Haberler

Dünya Gıda Günü

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube 2. Başkanı Alparslan: ''Hayvansal protein tüketimimiz gelişmiş ülkelere göre düşük''

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube 2. Başkanı Şehmus Alparslan, hayvansal protein tüketimimizin gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu bildirdi.

Alparslan, Dünya Gıda Günü nedeniyle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıda, açlık ve insanların açlıktan ölmesinin yeryüzünün en önemli sorunu olduğunu söyledi.

Rakamsal verilere göre dünyada yaklaşık 900 milyon insanın aç olduğunu, bunların yüzde 62'sinin Güney Asya ve Afrika, yüzde 27'sinin de Doğu ve Güneydoğu Asya'da yaşadığını belirten Alparslan, Dünya Gıda Günü'nün bu yıl ki konusunun "Gıda Güvencesi ve Beslenme İçin Sürdürülebilir Gıda Sistemleri" olduğunu vurguladı.

Alparslan, Türkiye'de yetersiz beslenme sorununun özellikle çocuk yaş grubunda görüldüğünü de dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Hayvansal protein tüketimimiz gelişmiş ülkelere göre düşük. Süt tüketimimiz olması gerekenin yarısı düzeyinde bile değil. Toplam et tüketimi AB rakamlarının neredeyse 1/4'ü seviyesinde. Tahıl ağırlıklı besleniyoruz. Oranlar ve rakamlar değişse de bir yanda açlık, yetersiz beslenme ve diğer yandan obezite oranı ülkemizin de temel çelişkisi. Eğer gıda bir insan hakkıysa dünyada her insanın güvenli ve kaliteli, yeterliz miktarda ve gerçekçi  fiyatlarla gıdaya ulaşması bir hak ise politikalar ve sistemler bu hakkı teslim etmek üzere yeniden kurgulanmalıdır."

Toplantıya, oda başkanı Işıl Var, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Ali Çelik, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı. - Adana

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Dünya Gıda Günü Çukurova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title