Haberler

Duayen Aşıklar Esenler'de Anıldı

2. Geleneksel Aşıklar Şenliği'nde, aşıklık geleneğinin duayen isimleri Aşık Murat Çobanoğlu ve Aşık Şeref Taşlıova, Anadolu'nun kardeşlik ruhunu yansıtan dizeleriyle, usta aşıklar tarafından Esenler'de anıldı.

Aşıklık geleneğinin iki büyük ustası Aşık Murat Çobanoğlu ve Aşık Şeref Taşlıova, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün Kars - Çıldır'a bağlı Aşağıcanbaz ve Yukarıcanbaz Köyü Dernekleri ile birlikte düzenlediği 2. Geleneksel Aşıklar Şenliği'nde Esenler'de anıldı. "Aşık Şenlik'in İzinde", duayen aşıkların anıldığı bu özel gece, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Geceye çok sayıda vatandaş katıldı.

Oyuncu Çobanoğlu babasını anlattı

Gecede söz alan Aşık Murat Çobanoğlu'nun oğlu Oyuncu Ozan Çobanoğlu, "Babamın ve elli yıllık yol arkadaşı Aşık Şeref Taşlıova'nın türkülerini dinleyeceğim için çok mutluyum. Bu geceyi düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Anadolu ruhunu sahneye taşıdılar

Gece aşıklık geleneğinin günümüz temsilcilerinden; Bayram Denizoğlu, Mürsel Sinan, Yener Yılmazoğlu ve Korkmaz İkan, söyledikleri türkülerle Anadolu'nun birlik, beraberlik ve kardeşlik dokusunu yansıttılar. Sazın söze karıştığı gecede, Aşık Şenlik'ten, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova'dan dizelerle aşıklık geleneği bir kez daha sahneye taşındı.

Sanatçı Salih Turhan ve Aşık Murat Çobanoğlu'nun oğlu Şentürk Çobanoğlu, aşıklık edebiyatı ve bu edebiyatın içinde Aşık Murat Çobanoğlu ve Aşık Şeref Taşlıova'nın yerini anlattılar.

Bir sokağımızın adını aşık şenlik yaptık

Gecede konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Türk milletinin aşıklık geleneğine sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, "Nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi bilmemiz lazım. Bunun içindir ki, Aşık Şenlik'in dizelerini okuyan, gönlünde hisseden bir nesil, kendi yurduna göz dikmiş düşmanın gözünü oyar. Bu açıdan bu geleneğin bu topluma öğretilmesi çok önemli. Geçtiğimiz yıl bana gelen bir talep üzerine Esenler'de bir sokağımıza Aşık Şenlik adını verdik, yakın zamanda da açılışını yapacağız inşallah" diye konuştu.Konuşmasının ardından Başkan Göksu, dernek başkanlarına isimlerinin yazılı olduğu saat hediye etti.

Programda söz alan Sanatçı Recep Ergül, ustalarının Anadolu'nun yaşanmışlığını aktardığını belirterek, "Aşık Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova, Anadolu yaşanmışlığını anlatıyorlardı. Size, sizi anlattılar. Güçlerini sizden alıyorlardı. Öyle şeyler yazdılar ki, ansiklopediler dolusu bilgiler doldurun, onların bir dörtlüğünün yerini tutmuyor" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Şeref Taşlıova Esenler Çıldır Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title