Haberler

DTP Genel Başkanı Demirtaş: "Kapatılma Davası Sürpriz Değil" (1)

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP Hakkında Anayasa Mahkemesi'ne Açtığı Kapatma Davasıyla İlgili Olarak, "Sürpriz Değildir. Son Günlerin Konjonktürü İçinde Açılan Linç Kampanyaları, Partimize Yönelik Saldırılar Tüzel Kişiliğimize de Yönelmiştir" Dedi.

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Anayasa Mahkemesi'ne açtığı kapatma davasıyla ilgili olarak, "DTP hakkında kapatılma davası açılması sürpriz değildir. Son günlerin konjonktürü içinde açılan linç kampanyaları, partimize yönelik saldırılar tüzel kişiliğimize de yönelmiştir" dedi.

Demirtaş, DTP grup Başkanı Ahmet Türk'le beraber ortak basın toplantısı düzenledi. DTP Genel Merkezi'ndeki basın toplantısına DTP'li milletvekilleri de katıldı. Demirtaş, Kürt sorunu hakkında yasal, demokratik çözüm projelerini sunan tüm partiler hakkında bugüne kadar kapatılma davaları açıldığını söyledi. HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP hakkında açılan davaların kapatılma ile sonuçlandığını hatırlatan Demirtaş, bu davaların uluslararası mahkemelere taşınarak Türkiye aleyhine karar verildiğini belirtti. Demirtaş, Avrupa üyeliği süreci sonrası Türkiye'nin ciddi reformlara girdiğini, başta Anayasa olmak üzere birçok yasanın değiştirildiğini belirterek, "Bunlardan birisi de siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasıdır. Ancak, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası anayasa değişikliklerine rağmen, birçok hükmü de geçersiz olmasına rağmen değiştirilmemiş, demokratik seçimlerin yapılması, adil temsilin sağlanması önündeki engeller ve baraj kaldırılmamıştır" dedi. Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"DTP hakkında kapatılma davası açılması sürpriz değildir. Son günlerin konjonktürü içinde açılan linç kampanyaları, partimize yönelik saldırılar tüzel kişiliğimize de yönelmiştir. DTP olarak silahların susması, Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması yönünde demokratik çabalarımız devam edecektir. 22 Temmuz seçimlerinin yarattığı fırsatın değerlendirilmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı farklılıklarımızın zenginliğimiz olduğunu söylemektedirler. Her düşüncenin kendisini özgürce ifade edebilme teminatının TBMM olduğunu söylemişlerdir."

-TÜRKİYE GUINNESS REKORLAR KİTABI'NDA BİRİNCİ SIRADA-

Kapatma davasının iç ve dış kamuoyunda Türkiye'nin demokratikleşmesi ve sivilleşmesi ile AB sürecini olumsuz etkileyeceğini kaydeden Demirtaş, "Bugüne kadar Anayasa Mahkemesi tarafından 30'u aşkın siyasi parti kapatıldı. Türkiye partiler mezarlığına döndü ve Guinness Rekorlar Kitabı'na parti kapatmada birinci sırayı almış durumdadır" diye konuştu.

-HUKUKİ SKANDAL-

Demirtaş, kapatılma davasında henüz parti yargılaması sürerken üye kayıtlarının dondurulması, tüm üye ve yöneticilerin ve seçilmişlerin seçimlere katılmasının engellenmesi ve yasaklanmasının istenmesini de "bugüne kadar Anayasa Mahkemesi tarihinde görülmemiş bir hukuki skandal" olarak değerlendirdi. Demirtaş, "Partimiz zaten Hazine yardımından mahrum edilmişti, şimdi de bunun bloke edilmesini istemek düşündürücüdür. Partimiz hukukçuları dava konusunda çalışmalara başlamışlardır. Tüm siyasi partileri ve kamuoyunu yeni bir anayasa hazırlıkları aşamasındayken bu konuda duyarlı ve dikkatli olmaya çağırıyoruz" dedi.

(ANKA)

(SÜRECEK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title