Haberler

Dubaı: Sünni ve Şii Liderler Mekke'de Bir Araya Geliyor

Irak Sünni ve Şii Dini Liderleri, İki Topluluk Arasında Büyüyen Çatışmalara Bir Çözüm Bulmak Amacıyla Yarın Mekke'de Biraraya Gelecek.

Irak Sünni ve Şii dini liderleri, iki topluluk arasında büyüyen çatışmalara bir çözüm bulmak amacıyla yarın Mekke'de biraraya gelecek.

2 gün sürecek toplantıda katılımcıların, İslami Konferans Örgütü (İKÖ) tarafından hazırlanan 10 maddelik "Mekke Belgesi"ni görüşecekleri belirtildi. Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve hadisler bulunan belgede, "Müslüman kanı dökmenin yasak olduğu" hatırlatılarak, iki topluluğun kutsal mekanlarının korunması çağrısı yapılırken, Irak'ın birlik ve toprak bütünlüğünün savunulması ve "tüm masum mahkumların" serbest bırakılması isteniyor.

Belgenin Irak'ta dağıtılacağını ve medyada tanıtılacağını belirten İKÖ, bu girişimin dini çatışmaları sonlandırmayı amaçladığını açıkladı. İKÖ'nün himayesinde gerçekleştirilecek toplantıya Irak'taki başlıca Şii gruplardan biri olan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nden Sadreddin Kobbanji ve Sunni ulema Mahmud Samadaii'nin de katılması bekleniyor.

Uzmanlar ise toplantının başarıya ulaşacağı konusunda şüpheliler. Kahire'de bulunan El Ahram Siyasi ve Stratejik Çalışmalar Merkezi'nden Cemil Abdül Cavid toplantının çatışmaları yatıştırmayacağını savunarak, "Mezhepsel şiddet, güvenlik güçleri ve Irak ordusu yeterince güçlenene kadar devam edecek" diye konuştu. Iraklı akademisyen Dhargham Abdullah El Dabbah da, toplantının amacının iyi olduğunu ancak bir etkisi olmayacağını ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title