Haberler

Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz İstanbul'da

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, "Biz Dünya Bankası olarak Türkiye ile partner olarak çalışmaktan ve Türkiye'nin kalkınma faaliyetlerine destek veriyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Burada bu çabaları nasıl destekleyebiliriz diye bulunuyorum" dedi.

Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla saat 21.00'de İstanbul'a inen Wolfowitz'i Dünya Bankası Türkiye temsilcileri karşıladı. Karşılamanın ardından VIP salonunda basın açıklaması düzenleyen Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz, "Türkiye'nin ekonomik kalkınması esasında tam anlamıyla bir başarı hikayesi. Son derece güçlü bir ekonomi ve güçlü bir ülke, aynı zamanda bu bölgedeki ülkelere çok iyi bir örnek. Tabi yol üzerinde pek çok zorluklar ve bazı zor süreçler geçirdik. Fakat Türkiye'nin özellikle 2001 yılındaki mali krizden sonra kat ettiği gelişmeler ve bu zorlukların üstesinde gelişi çok etkiliydi" diye konuştu.

Türkiye'nin kriz sonrası toparlanma sürecinin birçok kriterlere bağlı olduğuna dikkat çeken Wolfowitz, "Uygulanan politikalar, makro ekonomik istikrar, yapısal reformlar bütün bunların neticesinde dış yatırımın Türkiye'ye doğru yoğun bir şekilde kayması özellikle son 2 yılda gözlendi. Bu makro ekonomik istikrarı muhafaza edebilmek tabiki ekonomik tedbirler yapısal tedbirlere devam edilmesiyle olacaktır. Ama bundan daha da önemlisi Türkiye'nin daha fazla ve daha iyi nitelikli iş yapabilmesidir. Özelikle bunu artan sayıdaki kadın nüfusu ve de genç nüfusa uygun şekilde yapabilmesi önemlidir" ifadelerini kaydetti.

Türkiye'de özel sektörlerin kuvvetli olduğuna dikkat çeken Wolfowitz, "Tecrübeler gösteriyorki böylesine fazla iş yapmak ve iyi nitelikli iş oluşturmanın en önemli özelliklerinden bir tanesi özel sektördür. Türkiye'de de kuvvetli bir özel sektör mevcut. Özellikle son dönemde alınmış olan tedbirler ve ekonomik reformlarda bu güçlenme devam ediyor. Türkiye Avrupa ve Asya arasında son derece kritik bir bölgede bulunuyor. Hiç şüphe yok ki Türkiye'nin AB perspektifi de bu konuma ilave bir katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB üyeliğine de değinen Wolfowitz, "Hem benim hem de Dünya Bankası'nın görüşü o dur ki bu üyelikten Türkiye kadar AB'de fayda sağlayacak. Türkiye halen bu bölgede bir istikrar ve gelişmeye katkıda bulunan çok önemli bir ülke, eminimki gelecekte aynı şeyi AB içinde sağlayacaktır. Biz Dünya Bankası olarak Türkiye ile partner olarak ortak çalışmaktan ve Türkiye'nin kalkınma faaliyetlerine destek veriyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Burada bu çabaları nasıl destekleyebiliriz diye bulunuyorum. Özellik Türkiye'yi eşit fırsat oluşturma çabasında ve ülke nüfusunun en yoksul kesiminin ekonomik büyümeden bütün imkanlarıyla faydalanabilmesini sağlaması anlamındaki çabalarında desteklemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmasını Türkçe olarak, "Teşekkür ederim" diyerek sonlandıran Wolfowitz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın yapacağı görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını kabul edebileceğini de sözlerine ekledi. Wolfowitz, açıklamasının ardından havalimanından ayrıldı.

(TC-AS-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title