Haberler

DTP'li Başkan: Kürtler'in Yüzü Ankara'ya Dönük

Diyarbakır'da Yenişehir Belediye Başkanı DTP'li Fırat Anlı, 'Kürtler'in Yüzü ABD ve Avrupa'ya Değil, Ankara'ya Dönüktür. Iraklı Kürtler'in Kazanmasından Türkiye Kaygı Duymamalıdır' Dedi.

Diyarbakır'da Yenişehir Belediye Başkanı DTP'li Fırat Anlı, ''Kürtler'in yüzü ABD ve Avrupa'ya değil, Ankara'ya dönüktür. Iraklı Kürtler'in kazanmasından Türkiye kaygı duymamalıdır'' dedi.

Belediye Başkanı Anlı, Türkiye'nin seçim atmosferine girdiğini ve DTP'nin seçim çalışmalarına başladığını anlattı. Anlı, ''DTP'nin seçime nasıl gireceğine Abdullah Öcalan mı karar verecek?'' sorusu üzerine, ''Her şeyden önce seçime nasıl girileceğini DTP genel merkezi karar verecektir. Bütün karar süreçlerinde olduğu gibi toplumsal bütün dinamiklerin özellikle halkın etkisi ve görüşleri önemlidir. Halkın görüşleri üzerinde etkili olan bütün açıklamalar ve bütün bu noktalardaki yaklaşımlar tabii dikkatle izlenecektir'' karşılığını verdi. DTP'nin seçime bağımsız adaylarla girme olasılığının yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Anlı şöyle konuştu:

''Bizim için şu anda en önemli seçenek bağımsız adaylarla seçime girmektir. Ama blok liste ile seçime girme şansını sonuna kadar zorlayacağız. DYP şu anda bölgede geçmişte yitirdiği oyların büyük kısmını topladı. Özellikle kırsal kesimde belli aile ve aşiretlerin DYP'ye eğitimli olduklarını görüyoruz. DYP lideri Ağar'ın açıklamaları kendisi için daha önce olan negatif bakış açısını hızla değiştirdi. 'Ağar Kürt sorununun çözümünde rol oynayabilir mi?' gibi beklenti vardır. DYP ile DTP'nin ittifak arayışı şu an için erken tartışmadır. Ama geçmişte seçimlerde DYP ile karşı karşıya gelinen bazı bölgelerde bu karşılaşma olacak seçimde artık yumuşak bir geçiş ile yaşanacaktır.''

Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve 'Kürdistan Bölge Başkanı' Mesut Barzani'nin son dönemdeki açıklamalarını da değerlendiren Belediye Başkanı Fırat Anlı, gelişmelere Türkiye'nin çıkarları bakımından baktıklarını söyledi. Anlı, şunları söyledi:

''Biz Türkiye'deki halkların, toplumların, yurttaşların bakış açısı ile bakıyoruz. Bizim ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa öyle bakarız. Ama çözümün diyalogdan geçtiğini düşünüyoruz. Oradaki Kürtler ile iyi bir diyalog gerçekleştirilmelidir. Türkiye'deki Kürt kökenli yurttaşlar ile oradaki Kürt yurttaşlar arasındaki bu manevi bağın güçlendirilmesi ulusal güvenlik kaygısı olarak algılanmamalıdır. Son dönemlerde bazı siyasi parti liderleri Türkiye'de yaşayan Kürt yurttaşları yer yer tedirgin eden açıklamalar yapıyor. Bu tüylerimizi diken diken ediyor. Bunun karşıtlığında yapılan açıklamalarda Türk toplumunun tüylerini diken diken ediyor. Bu tedirginliği yaratan açıklamalar yerine kalıcı çözümler bulmalıyız.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a gitmesi halinde bundan büyük mutluluk duyacaklarını söyleyen Başkan Anlı, ''Atılması gereken adım budur. Neden DTP lideri Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Kuzey Irak ile ilişkilerde değerlendirilmiyor? Bunu sorgulamak gerekir. Oradaki sorunların çözümünde arabulucu veya farklı çözüm sürecinde kullanılabilir. Bunun dışında dış dinamiklerin tuzağına düşmemek, sorunun çözümünü başka yerde aramamak gerekir. Türkiye Ortadoğu'daki siyasette çok önemli ülkedir. Takındığı tutum nedeniyle inisiyatif alanını gün geçtikçe daraltmaktadır. Ankara politikasının çözüm üretmesini istiyoruz. Irak'taki Kürtlerin kazanmasından Türkiye'nin kaygı duymasına gerek yoktur.''

Kerkük'ün Irak'ın sorunu olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Fırat Anlı, bu konuda gerginlik yaratan açıklamaların çözüme yarar getirmeyeceğini savundu. Anlı, bir açıklamanın ardından karşıtı başka bir açıklama yapıldığını bunun kimseye yarar getirmeyeceğini belirtirken, şöyle dedi:

''DTP il başkanımızın Kerkük ile ilgili açıklamaları bazı boyutlarda yanlış anlaşıldı. Türkiye'nin çıkarları anlamında fikrini beyan etmiştir. Kerkük'e bir müdahaleye ilk günden beri karşıyız. Sınır ötesi operasyon, müdahale, çatışma ile sorunların çözülmediği ortadadır. Sorunlar diyalog yolu ile çözülür. Kerkük'e yönelik bir müdahale Türkiye'de sıkıntı yaratır. Başkanımız bunu söyledi ve söylemesi fikrini beyan etmesi anlamında doğaldır.''

Belediye Başkanı Fırat Anlı, Kürtler'in yüzünün Washington veya Brüksel'e değil Ankara'ya dönük olduğunu belirterek, ''Bu dönemde geliştirilen politikalar birlikte yaşam kültürüne katkı sunmuyor. Maalesef bugün çatışmaların en yoğun olduğu dönemde olmayan duygusal kırılma yaşanıyor. İki toplum arasında gözle görülür bir mesafeleşme olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title