Haberler

Dünya Böbrek Günü

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Yavuz Yeniçerioğlu, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesinin böbrek sağlığının korunmasına önemli katkısı bulunduğunu...

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Yeniçerioğlu, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesinin böbrek sağlığının korunmasına önemli katkısı bulunduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Yeniçerioğlu, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kronik böbrek hastalığının, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde bu hastalığın bulunduğunun saptandığını belirtti.

Türk Nefroloji Derneği verilerine göre, diyaliz tedavisi veya böbrek nakli ile izlenen hastaların toplam sayısının 50 bini aştığını hatırlatan Prof. Dr. Yeniçerioğlu, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki böbrek yetmezliği sıklığı yıllar içinde artış göstermektedir. Böbrek hastalıkları, sinsi seyirli olması nedeniyle genellikle son döneme kadar bulgu vermez. Gece idrara çıkma, kanlı idrar yapma, idrarda köpürme ile hipertansiyon böbrek hastalıklarının ilk bulguları olabilir. İleri evrelerde ise tüm organ sistemleri ile ilgili bulgu ve yakınmalar oluşabilir. Böbrek hastalarının günlük 1,5-2 litre su içmesi, fazla tuz tüketmemesi gerekir. Türk halkı günde yaklaşık olarak 18 gram tuz tüketmektedir. Buna karşın vücudumuzun günlük ihtiyacı yaklaşık olarak 5-6 gramdır. Aşırı tuz içeren ev salçası, turşu, salamura gibi gıdalardan kaçınılması ve beslenme alışkanlıklarımız gözden geçirilmesi böbrek sağlığımızın korunmasına olumlu katkıda bulunacaktır."

Muhabir: Suat Deniz / Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: Ramazan Ercan - AYDIN

Kaynak: AA / Yerel

Adnan Menderes Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title