Haberler

DTP Genel Başkan Vekili Demirtaş'ın Açıklamaları

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, Türkiye'de Kürt Kimliği, Dili ve Kültürünün Yok Sayılmaya Çalışıldığını Öne Sürerek, "Meclis Açıldığında Grubumuz Vasıtasıyla Görmezden Gelinen Bu Gerçeklerin Meclis Zeminine Taşınmasını Sağlamayı Düşünüyoruz" Dedi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, Türkiye'de Kürt kimliği, dili ve kültürünün yok sayılmaya çalışıldığını öne sürerek, "Meclis açıldığında grubumuz vasıtasıyla görmezden gelinen bu gerçeklerin Meclis zeminine taşınmasını sağlamayı düşünüyoruz" dedi.

Demirtaş, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün görüşmelerinin ardından, parti genel merkezinde gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Türkiye'deki siyasal gündem nedeniyle bazı gerçekliklerin göz ardı edildiğini savunan Demirtaş, parti olarak Türkiye'yi rahatlatacak davranışlar içerisinde olduklarını, bu yönde açıklamalar yaptıklarını belirtti. Demirtaş, "Ama hiçbir sorun tek taraflı olarak çözülemez. Öcalan gerçeği görmezden gelinirken bununla bağlantılı olarak Kürt

kimliği, dili ve kültürü yok sayılmaya çalışılıyor. Meclis açıldığında grubumuz vasıtasıyla görmezden gelinen bu gerçeklerin Meclis zeminine taşınmasını sağlamayı düşünüyoruz" dedi.

Bir gazetecinin, 'Terör örgütü elebaşının avukatları aracılığıyla DTP'ye yönelik olarak yaptığı açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki sorusuna ise Demirtaş, ''Doğru. Laçkalaşma olmamalı. Ciddi siyaset yapılmalı'' cevabını verdi.

Milletvekillerinin yemin töreni sırasında MHP Lideri Bahçeli ve Ahmet Türk'ün tokalaşmasının yanlış olup olmadığının sorulması üzerine Demirtaş, "Tokalaşmanın yanlış olup olmamasını söylemiyorum. O sembolik bir davranıştır. Bu toplumda herkesin ne kadar söz söyleme hakkı varsa, bu toplumun büyük bir bölümünün öncü olarak kabul ettiği bir insanın da söz söyleme hakkı vardır. Bu konuda da parti olarak özel bir değerlendirme yapma durumumuz olmamıştır. Ancak Meclis'te nasıl davranacağımıza, bundan sonra

nasıl bir siyaset yürüteceğimize ilişkin siyasi programımızı beklemenizi öneririm. Program ortaya çıktıktan sonra, bizim de doğrultumuz ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Demirtaş, Irak'ın kuzeyinde Yezidilerin yaşadığı Sincar kazasına bağlı iki köyde çok sayıda insanın hayatını kaybettiği saldırıyı da 'soykırım girişimi' olarak nitelendirdi. Saldırıyı kınadıklarını belirten Demirtaş, yarın yapacakları MYK toplantısında bölgeye gönderecekleri heyette kimlerin olacağına karar vereceklerini bildirdi.

Kürt sorununun nasıl çözüleceği ile ilgili bir soru üzerine ise Demirtaş, "Dil ve kültürler üzerinde herhangi bir baskının olmaması, bu alanda yapılacak değişiklikler Kürt sorununun çözümünde kilit olacaktır" dedi.

(MÜG-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title