Haberler

    Dünya Bor Talebinin Yüzde 59'unu Türkiye Karşılıyor

    Türkiye borda sessiz bir devrim yapıyor. Bordan üretilen ve Ar-Ge aşamasındaki ürünlerin katma değeri ham halinin 2 bin katına kadar ulaşmış durumda. Zırh yapımından, nükleere kadar geniş bir alanda kullanım olacak. Türkiye’de yıllardır komplo teorilerini süsleyen bor madeninde borla çalışan motor henüz geliştirilmedi, ancak bir o kadar önemli adımlar atılıyor. Çamaşır deterjanından gübreye kadar geniş […]The post Dünya bor talebinin yüzde 59’unu Türkiye karşılıyor appeared first on Enerji Enstitüsü.

    Türkiye borda sessiz bir devrim yapıyor. Bordan üretilen ve Ar-Ge aşamasındaki ürünlerin katma değeri ham halinin 2 bin katına kadar ulaşmış durumda. Zırh yapımından, nükleere kadar geniş bir alanda kullanım olacak.

    Türkiye'de yıllardır komplo teorilerini süsleyen bor madeninde borla çalışan motor henüz geliştirilmedi, ancak bir o kadar önemli adımlar atılıyor. Çamaşır deterjanından gübreye kadar geniş bir yelpazede ürünler üretiliyor. Milli Enerji ve Maden politikası kapsamında üretilen yeni ürünlerin katma değeri o kadar yükseldi ki yarım kiloluk yeni bir ürün 1 ton ham bor madeni değerinde.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yeni ürünlerle ilgili, "Bu kapsamda, Eti Maden ile Çinli bor karbür üreticisi arasında "Teknoloji Transferi Mutabakatı" imzalandı. Bor karbür, bor nitrür ve ferrobor ürünlerinin üretilmesi için gerekli çalışmalara başlandı. Yapılan bu stratejik dönüşümle borik asit gibi rafine ürünlerde 3 katına, bor karbür gibi ürünlerde 150 katına, bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımı ve nükleer gibi sektörlerde ise 500 hatta 2 bin katına çıkan bir verimliliğe ulaşıldı" dedi. Bor karbürden sertlik değeri yüksek, dirençli, yüksek ısıya dayanıklı, hafif ve sağlam zırhlar üretiliyor. Ayrıca nükleer enerji santrallerinde bor karbür, yakıt yükleme çubuğu ve radyasyondan korunmak için kullanılıyor. Türkiye'de bor ürünlerinin tüketildiği başlıca sektörlerin cam ve seramik olduğunun altını çizen Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Ancak, bor ürünleri tüketimi ülkemizde istenilen seviyede değil. Bu nedenle, Eti Maden Türkiye'de bor ürünleri kullanımının artırılmasına yönelik olarak son yıllarda temizlik ve tarım sektörlerinde önemli Ar-Ge çalışmaları yapılarak piyasaya ürünler sunuyor" dedi.

    Dünya bor rezervi yaklaşık 4.5 milyar ton ve bu rezervin 3.3 milyar tonu Türkiye'de. Bor rezervine sahip diğer ülkeler ise ABD, Çin, Rusya, Kazakistan ve Güney Amerika. Dünya bor ürünleri tüketimi ise 2018 yılında yaklaşık 4 milyon ton olarak gerçekleşti. Dünya bor ürünleri talebinin yaklaşık yüzde 59'u Türkiye tarafından karşılanırken; geri kalan kısımdan ABD, Rusya, Çin, Şili ve Arjantin gibi ülkeler pay alıyor.

    The post appeared first on .

    Kaynak: Enerjienstitusu.com / Sektörel

    Sektörel Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title