Haberler

Dünya Alzheimer Günü

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, alzheimer hastalığından korunmak için zihnin aktif tutulması gerektiğini ifade etti.

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, alzheimer hastalığından korunmak için zihnin aktif tutulması gerektiğini ifade etti.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve dünya nüfusunun giderek yaşlandığını ve bu sebeple bunamanın en yaygın sebebi olan alzheimer hastalığının öneminin gittikçe arttığını belirtti.

Türkiye'de nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağının düşünüldüğünü kaydeden Tepe, alzheimer hastalığının yıkıcı etkilerini azaltmak ve hastalığın erken dönemde tespit edilmesinin sağlanması amacıyla tüm dünyada 21 Eylül'ün Alzheimer Günü olarak anıldığına işaret etti.

Tepe, alzheimer hastalığının belirtilerine değinerek, şunları kaydetti:

"Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır. Öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, huzursuzluk, ilgisizlik, konuşma bozukluğu, saldırganlık, uyku bozukluğu, kişileri tanıyamama, hayal görme, karar verme güçlüğü, depresyon hastalığın belirtileri olabilir. Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır."

Alzheimer hastalığından korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren Tepe, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Zihninizi aktif tutun. Egzersiz yapın. Düzenli ve dengeli beslenin. Alkol ve sigara kullanımından uzak durun ve sosyalleşin.Yaşlılık bir hastalık değildir ve uzun bir yaşam herkesin arzusudur. Fakat bir çoğumuz böyle bir isteği, yaşamın aktif ve dolu bir şekilde yaşanmış olarak geçmesi dileğiyle birleştiririz. Kimi zaman da yaşamın kalitesini, uzun yaşamaktan çok daha önemli tutarız. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşlanma ancak küçük yaşlardan başlayarak sağlıklı yaşam konusunda bilinç sahibi olmayla gerçekleşecektir."

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Tepe Türkiye Eylül Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title