Haberler

DTP Seçime Demokratikleşmiş Yasalarla Girmek İstiyor

"Ezberi Bozan Bir Partiyiz" Diyen DTP, Seçim Hukuku ve Siyasal Partiler Yasası'nda Avrupa Birliği Kopenhag Siyasi Kriterlerine Uygun Yasal Düzenlemeler Yapılmasını İstedi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP), Seçim Hukuku ve Siyasal Partiler Yasası’nda Avrupa Birliği Kopenhag Siyasi Kriterlerine uygun yasal düzenlemeler yapılmasını istedi.

DTP’den yapılan açıklamada, Seçim Hukuku ve Siyasi Partiler Yasası’nın demokratikleşmesine ilişkin önerilere yer verildi.

Açıklamada, temel hukuk kuralları çerçevesinde kalmak ve şiddet unsuruna yer vermemek üzere siyasi partilerin; bir etnik yapıya, bir inanç grubuna, bir toplumsal kategoriye, bir felsefi görüşe dayalı olarak ve ideolojik amaçlı kurulabileceği, ilgili ülkenin ekonomik, sosyolojik ve tarihsel süreç içerisindeki konumuna bağlı olarak, farklı tarzlarda parti örgütlenmeleri gerçekleştirebileceği kaydedildi. Siyasi partiler ve kadroları bağlayan; program, tüzük ve kamuoyuna açıkladıkları görüşler olduğuna dikkat çeken DTP, ne kişiler ve ne de siyasi partilerin “niyetleri” sorgulanarak demokratik yaşamdan ve ülke yönetiminden uzak tutulamayacağına işaret ette. Neyi ve kimi temsil ediyorsa etsin, evrensel hukuk kurallarına aykırı olmadıkları sürece, siyasi partilerin ülkenin gelişimine fayda sağlayacakları düşüncesiyle devlet olanakları kullanılarak siyasi parti faaliyetleri kolaylaştırıldığını belirten DTP, siyasi parti yöneticilerinin kamu hizmeti gördükleri düşünülerek yaşam standartlarının yükseltilmesine çalışıldığını ifade etti.

“EZBERİ BOZAN BİR PARTİYİZ”

Açıklamada, DTP’nin Türkiye’de değişim ve dönüşümden, demokratikleşmeden yana toplumsal muhalefetin en kitlesel gücü olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Partimiz, mevcut statükoya karşı tüm muhalefet dinamikleri ile yakın dostluk ve işbirliği içerisindedir. Partimiz yıllardır dili, kültürü, tarihi ve nihayet varlığı inkar edilen Kürt halkının, ezilen, sömürülen, baskı altında tutulan tüm toplumsal kategorilerin sorunlarına çözüm üreten, onların sözcülüğünü yapan partidir. Seçmen kitlesi bakımından ardılı olduğumuz HEP, DEP, HADEP, DEHAP’ta olduğu gibi, toplumsal, tarihsel gerçekliğe aykırı oluşturulan resmi söylemi ve ezberi bozan bir partiyiz.”

“PARTİLERİMİZİN KAPATILMASI YENİYİ SAVUNMAKTAN KAYNAKLANIYOR”

“Kokuşmuşun, köhnemiş, çürümüş değerlerin, uluslararası hiçbir itibarı ve değeri kalmamış resmi söylemin karşısında; yeniyi, çağdaşı ve gerçeği temsil ediyoruz” denilen DTP açıklamasında, bu nedenle şimşekleri parti üzerimize çektikleri ifade edildi. Açıklamada, “Değişim ve dönüşümü sağlamanın güç olduğu ayırtındayız. Statükocuların nefretini kazanmak pahasına, bedeller ödemek pahasına yeniyi ve doğruyu savunuyoruz. Partilerimizin kapatılma nedeni budur. Parlamentoda temsilimizin engellenmesi için antidemokratik yasalardan güç alma çabası halkın ve demokrasiden yana güçlerin dikkatinden kaçmamaktadır” dedi.

Avrupa Birliği Kopenhag Siyasi Kriterlerine uygun yasal düzenlemeler yapma konusunda iktidarın çabalarını yetersiz bulunduğunun vurgulandığı açıklamada, Türkiye’nin imzacısı bulunduğu evrensel hukuk ve insan hakları sözleşmelerinin iç hukuka yansıtılması zorunluluğunun ise göz ardı edildiği kaydedildi.

“2007’DE EŞİT VE DEMOKRATİK SEÇİM İSTİYORUZ”

Türkiye 2007 yılında yapılacak olan genel milletvekilleri seçimlerine hazırlanırken, DTP ve demokrasi güçlerinin; eşit, özgür, katılımcı, demokratik bir seçimin hukuksal altyapısının düzenlenmesi beklentisi içinde olduğunu vurgulanan açıklamada, şu önerilerde bulunuldu:

“Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel olan mevcut anayasanın, seçimlere giderken, hiç değilse, seçimlere ve siyasi partilere ilişkin hükümlerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Buna bağlı olarak ayrıca; 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu;298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmek Kütükleri Hakkındaki Kanun;2839 Sayılı Milletvekili Seçimleri Kanunu’nda yer alan antidemokratik hükümler ayıklanmalıdır. Siyasi partilerin; program, tüzük ve diğer dokümanlarının Türkçe hazırlanması yanında, Kürtçe ve başka dillerle de hazırlanmasına olanak tanınmalıdır. Şiddete başvurmadığı veya şiddeti teşvik etmediği sürece siyasi partilerin; program, tüzük ve ileri sürdüğü düşünceler nedeniyle kapatılmasının engellenmesi gerekmektedir.”

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title