Haberler

Dünya Finaline Kaldılar, Parasızlıktan Gidemiyorlar

Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından İzmir Atatürk Lisesi'nin (İAL) Brezilya'da yapılacak Uluslararası Bilim Proje Yarışması'nda finale kalan ekibinin yarışmaya gitme umutlarını parasızlık söndürdü.

Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından İzmir Atatürk Lisesi'nin (İAL) Brezilya'da yapılacak Uluslararası Bilim Proje Yarışması'nda finale kalan ekibinin yarışmaya gitme umutlarını parasızlık söndürdü. Brezilya'ya gidemeyen ekip, iddialı oldukları yarışmada yer alabilmek için eğitimseverlerin desteğini bekliyor.

Geride kalan 123 yılda ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış yüzlerce öğrenci yetiştiren İAL, yine bir dünya yarışmasında Türkiye'yi temsil eden tek devlet okulu olarak boy gösterecek. 10'uncu sınıf öğrencisi İlayda Kelley ve 11'inc sınıf öğrencisi Ahmet Kaan Alkan, öğretmenleri Benal Hepsöğütlü ve Nilüfer Ülcay'ın danışmanlığında "Cress tohumları (su teresi) ile su kirliliğinin giderilmesi" konulu biyokimya projesi hazırladı. Ekip, geçen yıl bu proje ile Amerika'nın Houston kentinde düzenlenen, 70 ülkeden 470 projenin katıldığı yarışmada çevre dalında dünya ikincisi olup gümüş madalya kazandı. Ekip aynı projesini Mostratec Uluslararası Bilim Yarışması'na gönderdi, finale kaldı. Projeleriyle iddialı ekip bu yarışmada da Türkiye'ye derece getirmenin planlarını yaparken, 24-29 Ekim tarihleri arasında Brezilya'da gerçekleşecek yarışma finaline gidecek mali desteği bulamadı. Ekip parasızlık nedeniyle projelerinin sergilenip, değerlendirileceği final günlerine katılma şanslarını kaybetti.

Öğrenciler, dünyanın dört bir yanından gelecek yüzlerce gençle birlikte projelerinin sergilendiği salonda yer almanın heyecanını yaşamak istediklerini belirterek, iddialı olduklarını, projeleriyle bir başka dünya derecesi beklediklerini anlattı.

Danışman öğretmenler, yıllardır dünya çapındaki bilim yarışmalarına Türkiye'den katılıp derece alan tek devlet okulu olduklarını vurgularken, okul olarak geçen yıl finale kalmalırının uluslararası bilim proje yarışmalarına ekip olarak katılmamızı sağladığını anlatırken, "Bu katılımın maliyeti ulaşım ve otel masrafı olarak yaklaşık 13 bin dolar civarında. Sponsor desteği gerekiyor" diye konuştu.

İAL Müdürü Yasin öztürk, öğrencilerinin 123 yıldan bu yana sadece okullarına değil İzmir'e, Türkiye'ye gurur yaşatan başarılar elde ettiğini anlatarak şöyle dedi:

"Okulumuzun çok ciddi bakım oranım masrafları, öğrenci yemeğinin desteklenmesi, yemek bursu, çalıştırdığımızın 30 personelin maaşları gibi çok ciddi gideri var. Gönül ister ki uluslararası ödüller kazanan bu öğrencilerimizi yarışmalara gönderebilelim. Şartlarımızı zorluyoruz ama bu konularda desteğe ihtiyacımız var." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title