Haberler

DTP'li Sakık'ın Tartışma Yaratan Sözleri Meclis Tutanaklarında

TBMM Genel Kurulu'nda DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, "PKK bu ülkenin gerceği" sözleri tartışma yarattı. Sakık bu sözlerine Genel Kurul'da AKP ve MHP'li milletvekilleri de sert tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM, RTÜK, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ile Anayasa Mahkemesi başkanlıklarının bütçe görüşmeleri yapılırken, DTP'li Sırrı Sakık söz aldı. Sakık'ın, haklarında fezleke hazırlanan 3 DTP'li milletvekilini savunması ile başlayan tartışma,"PKK bu ülkenin gerceği" sözleriyle alevlendi. Sakık'ın konuşması Genel Kurul salonunda kısa süreli gerginlik yaşanmasına neden oldu. Sakık'ın tartışma yaratan sözleri Meclis tutanaklarına şu şekilde yansıdı :

-AKP: "TERÖRİSTLERE SEYİRCİSİNİZ"-

DTP'li Sırrı Sakık – Bugün de parlamentoda, bu kürsü dokunulmazlığı hiçe sayılarak, milletvekili arkadaşlarımızın hakkında yasal işlemler devam etmektedir. Parlamento seyirci, Meclis Başkanımız seyirci. Hükümet seyirci. Ama bunu nasıl içinize sindireceksiniz?

AKP'li Ali Koyuncu – Siz de teröristlere seyircisiniz. (AKP sıralarından aynen öyle)

AKP'li Hüseyin Gülsün - Terörist örgüte "terörist" diyemediniz.

DTP'li Sırrı Sakık - (Â…) Biz olmasaydık, AKP olmazdı, Başbakan olmazdı. AK Parti diye bir parti olmazdı. Hatta cumhurbaşkanı olamayacaktı. İşte demokrasi böyle bedel istiyor, böyle feda kültüründen gelen bir grubuz. Onun için bizi şiddetle falan susturmaya çalışacaksanız bunda yanılırsınız.

-"BOYUN EĞMEYECEĞİZ"-

AKP'li Nurettin Canikli - Kim şiddet uyguluyor?

DTP'li Sırrı Sakık –(Â…) Bizim zora zulme boyun eğeceğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

AKP'li Asım Aykan -PKK'ya karşı mısınız? Değil misiniz? Onu söyleyin. (Â…)

AKP'li Halil Aydoğan - Yemine sadık olmak kaydıyla.

DTP'li Hasip Kaplan- Dinleyin dinleyin.

(Â…)

-"YEMİNE SADIK KAL"

DTP'li Sırrı Sakık - Sayın Cumhurbaşkanı seçimlerden hemen sonra, şu kürsüde çok önemli bir şey söyledi. Dedi ki: "Farklılığımız bizim zenginliğimizdir. Bütün düşünceler kendilerini burada özgürce ifade edebilmelidir." Ama...

AKP'li Halil Aydoğan- Yemine sadık olmak kaydıyla.

DTP'li Sırrı Sakık - Biz sizden daha fazla sadığız. Hiç bu konuda... Bakınız biz ne diyoruz Sayın Başbakanın dediği şeye: Evet, vatanın bütünlüğüne, bayrağın tekliğine, üniter yapıya saygılıyız ve sahip çıkıyoruz. Ama, tek millet olgusuna, asla asla...(DTP sıralarından alkışlar)

-"TEK MİLLET YAZIYOR"-

MHP'li Ahmet Duran Bulut - Tek millet yazıyor orada tek millet.

MHP'li Necati Özensoy - Şovenist yaklaşım.

DTP'li Sırrı Sakık- Ve onun için, burada, hamasi nutuklarla, kimsenin çıkıp, bizi farklı alanlara itmeye hakkı yoktur.

AKP'li Bayram Ali Bayramoğlu -Tek millete karşı çıkmak ne demek, açıklar mısınız?

DTP'li Sırrı Sakık-Pardon..

AKP'li Bayram Ali Bayramoğlu - Tek millete karşı çıkmak ne demek? Tek millet değil mi buradaki insanlar?

DTP'li Sırrı Sakık-Dinlerseniz ben açıklayacağım.

DTP'li Hasip Kaplan -Dinlemesini öğren! Dinle.

DTP'li Sırrı Sakık - Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız da "Farklılığımız bizim zenginliğimizdir" dedi. Sevgili Meclis Başkanımız da "Farklılığımız bizim zenginliğimizdir" dedi. Bu farklılıklar elbise, giysi, kravat değil, farklılıklar bir dildir, bir kültürdür. Evet işte dilimize, kültürümüze, kimliğimize saygılı olalım diyoruz. (Â…)

-"KÜRTLÜK AKLINA UÇAKTA GELİYOR"-

DTP'li Sırrı Sakık-Değerli arkadaşlarım, Sayın Başbakan uluslararası platformda, gittiği her yerde diyor ki "Benim 75 tane Kürt milletvekilim var." Ee uçaktayken Kürtlük aklına geliyor, uluslararası platformda Kürtlük aklına geliyor.

CHP'li Gürol Ergin - Bak bunu doğdu söyledin. Sağ ol.

DTP'li Sırrı Sakık-Ama burada Kürtlerin dili ve Kürtlerin kültürü deyince siz niye rahatsız oluyorsunuz? Sevgili 75 tane Kürt Milletvekili arkadaşlarım, sizin sesiniz niye çıkmıyor?

AKP'li Nurettin Canikli - Terörden bahset, terörden. Onlar terörü desteklemiyor.

AKP'li Ahmet Yeni - PKK'dan hiç bahsetmeyecek misiniz?

-"PKK BU ÜLKENİN GERÇEĞİ"-

DTP'li Hasip Kaplan - Hamas'tan da Hizbullahtan'da herkesi de konuşur, bu Meclis hepsini konuşur.

DTP'li Sırrı Sakık-Şimdi değerli arkadaşlar, PKK bu ülkenin gerceği. (AK Parti sıralarından gürültüler) Evet. Bir gerçek. Şimdi değil mi yani "Hayır' mı diyelim. Amerika'da tartışıyor. (AK Parti sıralarından gürültüler)

AKP'li Ahmet Yeni-Hayır diyeceksiniz.

DTP'li Sırrı Sakık-Şimdi dinleyeceksiniz...şimdi dinleyeceksiniz...

AKP'li Nurettin Canikli - Konuşman için önce teröre karşı çıkacaksın.

DTP'li Sırrı Sakık-Bakın sevgili kardeşlerim, dinleyeceksiniz... (AKP sıralarından "Karşı mısın, değil misin" sesleri. Bakın dinleyeceksiniz...

AKP'li Mehmet Salih Erdoğan - Kimin yanındasınız?

DTP'li Sırrı Sakık-Ben bir durum tespiti yapıyorum. Eğer, Amerika'da Bush'la baş başa PKK'yı konuşuyorsanız, biz de burada konuşmalıyız. (DTP sıralarından alkışlar) Sorunumuzdur ve onu silahsızlandırmak boynumuzun borcudur. Silahtan, şiddetten, kandan hayat doğmadığını biliyoruz. Biz silahı, şiddeti savunmuyoruz. Onun için, ama, silahın, şiddetin de karşısındayız. Onu da bir an önce silahtan, şiddetten arındırmak da bizim görevimizse konuşarak bunu çözümlemeliyiz. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title