Haberler

DTP'li Vekil Cezaevi Günlerini Anlattı

DTP'li Tuncel, Kadın Gazetesi Kazete'ye Yaptığı Açıklamada 'Bazı Anları Anlatmak Zor Ancak Yaşamak Gerekir. Orada Olmanın Kendisi Bir İşkencedir Aslında' Dedi.

Örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklu bulunduğu sırada milletvekili seçilen DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, 'Kürt sorununun çözüm koşullarının yaratılması gerekiyor. Bunun için de önemli bir adım olarak siyasi bir genel af çıkartılması gerekiyor' dedi.

Tuncel, kadın gazetesi Kazete'ye yaptığı açıklamada,Cezaevi günlerini Ve DTP olarak siyasi af talebini dile getirdi. Tuncel, şunları söyledi:

'Cezaevleri konusunda çalışma yapan bir çok dernek ve kurum var bu kurum ve dernekler cezaevleri sorunlarını birebir takip ediyor. Bu kurumlarla ortak çalışmak ve mevcut koşulların düzeltilmesi için çalışma yürütülebilir. Ancak Türkiye'de siyasi genel bir affa ihtiyaç var. Kürt sorununun çözüm koşullarının yaratılması gerekiyor. Bunun için de önemli bir adım olarak tüm siyasi tutsakların toplumsal yaşama katılmalarını sağlayacak siyasi bir genel af çıkartılması gerekiyor.'

Bazı anları anlatmak zor

Gebze Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu sırada milletvekili seçilen Tuncel, cezaevinde yaşadıklarını anlatırken 'Bazı anları anlatmak veya yazmak zor ancak yaşamak gerekir. Orada olmanın kendisi bir işkencedir aslında. İnsanlardan, toplumdan, yaşamdan kopartılıp demir parmaklıklar, soğuk duvarlar arasında olmak, gökyüzünü havalandırma duvarının izin verdiği ölçüde sınırlı görmek, toprağa basamamak, doğadan koparılmak, kapıları açıp çıkamamak…İnsan psikolojisinde nasıl bir etki bıraktığını ancak yaşayanlar anlayabilir.' dedi.

'Cezaevinde kötü muamele var'

Tuncel cezaevi koşullarını şöyle alatıyor.

'Tecrit izolasyon, insanların kendi inanç ve düşüncelerinden vazgeçmelerini zorlayan onur kırıcı yaklaşımlar ne yazık ki yeterince teşhir edilemiyor. Özellikle F tiplerinde kalan tutsakların koşulları çok ağır. 3 kişilik ve tek kişilik hücrelerde kalıyorlar en küçük bir hak talebinde haklar daha da kısıtlanıyor. Mektup cezası hücre cezası, telefonla görüştürmeme v.b. Kürtçe konuşmak yasak. Sadece 3 kişi ile görüşme hakkınız var.

Tuncel, Gebze Cezaevine götürülmeden önce bir süre Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde kaldığını, burada adli kadın tutuklulara şiddet uygulandığını söyledi. Tuncel, 'Orada kadınlara kötü muamele edildiğini gördüm. Gardiyanlar kadınlara hep bağırıp çağırıyor, bazılarını da dövüyorlar ve bu da çok doğal bir durummuş gibi değerlendiriliyor' dedi.

-'MECLİS'TE KADIN MİLLETVEKİLLERİYLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ'-

Tuncel, TBMM'de bulunan diğer kadın milletvekilleriyle birlikte kadına yönelik ayrımcılık ve şiddete karşı mücadele yürütmek gerektiğini söyledi. Tuncel, 'Kadın sorunlarına ilişkin iş yaparken projeler geliştirirken parlamentodaki diğer kadın milletvekilleri ile de ortaklaşarak bu konuda ortak çalışma yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum' dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title