Haberler

'Dünden Bugüne Manisa' Sergisi Açıldı

MASKİ Genel Müdürlüğü'nün 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla organize ettiği 'Dünden Bugüne MANİSA' sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Dünya Su Günü'nde Manisa'nın geçmişten günümüze değişimi gözler önüne serildi.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla MASKİ'nin suyu ve çevreyi koruma noktasında yürüttüğü çalışmalara dikkat çekmek amacıyla 'Dünden Bugüne MANİSA' adlı bir sergi düzenledi. Fatih Sergi Salonu'ndaki serginin açılış törenine Manisa Vali Yardımcısı Ünal Çakıcı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ziya Elmalı, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Bilgen, Şehnaz Başaran ve Burak Aslay, Büyükşehir ve MASKİ daire başkanları ile personeli, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Manisa'da görev yapan muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. MASKİ bünyesindeki daire başkanlıkları tarafından suyu, doğayı ve Manisa'nın eşsiz güzelliklerini korumak amacıyla yürütülen tüm faaliyetlerin fotoğraf ve çeşitli materyallerle anlatıldığı sergi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

GENEL MÜDÜR COŞKUN, SUYUN KIYMETİNE DİKKAT ÇEKTİ

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, sözlerine tüm İslam aleminin mübarek Regaib Kandili'ni kutlayarak başladı. Suyun bilinçsizce tüketilmesine rağmen, sonu olan ve bu nedenle çok kıymetli bir kaynak olduğunu vurgulayan Genel Müdür Coşkun, "Bildiğiniz üzere, dünyamızda bulunan suların sadece yüzde 3'ü tatlı su kaynağı ve bu kaynakların yüzde 1'i içilebilir durumda bulunuyor. Artan teknoloji ve endüstrinin kontrolsüz yayılımı temiz su kaynaklarının yok olmasını hızlandırdı. 22 Mart 1993'te ilk defa kutlanan 'Dünya Su Günü', tükettiğimiz kaynakları korumanın önemine vurgu yapmaktadır. Küresel ısınmanın da ortaya koyduğu etkiyle sadece yüzeysel ve yeraltı suları ile içme suyu ihtiyacının karşılandığı ilimizde sondaj kuyularında suya ulaştığımız metraj gitgide derinleşmektedir. Bazı bölgelerde 300 metreyi de geçmektedir. Bu açıdan bakıldığında, toplam sarfiyatın düşürülmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca tarımın önemli bir yeri olduğu ilimizde, ufak çaplı bile olsa tarımsal sulamanın içme suyundan karşılanmasının da önüne geçilmesi gerekmektedir. Biz, idare olarak elimizden geldiğince temiz su kaynaklarının korunmasına yönelik yoğun bir mesai harcayarak önlemler almaktayız" dedi.

"SU FAKİRİ ÜLKELER ARASINDAYIZ"

MASKİ'nin Manisa genelinde hayata geçirdiği çalışmalara da değinen ve amaçlarının bilinç ve farkındalık aşılamak olduğunun altını çizen Coşkun, "Şu an il genelinde 16 atıksu arıtma tesisimiz ile evsel nitelikli atıksuları arıtarak, bereketli Gediz ve Bakırçay Havzası'na sağlıklı bir şekilde geri salınımını gerçekleştiriyoruz. Kaynakların yenilenebilir hale getirilmesi noktasında MASKİ olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Diğer taraftan, 2030 yılında su fakiri ülkeler arasında olacağı öngörülen ülkemizde daha bilinçli bir tüketim anlayışını insanlarımıza aşılamalıyız. Bizler de bu amaçla düzenlediğimiz sergiler ya da eğitimlerle suyun önemini ve tasarruf yöntemlerini anlatıyoruz. Uzun yıllar eğitmenlik ve yöneticilik yapmış biri olarak söyleyebilirim ki buradaki amacımız suyun işlenirken geçtiği evreleri aktararak daha bilinçli ve farkındalığa sahip bireyler yetiştirmek. Su gibi kıymetli ve maalesef ki korumazsak sonu olan bir kaynağımızın, tasarruflu kullanımını teşvik noktasında da üzerimize düşen her türlü sorumluluğu layıkıyla yerine getirmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

"HALKA HİZMET, HAKK'A HİZMETTİR"

Konuşmasında etkin su yönetimine de dikkat çeken ve MASKİ'nin bu anlamda üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdiğini ifade eden Coşkun, "Bizler, suyun gelecek nesillere bırakılacak bir miras değil, gelecek nesillerden aldığımız bir emanet olduğu düşüncesindeyiz. Bu yüzden etkin su yönetimiyle birlikte suyun doğru yönetiminin sağlanması gereklidir. Etkin su yönetimi sürdürülebilir kalkınmada önemli rol oynamaktadır. Bizler de bunun farkında olarak çıktığımız bu yolda, Allah'ın izniyle hayata geçirdiğimiz çalışmalarla ilimizde sağlıksız bir yapı bırakmayacağız. Bizler, Halka Hizmetin Hakk'a Yapıldığının Bilincinde Olan İnsanlarız. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün'ün öncülüğünde Manisalı hemşerilerimiz için yatırımlarımız devam edecek" diyerek sözlerini sonlandırdı.

"MASKİ, MANİSA'NIN RÖNTGENİNİ ÇEKEREK PROJELER GELİŞTİRDİ"

Genel Müdür Coşkun'un ardından kürsüye davet edilen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ziya Elmalı, konuşmasına Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün selamlarını ileterek başladı. MASKİ'nin kuruluş sürecinden bugün geldiği noktadaki büyük başarılarına da yer veren Başkanvekili Elmalı, "Büyükşehir oluşumuyla birlikte MASKİ Genel Müdürlüğümüz de 15 Temmuz 2014 tarihinde fiili olarak faaliyete geçmiştir. MASKİ Genel Müdürlüğümüz, kurulduğunda ne bir hizmet binası ne de oturacak masa ve sandalyesi vardı. Başkanımız Cengiz Ergün öncülüğünde çağdaş bir yaklaşımla adım adım idaremizin yapılanmasını tamamlayarak, bugün Manisa'nın 17 ilçesine kaliteli ve hızlı hizmet veren bir kurum haline getirildi. Kuruluş sürecinin ardından il genelinin iyi bir röntgenini çeken kurum tüm Manisa'ya içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisleri, içme suyu depoları kazandırılması ve yenilenmesi gibi sayısız projeyi hayata geçirdi" diye konuştu.

"GELECEK SEÇİMLER İÇİN DEĞİL, GELECEK NESİLLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ olarak tüm ilçe ve mahallelerin sorunlarını iyi bilerek, program dahilinde çalışmaları her bölgeye eşit şekilde ulaştırdıklarının altını çizen Elmalı, "Gelecek nesillere yaşanabilir bir Manisa, yaşanabilir bir çevre ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü ciddi adımlar atıyor. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün, gerek MASKİ Genel Müdürümüz ve tüm çalışanları, 'Gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için' anlayışıyla sevdamız olan Manisa'nın en iyi yerlerde olmasının çabasını gösteriyor" dedi.

SERGİ, BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, protokol üyeleri sergiyi gezdi. Manisa genelinde 16 atıksu arıtma tesisinden çıkış suları ve Gediz ile Bakırçay havzalarındaki kirliliğe dikkat çekilen alanda atıksu arıtma tesislerindeki su ile yetişen balıklar ilgiyle karşılandı. İçme suyu depolarının eski ve yeni hallerinin de yer aldığı sergide depolardan çıkan paslı borular, eski motorlar, vanalar ile orak bıçaktan yılanlara kadar olan materyaller, ziyaretçileri hayrete düşürdü. Manisa'da geçmişten günümüze kullanılan sayaçların da sergilendiği alanda ayrıca, il genelinde yapılan dere temizlik ve ıslah çalışmaları da yer aldı. 27 Mart 2018 tarihine kadar açık olacak sergi, ilk ziyaretçilerinden büyük beğeni topladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Su Günü 22 Mart Elmalı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title