Haberler

Dünya Gıda Günü

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, gıdaya erişim ve beslenmenin temel insan haklarının başında geldiğini ve göçmenlerin de bu temel insan hakkından mahrum bırakılmamalarının esas olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, gıdaya erişim ve beslenmenin temel insan haklarının başında geldiğini ve göçmenlerin de bu temel insan hakkından mahrum bırakılmamalarının esas olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1945 yılındaki kuruluşunun yıl dönümünün 1980'den bu yana "16 Ekim Dünya Gıda Günü" olarak kutlandığı hatırlatıldı.

Açlıktan ve yoksulluktan arındırılmış bir dünya hedefleyen FAO tarafından, her yıl farklı bir temanın ele alındığı "Dünya Gıda Günü"nde bu senenin temasının "Göçün Geleceğini Değiştir: Gıda Güvencesi ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yap" olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, uluslararası veya yurt içinde, gönüllü ya da zorunlu her türlü insan hareketini kapsayan göçün 2000'li yıllardan bu yana açlık ve yoksulluk gibi ekonomik etkenlerin yanı sıra özellikle dünyadaki savaşların etkisiyle artarak devam ettiği vurgulandı.

Son 15 yılda uluslararası göçmen sayısının yüzde 40 artarak 244 milyona ulaştığı, yurt içinde göç eden insanların sayısının ise 760 milyonu geçtiği belirtilen açıklamada, "Bu sayı içerisinde kırsal alandan göç edenlerin ve 15-34 yaş aralığındaki genç nüfusun oranı dikkate değer büyüklüktedir. Bu çerçevede, genç iş gücünün gerek göç veren ülkede tutulması ve orada refah içerisinde yaşaması, gerek göç alan ülkede yeterli ve nitelikli istihdam olanaklarına erişebilmesi için kırsal alandaki yoksulluğun ortadan kaldırılması ve gıda güvencesinden yoksunluğun giderilmesi büyük önem arz etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Beslenmenin temel insan hakkı olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gıdaya erişim ve beslenme temel insan haklarının başında gelmektedir. Sayıları günden güne artan göçmenlerin de bu temel insan hakkından mahrum bırakılmamaları esastır. Gıda güvencesinin temini ve kırsal alanların refahını hedefleyen etkin kalkınma politikaları, insanları zorunlu olarak göç etmeye iten unsurları önemli düzeyde azaltacak, göçmenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesine önemli katkı sağlayacaktır. 2005 yılından bu yana AB ile üyelik müzakereleri yürüten ülkemiz, bu alanlarda etkin rol almakta, gerek ulusal bütçeden gerek uluslararası kaynaklardan önemli miktarda fonu Türkiye'de yaşayan her bir insanın yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanmaktadır."

Açıklamada, AB ile yürütülen katılım müzakerelerinde 11 No'lu Tarım ve Kırsal Kalkınma Faslı, 12 No'lu Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları Faslı ve 13 No'lu Balıkçılık Faslı kapsamında yürütülen mevzuat uyum çalışmaları ile bu alanlarda yürütülen AB projelerinin, Türkiye'nin mevcut tarım ve gıda politikalarının iyileştirilebilmesi ve kırsal kalkınmada mesafe katedebilmesi için önemli katkılar sunduğu ve sunmaya devam edeceğinin altı çizildi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Günü Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title