Haberler

Dünya Bor Rezervleri Tükeniyor

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (Aü) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, İyi Bir Planlama ve Diplomatik Çalışmayla Türkiye'nin, Dünyanın Bor Rezervi Üretimini ve Tüketimini Kontrol Altında Tutabilen Bir Ülke Durumuna Gelebileceğini Söyledi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, iyi bir planlama ve diplomatik çalışmayla Türkiye'nin, dünyanın bor rezervi üretimini ve tüketimini kontrol altında tutabilen bir ülke durumuna gelebileceğini söyledi.

AÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ay yaptığı açıklamada, kimya sanayinden makine, seramik, cam ve savunma sanayisine kadar kullanım alanı çok geniş olan bor madeninin toprakta gübre olarak ve gıdaların koruyucu katkı maddesine kadar çok farklı sektörlerde kullanıldığını belirterek, "Bor, Türkiye'de doğadan çıkarıldığı gibi değil, yarı mamul, cevher hazırlanmış olarak ya da işlenerek farklı ürünlere dönüştürülmüş biçimde kullanılıyor. Dünyada kullanımı giderek yaygınlaşan

bor madeninin yüzde 80'i Türkiye topraklarında yer alırken, dünya ülkelerinin de boru hızla tükettiği görülüyor. Türkiye, dünyanın en stratejik madeni olan bor madenini nasıl daha iyi değerlendirebilir?" dedi.

Ay, bor hakkında üniversitelerin gerekli bilgi birikime sahip olduğunu ifade ederek, "Ancak, sahip olduğumuz bilgi birikiminin sanayiye dönüştürülmesi ve teknolojik olarak sanayiye uyarlanabilmesi için yeterli değiliz. Bu konuda biraz daha çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

Dünyada en büyük bor rezervinin Türkiye'de bulunduğunu kaydeden Ay, şunları söyledi:

"Türkiye, güzel bir planlama ve diplomatik çalışmayla dünyanın bor rezervi üretimini ve tüketimini kontrol altında tutabilen bir ülke durumuna gelebilecektir. Gelecekte üretilmesi planlanan hidrojenli arabalar için bor madeni 'olmazsa olmaz' bir madde olacak. Bor, hidrojen üretimi için kullanılan ara ürünlerin içinde sodyum bor hidrür olarak yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye, enerjiyi de kontrol altına alabilir duruma gelebilir. Bilim insanları daha ucuz, verimli, daha az insana ve çevreye zararlı enerji

kaynakları üzerinde çalışmaktadır. Ancak, şu anda bor madeninin yerini tutabilecek bir madde yok."

(HÖ-MŞ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title