Haberler

'Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü' Gala Yemeği

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türk Sivil Havacılığı Sadece Türkiye'de Büyümeyecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türk sivil havacılığı sadece Türkiye'de büyümeyecek. Daha fazlasını bölgesel olarak büyüyecek, küresel olarak büyümeye devam edecektir' dedi.

Yıldırım, 'Dünya Hava Kontrolörleri Günü' dolayısıyla Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) tarafından Wow Otel'de düzenlenen gala yemeğine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Yıldırım, havacılıktaki gelişmelerin dağdaki çobandan şehirdeki memura kadar tüm kesimlerde yaşanır hale geldiğini söyledi.

Havacılıkta 2003'te başlatılan gelişim ve atılımın tüm hızıyla devam ettiğini ve belirlenen hedeflerin kat kat aşıldığını ifade eden Yıldırım, havacılıkta 48 bin ile devralınan doğrudan çalışan sayısının 100 bine ulaştığını, 33 faal meydandan, 46'sı faal, 6'sının inşaatı başlamış ve 3'ünün de planlaması yapılmış havaalanına doğru yol alındığını bildirdi.

Yıldırım, 30 milyonlardan alınan yolcu sayısının da 2010 yılı sonu itibarıyla 100 milyona erişeceğini belirterek, 2023 yılında 375 milyon yolcuya, 10 milyon ton kargo taşımacılığına, orta ve büyük gövdede 750 uçaklık filoya ve havacılıktaki cironun 3 katına çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneğinin (TÖSHİD) bugün gazetelere verdiği ilanın kendisini çok duygulandırdığını dile getiren Yıldırım, 'Yapılan şeyin takdirini 72 milyonla paylaşmak çok ayrı bir şey. Bizim insanımız takdirde cimri, tenkitte cömerttir. Ama havacılık sektörü bu geleneği de değiştirmiştir. Sektöre olan sorumluluğumuz, vatandaşlara olan görevimiz bir kat daha artmış, sırtımızdaki yük daha da ağırlaşmıştır' ifadesini kullandı.

Türk sivil havacılığının hız kesmeden büyümesine devam edeceğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

'Havacılıktaki büyümeyi Türkiye'deki havacılığın büyümesi olarak algılamayın. Türk sivil havcılığı sadece Türkiye'de büyümeyecek. Daha fazlasını bölgesel olarak büyüyecek, küresel olarak büyümeye devam edecektir. Türkiye artık havacılıkta kazandığı tecrübeyi en önce komşularına, daha sonra daha uzaktaki ihtiyacı olan ülkelere taşımak mecburiyetindedir. Dünyada ilk uçan bir Türk'tür. Hezarfen Ahmet Çelebi'dir. Havacılığın tarihi Hezarfen Ahmet Çelebi'den sonra başlar. Bunu artık cümle alem dünya kabul ediyor. 'Tırı vırı' aletle uçmak yok. Kendi yüreği ile uçan ilk insan Türk'tür. Hava trafik kontrolörü de o, uçakta o, pilotta o. Havaalanı da Galata Kulesi ile Üsküdar Meydanı'dır. Böyle bir tarihi başarıdan gelen Türk sivil havacılığı, elbette ki ecdadın bu başarısını, bu dehasını yerde bırakamaz. Aynı şekilde devam ettirmek mecburiyetindir.'

Yıldırım, 106 ülkeyle sivil havacılık anlaşması, 79 ülkeyle çoklu işbirliği anlaşması yapıldığını, 78 olan dış hat uçuş noktası sayısını da 130'un üzerine çıkardıklarına işaret edrek, havacılığı tabana, Anadolu'ya yaydıklarını söyledi.

Havacılıktaki bilgi, tecrübe ve birikimi artık başka ülkelere ihraç eder hale geldiklerini belirten Yıldırım, havaalanları emniyetinden ve uçuş güvenliğinden asla taviz vermediklerini, bunu pazarlık konusu yapmadıklarını dile getirdi.

Tüm bu çalışmalar sonucunda Türkiye'nin sivil havacılıkta sözü dinlenir otorite haline geldiğini anlatan Yıldırım, hava trafik kontrolörlerinin günlerini kutladı. Yıldırım, hava seyrüsefer hizmetinde çalışan personelin özlük haklarıyla ilgili düzenlemenin TBMM'den geçtiğini, 2 gün önce de bu konudaki uygulama esaslarının Maliye Bakanlığı tarafından onaylandığını bildirdi.

- DİĞER KONUŞMALAR-

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru da Türk sivil havacılığının Avrupa'da ilk 4'e girdiğini, dünyada ise 17'nci sırada yer aldığını belirterek, Türkiye'nin, hava trafiğini ve yolcu sayısını artıran ülkeler içerisinde de Çin ve Brezilya'dan sonra 3. sırada yer aldığını söyledi. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ise Türk hava sahası, havalimanı ve havaalanlarında yaşanan trafik artış oranlarının Avrupa ve dünya ortalamalarının çok üzerinde geliştiğine dikkati çekerek, bu nedenle hava trafik kontrol hizmetlerinin kalitesinin artırılmasının önem kazandığını ifade etti.

Birdal, 1 milyon kilometrekarelik bir hava sahasında 55 bin kilometrelik hava koridoru içinde günde ortalama 3 bin 500, yılda bir milyondan fazla sivil uçağın hava trafik hizmetinin başarıyla verildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından TATCA Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kartal, Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a plaket verdi.

(SM-TUR-YHO) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title