Haberler

Dünya İnsani Zirvesi - Afad Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Keskin

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütü (UNIDO) Genel Direktörü Li Yong'un konuşması Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Şanlıurfa İl Müdürü Mahmut Sönmez'in konuşması Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin'in konuşması - AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Keskin: "Savaş başladıktan sonra Türkiye'ye bir göç olacağını biliyorduk. AFKEN'i insani süreçleri yönetme yazılımı haline getirerek insanların durumlarını takip etmeye başladık" UNHCR Türkiye Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Ünal: "Dünyada bu kadar insanı kısa sürede sınırından alacak ve onlara hizmet verecek başka ülke yoktur" Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin, Suriye'de iç savaş başladıktan sonra Türkiye'ye bir göç olacağını bildiklerini belirterek, "Afet Geçici Kent Yönetim Sistemini (AFKEN) insani süreçleri yönetme yazılımı haline getirerek insanların durumlarını takip etmeye başladık.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütü (UNIDO) Genel Direktörü Li Yong'un konuşması

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Şanlıurfa İl Müdürü Mahmut Sönmez'in konuşması

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin'in konuşması - AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Keskin:

"Savaş başladıktan sonra Türkiye'ye bir göç olacağını biliyorduk. AFKEN'i insani süreçleri yönetme yazılımı haline getirerek insanların durumlarını takip etmeye başladık"

UNHCR Türkiye Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Ünal:

"Dünyada bu kadar insanı kısa sürede sınırından alacak ve onlara hizmet verecek başka ülke yoktur"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin, Suriye'de iç savaş başladıktan sonra Türkiye'ye bir göç olacağını bildiklerini belirterek, "Afet Geçici Kent Yönetim Sistemini (AFKEN) insani süreçleri yönetme yazılımı haline getirerek insanların durumlarını takip etmeye başladık." dedi.

Keskin, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen "Türkiye Kamp Yönetim Sistem" başlıklı oturumda, Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden bakıldığında 10 ilde 26 barınma merkezini gördüklerini ve bu projeleriyle ödüller aldıklarını söyledi.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle 2011 Nisan ayından itibaren başlayan göçlerin 6-7 ay sonrasında yoğunlaştığını ve bu nedenle insanların ortak bir veri tabanında toplanması ihtiyacının baş gösterdiğini dile getiren Keskin, şöyle konuştu:

"Savaş göç, sefalet ve yaralı insanlar anlamına geliyor. Savaş başladıktan sonra Türkiye'ye bir göç olacağını biliyorduk. AFKEN'i insani süreçleri yönetme yazılımı haline getirerek insanların durumlarını takip etmeye başladık. Şehirler kurulduktan sonra bu şehirlerin sanal alanda da kurulması gerekiyor. Gelen kişilerin tanımlanması ve kimlik kartı verilmesi gerekiyor. Söz konusu kartlarla giriş çıkışlar ve içeridekilerin durumlarının kontrolü yapılıyor."

"Bir Türk olarak yapılanlardan gurur duydum"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Selin Ünal da Türkiye'nin bu mega krizde en fazla insanı kabul eden ülke olduğunu ve bir Türk vatandaşı olarak bundan gurur duyduğunu söyledi.

Ünal, Suriye krizi sonrasında kampların kısa sürede kurulduğunu belirterek, "Bu sadece görev değil bir gönül işiydi. Tüm birikimlerini ve aile bireylerini geride bırakan insanlardan bahsediyoruz. Psikolojik olarak ağır bir travmadan bahsediyoruz. Eğitim ve psikolojik desteği AFAD'ın koordinasyonunda gördük." diye konuştu.

Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür eden Ünal, şöyle devam etti:

"Bazı illerde Suriyeli sayısı neredeyse Türk sayısını geçti. Yetkililerle beraber toplumun her kesiminin el uzatmasından memnunuz. AFAD'ın kamplarında arkadaşların gece gündüz demeden nasıl çalıştığını gördük ve biliyoruz. AFAD'daki kamplara gittiğinde eğitimin yanında 60'tan fazla mesleki kursun da sağlandığını görüyorsunuz. Bunun yanında farklı ihtiyaçlara da cevap veren hizmetler var. Dünyada bu kadar insanı kısa sürede sınırından alacak ve onlara hizmet verecek başka ülke yoktur."

Ünal, BM olarak hemen her kampta bulunduklarını dile getirerek, söz konusu yeni ihtiyaçların karşılanması için ellerinden geleni yaptıklarına değindi.

Krizin 6. yılına girdiğini anımsatan Ünal, "Maalesef Suriye nüfusunun yarısı yerinden edilmiş durumda. Bunun için alınacak kalıcı çözümler bu gibi zirvelerde alınabilir. Türkiye'ye her konuda desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Savaşın sonlanması politik bir durum olduğundan bizler krizin sonuna kadar insani anlamda gerekenleri yapmaya devam edeceğiz. Önemli olan bu kampların şehir gibi kurulmuş olmasıdır. Her yeni kampta bir öncekinden alınan iyi örneklerle bu hizmetler sağlanıyor. Türkiye'deki operasyon dünyadaki en büyük operasyonlarımızdan biridir. İş birliği çok önemli. Türkiye'deki mültecilerin yüzündeki gülümsemeyi önemsiyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Şanlıurfa ve Adıyaman'da AFAD

Şanlıurfa İl AFAD Müdürü Mahmut Sönmez ise geçici barına merkezilerinin yerini seçerken bazı hususlara dikkat ettiklerini anlatarak, barınma merkezilerinin sınırdan yeterice uzakta olmasına özen gösterdiklerini söyledi.

Merkezlerin yerleşim yerlerine yakın alanlara kurulduğunu anlatan Sönmez, "Geçici barınma merkezi alanları için alanda yeterli miktarda su olmalı. Toprak kazıya uygun olmalı. Barınma merkezi yağmur suyu havzasında en az 3 metre yukarıda olmalıdır. Merkezlerin eğimi maksimum yüzde 7'yi geçmemelidir." diye konuştu.

Sönmez, geçici barına merkezlerinin kurulduğu yerlerin tarım alanı olmamasının da önemli bir etken olduğunu aktararak, sosyal donatı alanlarının büyüklüklerinin de belirli olduğunu kaydetti.

Barınma merkezlerinin yollarının da belli bir standarda sahip olduğu bilgisini veren Sönmez, "AFAD olarak iki tip konteyner kullanıyoruz. İlk tek katlı diğeri ise çift katlıdır. Bir grupta 8 konteyner bulunmaktadır. Buralarda kullanılan çadırlarda da iki tip var." dedi.

Barınma alanlarında mahallelerin oluşturulması konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, güvenlik, AFAD, okul, eğitim gibi alanların nasıl konuşlandırıldığını anlatan Sönmez, şöyle devam etti:

"Bir şehir şebekesi yoksa alanda su olup olmadığına bakıyoruz. Bir kuyu açmakla yetinmeyip bir de yedek kuyu açıyoruz. Atık su arıtma alanlarını yapıyor ve elektrik şebekesi çekiyoruz. Alanı tel örgüyle çevreliyor ve bir otopark inşa ediyoruz. Alanda nizamiye, kayıt kabul alanı, güvenlik, AFAD bölümü ve okul bölümlerini inşa ediyoruz. Bunlara ek olarak itfaiye, market, çocuk alanı ve muhtarlık ile televizyon izleme alanları oluşturuyoruz. Bekar erkekler mahallesini de ayrıca yapıyoruz."

Adıyaman AFAD İl Müdürü Osman Ertuğrul Altuğ ise Suriye'de 12 milyon insanın acil insani yardıma muhtaç olduğunu belirterek, Türkiye'nin açık kapı politikası kapsamında kimseyi geri göndermediğini söyledi.

Altuğ, 10 ildeki 26 geçici barınma merkezinin varlığına dikkati çekerek, "Suriyeli misafirlerimizin bütün ihtiyaçları ortak çalışmalarla karşılanmaktadır. Türkiye hem barınma merkezindeki misafirlerin hem de Suriye'de kalan insanların ihtiyaçları için elinden geleni yapıyor. Standartların üstünde hizmetler veriyoruz." dedi.

Merkezlerde verilen hizmetler hakkında bilgiler veren Altuğ, sağlık hizmetlerinin veriliş aşamalarını anlattı.

Toplantıda Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütü (UNIDO) Genel Direktörü Li Yong da Türkiye'deki ve dünyadaki insani yardımları konu alana bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title