Haberler

Dublin Kurallarını Değiştirmemiz Gerekiyor"

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Fransa'nın Aquarius gemisine ilişkin İtalya'ya yönelik eleştirileri hakkında " Fransa'yla olan mesele kapandı, şimdi Dublin kurallarını değiştirmemiz gerekiyor." dedi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Başbakan Conte, sabah katıldığı bir toplantının girişinde İtalya'yla Fransa arasındaki krize ilişkin, "Fransa ile olan mesele kapandı, şimdi Dublin kurallarını değiştirmemiz gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Conte, yarın Fransa'nın başkenti Paris'e yapacağı ziyarette "göçmen meselesinde daha fazla Avrupa Birliği (AB) iş birliği" konusunu gündeme getireceğini söyledi.

Dün akşam Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kendisini aradığını belirten Conte, Macron'un, açıklamalarının kastedilen yöne çekilemeyeceğini ve asla İtalya'yı ya da İtalyan halkını incitmediğini vurguladığını aktardı.

Conte, görüşmeyi "çok samimi" olarak niteleyerek, Macron ile diğer AB ülkeleriyle de çok yakın iş birliği yapma konusunda anlaştıklarını belirtti.

Dublin Sözleşmesi'nin değiştirilmesi görüşülecek

Toplantının çıkışında ise Conte, "Macron ile gündemde olan bütün konuları ele alacağız. Ay sonunda gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantısının gündemi de göz önüne alındığında, göç ve dolayısıyla Dublin Sözleşmesi'nin değiştirilmesi ile banka ve para birliği ana konularını görüşeceğiz. Ama bunların yanında, G7'de de olduğu gibi diğer şeylerden de bahsedeceğiz." ifadelerini kullandı.

Conte, "Sizi temin ederim ki Paris'te, tıpkı bugüne kadar yaptığım gibi, İtalya'nın göç meselesi konusunda Avrupa düzeyinde daha geniş iş birliği ve dayanışma talebini gündeme getireceğim. Artık sahillerimize gelen çok fazla sayıdaki göçmenle ilgili acil durumların idaresinde ülkemizi yalnız bırakmayan etkili bir göç politikasına hayat vermenin zamanı geldi." diye konuştu.

Hükümetin ortaklarından aşırı sağcı Lig partisinin lideri, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini de özür dilensin veya dilenmesin "biçime değil öze" baktığını ve Fransa'nın olayı açığa kavuşturulmasını olumlu bulduğunu belirtti.

Salvini, Conte'nin yarınki ziyaretini iptal etmeme kararını da desteklediğini dile getirdi.

"Fransa daha kibar tonlar kullanmalı"

Öte yandan Dışişleri Bakanlığındaki bir etkinlikte konuşan Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, Fransa'nın daha "kibar" olması gerektiğini belirterek "Fransa, göçmenler konusundaki açıklamalarında daha kibar tonlara dönmeli. Temeldeki meselelerin ise Avrupa düzeyinde konuşulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Macron, İtalya'nın Aquarius gemisini kabul etmeme kararını "gülünç ve sorumsuzluk örneği" olarak nitelendirmişti. Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü de İtalyan'ın göç politikası hakkında "mide bulandırıcı" ifadelerine yer vermişti.

Salvini de Fransız hükümetinin İtalya'ya yönelik eleştirileri nedeniyle özür dilemesi gerektiğini belirtmişti. İtalya ayrıca dün sabah, Fransa'nın Roma Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Claire Anne Raulin'i bakanlığa çağırmıştı.

İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria da dün Paris'te Fransız mevkidaşı Bruno Le Maire ile yapacağı görüşmeyi iptal etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Fransa İtalya Dublin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title