Haberler

Dünya Bankası 2008 Raporu: Pakistan Mısır Türkiye'den Hızlı Büyüyecek (1)

Dünya Bankası'nın Yeni Yayınlanan "Küresel Ekonomik Beklentiler-gelişmekte Olan Dünyada Teknolojinin Yaygınlaşması 2008 Raporu"nda "Türkiye ve Macaristan'da Para Politikasında Daha İleri Bir Gevşemenin, İç Talebi Güçlendireceği, Büyümede Hızlanmaya Yol Açacağı Beklenmektedir" Denildi.

Dünya Bankası'nın 2008 Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'na göre, Türkiye bu yıl yüzde 5.4, 2009'da yüzde 5.7 büyüyecek. Teröristlerle mücadele eden Pakistan ise 2008'deki yüzde 6.5, 2009'da 6.7 büyüme hızıyla Türkiye'yi geçecek. Raporda Mısır'ın da bu yıl yüzde 7, 2009'da yüzde 6.8 büyüyeceği tahmin edildi. Dünya Bankası'nın "Küresel Ekonomik Beklentiler-Gelişmekte Olan Dünyada Teknolojinin Yaygınlaşması 2008" raporu yayınlandı. Türkiye'de bin kişiye düşen bilgisayar sayısının Moğolistan'ın üçte biri olduğu belirtilen raporda, "Türkiye ve Macaristan'da para politikasında daha ileri bir gevşemenin, iç talebi güçlendireceği, büyümede hızlanmaya yol açacağı beklenmektedir" denildi.

-DB'YE GÖRE PAKİSTAN MISIR TÜRKİYE'DEN HIZLI BÜYÜYECEK -

2005-2009 yıllarındaki küresel görünümle ilgili tahminlere göre Türkiye'nin reel GSYİH'sında 2008'deki büyüme hızı yüzde 5.4, 2009 yılı için ise yüzde 5.7 olacak. Tablodaki tahminlere göre gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ve teröristlerle mücadele eden Pakistan'ın 2008'deki büyüme hızı yüzde 6.5, 2009'da ise 6.7 olacak. Kaynakları sınırlı ve teröristlerin hedefi olan Mısır'ın da 2008'deki büyüme hızı yüzde 7, 2009'da yüzde 6.8 olarak tahmin edildi. Çin'in bu yıl ve gelecek yılki büyüme hızı sırasıyla 10.8, 10.5, Hindistan'ın 8.4, 8.5 olacak.

"Gelişmekte olan ülke perspektifleri" bölümünde Türkiye'nin de içinde bulunduğu "Avrupa ve Orta Asya"da bölgesel GSYİH büyümesinin 2008'deki yüzde 6.1'den 2009'da yüzde 5.7'ye düşmesinin beklendiği belirtildi ve şöyle devam edildi:

- "PARA POLİTİKASINDA GEVŞEME BÜYÜMEDE HIZLANMA GETİRİR" -

"Sıkı uluslar arası kredi koşulları ve zayıflayan dış talep dolayısıyla büyümede 2008'de beklenen azalmanın tüm bölgeyi etkilemesi olasıdır. İç talebin de hafif biçimde gevşeyeceği tahmin edilmektedir. 2008 için bu büyüme tahmini için üç istisna Arnavutluk, Macaristan ve Türkiye'dir. Arnavutluk'ta büyümenin devam eden güçlü iç talep ve kamu yatırımlarında artışla birlikte sabit kalma olasılığı bulunmaktadır. Bu yatırımlar elektrik kesintilerini önleme gibi altyapı açısından yaşamsaldır. Türkiye ve Macaristan'da para politikasında daha ileri bir gevşemenin, iç talebi güçlendireceği, büyümede hızlanmaya yol açacağı beklenmektedir."

- TEKSTİL SEKTÖRÜ VE DEVLETE ÖNERİLER -

Çin'den ihracat önündeki engellerin kaldırılmasının, gelişmekte olan ülkelerin ihracatına etkisinin incelendiği bölümde Çin'in AB ve ABD'ye bazı giyim ürünleri ihracatı önündeki kısıtlamaların bu yıl kalkacağı, ancak Çin giysi ihracatındaki patlamanın diğer rakipler üzerinde korkulan etkiyi yaratmadığı kaydedildi. Raporda, "Dünya giyim eşyası pazarındaki genişleme diğer ülkelerden ihracatın büyümesine de olanak vermiştir. Bu ülkeler arasında Mısır, Hindistan, Peru, Sri Lanka ve Türkiye vardır" denilerek şöyle devam edildi:

- GİYİM İHRACATINDA HALA FIRSAT SUNUYOR -

"Giyim sanayii, düşük ücretlerin bulunduğu ülkelerde sanayi mamulleri ihracatının genişlemesi ve ihracatın çeşitlendirilmesinde, Çin'in sınırsız rekabetine karşın, hala bir fırsat ortaya koymaktadır. Giyim ürünü ihracatlarını en iyi bir şekilde genişletebilecek ülkeler, destekleyici bir üretim ortamına, düşük ticaret maliyetlerine (randımanlı çalışan gümrükler, limanlar ve ulaşım altyapısı) ve endüstrinin şu andaki başta gelen özelliği 'küresel talepte değişiklikleri karşılayacak kadar esnek ve rekabetçi' firmalara sahip olan ülkelerdir."

Bazı gelişmekte olan ülkelerin, tekstil sektörü dışına çıkan işçiler ve ailelerinin yoksulluğa düşmemeleri için alternatif istihdam yaratılması sorunuyla karşı karşıya bulunduğu kaydedilen raporun "Enflasyon ve mal piyasaları" bölümünde şöyle denildi:

"Para politikası birkaç ülkede değişti. Örneğin Macaristan ve Türkiye'de faiz oranları uzun bir yükselme trendinin ardından 2007'de indirildi. Bu dönüş, iç talepte uzun bir dönem boyunca görülen, enflasyon baskısı ve büyük cari işlemler açığına yol açan güçlü artıştan sonra büyümede son dönemde gerçekleşen yavaşlamaya bir tepkidir."

-GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE TEKNOLOJİNİN YAYGINLAŞMASI –

Gelişmekte olan ülkelerde teknolojinin yaygınlaşması bölümünde bilgisayar sahipliğinin görece yavaş, internet ve cep telefonu sahipliğinin ise aşırı hızlı bir şekilde arttığı belirtilerek şu konulara değinildi:

"-1995'de Fransa'da bin kişiye 145 bilgisayar düşüyordu, bu rakam ABD ortalamasının yarısından azdı. Kabaca bugünkü Macaristan ortalaması kadardı. Şu anda Fransa'da bin kişiye 575 bilgisayar düşüyor, ABD'de ise bin kişiye 762 bilgisayar düşmekte. Avrupa ve Orta Asya'daki birçok gelişmekte olan ülkede ve Latin Amerika'da bilgisayar sahipliği ortalaması bin kişide 145 düzeyinde. Gerçekte Avrupa ve Orta Asya'nın bölgesel ortalaması, sırasıyla bölgenin ikinci ve üçüncü en büyük nüfusa sahip ülkeleri olan Türkiye ve Ukrayna'da bilgisayarın düşük yaygınlık oranları dolayısıyla düşüktür. Türkiye'de bin kişiye 52, Ukrayna'da bin kişiye 28 bilgisayar düşmektedir. Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ülkelerde bin kişi başına düşen bilgisayar ortalaması 150'dir. Rakamlar tek tek incelendiğinde daha yüksek ortalamalar görülmektedir.

- BİLGİSAYARLARMIZ MOĞOLİSTAN'IN ÜÇTE BİRİ -

Bununla birlikte düşük gelirli ülkelerin dörtte üçünde bin kişiye 15, dörtte birinde ise 5 bilgisayardan az düşmektedir. Muhtelif düşük gelirli ülkeler ise daha yüksek rakamlara sahiptir. Örneğin Moğolistan'da bin kişiye 133 bilgisayar düştüğü belirtilmektedir, bu bilgisayar sahipliğinin, gelirle doğru orantılı olsa bile, aynı gelir düzeyindeki ülkeler arasında önemli değişkenlikler bulunduğunu göstermektedir."

Böylece Türkiye'de bin kişiye düşen bilgisayar sayısının Moğolistan'dakinin üçte biri olduğu belirtildi.

Moğolistan'ın nüfusu 3 milyon, satınalma gücü paritesine göre kişi başına GSYİH 2 bin 100 dolar. Halkın yüzde 36'sı yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Türkiye'nin nüfusu ise 71 milyon, satınalma gücü paritesine göre kişi başına düşen GSYİH 9 bin 100 dolar. Yoksulluk sınırı altında yaşayan nüfusun oranı yüzde 20.

- ÜÇ YÜKSELEN'İN TEKNOLOJİ İTHALATI KARŞILAŞTIRMASI –

Raporda üç yükselen ekonomi Çin, Hindistan ve Türkiye'nin teknoloji ithalat profili çıkarıldı. Üç ülkenin değişik teknoloji ithalatı politikası şöyle anlatıldı:

     "Lemoine ve Ünal-Kesenci ticaret verilerine dayanarak, yaklaşık on yıl önce, göreceli olarak tümü sanayide benzer uzmanlaşma düzeyinden yola çıkan, Çin, Hindistan ve Türkiye tarafından benimsenen farklı yolların altını çizdi:

     Çin: Bir montaj ülkesi haline geldi, Asya'daki uluslar arası parça üretim prosesine güçlü bir şekilde entegre oldu. Çin'in ileri teknoloji ürünlerinin çoğu parça ya da bileşenlerdir. Bu ileri teknoloji ithalatı ağırlıklı olarak ihraç mallarına eklemlenmektedir, iç üretim kapasitesinin modernizasyonunda kullanılmamaktadır. Bu veriler karşısında Çin'in ihracatı sıra dışı ölçüde güçlü bir ileri teknoloji içeriği sergilemektedir.

     Hindistan: Uluslar arası parça imalat prosesine katılımı sınırlı, ileri teknoloji ithalat düzeyi düşük bir karakter göstermektedir. İleri teknoloji ihracatı kimya sanayinde yoğunlaşırken, ithal edilen ileri teknoloji son aşamada, değişik üretim safhaları ve değişik sektörler arasında dağıtılmaktadır.

     Türkiye: İleri teknoloji ithalatı temel olarak sermaye mallarını içerir ve yerli endüstri kapasitesini geliştirmeyi hedef alan teknoloji transferinin klasik formuna karşılık gelir. Türkiye'nin dış ticareti, geleneksel olarak, güçlü bir biçimde bütünleyicisi olan Avrupa tarafından biçimlenmektedir."

- TÜRKİYE'NİN AR-GE'DEKİ YABANCILARI, ESKİ SOSYALİSTLERDEN GERİ -

     Raporda yer alan bir bilgiye göre Türkiye "Üretim ar-ge harcamalarında dış bağlantı payı" sıralamasında Macaristan'ın 6'da, Brezilya'nın 5'te, Meksika'nın 3'te biri, Çin, Arjantin, Letonya, Polonya ve Slovak Cumhuriyeti'nin yarısı düzeyinde harcama yapıyor. (ANKA)

(SÜRECEK)

(ORH/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title