Haberler

Dünya Kuzey Irak'ı Konuşurken, PKK/PYD Suriye'de Özerklik Yönünde İlk Seçimi Yaptı

Güncelleme:

Suriye'de federasyon kurmayı amaçlayan PKK/PYD, işgal ettiği bölgelerde sandık kurarak sözde ilk yerel seçimlerini düzenledi. Sırada, ocak ayında kendi meclis seçimini yapmak var.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararı dünya ve Türkiye'de bir nuamralı gündem olmuşken, Suriye'de de PKK/PYD ilk sözde seçim sandığını kurdu.

YEREL YÖNETİM SEÇİMİ YAPILDI

Alman yayın organı DW Türkçe'nin haberine göre, PYD'nin kantonlarının bulunduğu ülkenin kuzeyinde ilk yerel seçimler düzenlendi.

OCAK AYINDA MECLİSİNİ SEÇİP İPLERİ KOPARACAK

Bu aşamada, 3 bin 732 mahalle, nahiye ya da köyün temsilcisi seçiliyor. 12 bin 421 adayın yaklaşık yarısı kadın. PKK'nın bütün yapılanmalarında olduğu gibi, burada da "demokratik" görünmek için her yerel yönetimin bir erkek bir de kadın eş başkana sahip olması öngörülüyor.

Sürecin 3 Kasım'daki ikinci aşamasında, kasaba ve bölgelerin icra konseylerinin üyeleri belirlenecek. 19 Ocak'taki son aşamada ise hem her bir kanton için ayrı meclis, hem de ortak bir parlamento seçilecek.

HİÇBİR MUHALİF PARTİYE HAYAT ŞANSI VERİLMEDİ

PKK/PYD'nin düzenlediği seçimler bazı muhalefet partilerince boykot edildi. Bu partilerin başında federasyon fikrine karşı çıkan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) geliyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü'nden Suriye uzmanı Fabrice Balanche, "Bu seçimler bir demokrasi simülasyonu olacak. Çünkü çok partili bir sistem ya da özgürlük yok" yorumunda bulundu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Suriye Irak PKK Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title