Haberler

DSP'li Ağırbaş: Kadın Erkek Eşitliği Toplumda Yeterince Yansıma Bulmuyor

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesine rağmen, kadın erkek eşitliğinin, toplumda yeterince yansıma bulmadığını ifade ederek, DSP'nin bu konuda atılacak her adıma destek olacağını söyledi.
DSP Kadın Kolları, Türk kadı...

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesine rağmen, kadın erkek eşitliğinin, toplumda yeterince yansıma bulmadığını ifade ederek, DSP'nin bu konuda atılacak her adıma destek olacağını söyledi.

DSP Kadın Kolları, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 76. yıldönümünü tüm yurtta çeşitli etkinliklerde kutladı. İzmir'de il örgütüyle bir araya gelen Ağırbaş, etkinlikler çerçevesinde DSP İzmir İl Başkanlığı'nda bir konuşma yaptı. Atatürk'ün 5 Aralık 1934'te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasını sağladığını, Türkiye'nin bu konuda birçok Avrupa ülkesinden ileride olduğunu söyleyen Ağırbaş, kadınlara seçme ve seçme hakkı verilmesine rağmen, kadın erkek eşitliğinin, toplumda yeterince yansıma bulmadığına dikkat çekti.

Ağırbaş, Atatürk'ün bu hak verildikten sonra "Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu selahiyet ve liyakatla kullanacaktır" dediğini anımsattı ve "Ancak Atatürk'ün söyledikleri yazık ki gerçekleşmemiştir. Türkiye'de kadınlar, başta siyaset arenası olmak üzere, tüm toplumsal süreçlerde ve karar alma mekanizmalarında yeteri kadar temsil edilmemektedir" diye konuştu.

Türkiye'de kadınların, "temsil" ve "katılım" sorunu yaşadığını, bunun sadece toplumsal bir sorun olmadığını, aynı zamanda bir "demokrasi sorunu' olduğunu vurgulayan Ağırbaş, kadınların yaşamın her alanında olduğu gibi karar alma mekanizmalarında yeterince yer almaması durumunda, ülkenin hedeflerine ulaşamayacağını söyledi.

Ağırbaş, kadınların Parlamento'da yeterince temsil edilmemesinin, sorunların çözümsüz kalmasına yol açtığını belirterek, "Kadınların siyasal süreçlere katılımını sağlayan adımlar bir an önce atılmalıdır" dedi. DSP'nin, kadınlara "pozitif ayrımcılık' yaklaşımı çerçevesinde seçimlerde "fermuar sistemi" uygulanması, siyasetin her kademesinde kadınların yüzde 50 oranında temsil edilmesinin sağlanması için TBMM Başkanlığı'na yasa teklifi verdiğini bildiren Ağırbaş, "Bu teklifimizin yasalaşması, Türk kadınının siyasi karar alma süreçlerine aktif olarak katılması ve politik alandaki görünürlüğünü artıracaktır" diye konuştu.

-"KADINLARIN EKSİK TEMSİLİ ÖNEMLİ BİR SORUNDUR"-

"Kadınların eksik temsili önemli bir sorundur ve giderilmelidir" diyen Ağırbaş, "Demokrasi, adalet, çağdaşlık gibi değerler adına, kadınların seçilmiş organlarda daha yüksek oranlarda yer almaları gerekmektedir. Etkin politikada daha çok sayıda kadın bulunması, politik yaşama yeni değerler getirecektir. Birleşmiş Milletler'in uluslararası hedefleri arasına da girmiş ve resmi kabul görmüş bulunan yüzde 30'luk "asgari temsil eşiği'ne ulaşmadan, kadınların temsil sorunu çözülmüş sayılamaz. Bu oranın güvence altına alınması için Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları'na özel önlemler konulmalıdır" şeklinde konuştu.

Türkiye'de kadın-erkek eşitliği konusunda hukuki bir engel ya da sınırlama olmadığına dikkat çeken Ağırbaş, geleneksel zihniyet yapıları ve ayrımcı kültürün, fiiliyatta eşitliği engellediğini anlattı ve bunu değiştirmek için sistemli, planlı ve kararlı bir mücadele gerektiğini dile getirdi. Ağırbaş, Hükümet'in bu konuda samimi olmadığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yasalardaki düzenlemelerle yetindiğini vurguladı ve "Kadınların toplumsal ve ekonomik hayata katılımının yetersizliği, siyasal temsil sorununun da en temel ve en yapısal nedenidir" dedi.

Kadınların ekonomik alanda güçlendirilmesinin, siyasal yaşama katılımını kolaylaştıracağını kaydeden Ağırbaş, bunun için kadın istihdamının artırılmasını, erkeklerle kadınlar arasındaki ücret eşitsizliğinin giderilmesini, çocuk ve yaşlı bakımına devletin destek olmasını istedi.

AKP döneminde kadınların işgücüne katılımının düştüğünü, Hükümet'in "kadınları çocuk doğurması" için teşvik ettiğini ve "eve kapatmak" istediğini ileri süren Ağırbaş, son yıllarda kadınların şiddete ve cinayetlere de maruz kaldığını, kadın sorunlarının görmezden gelindiğinİ ve bu sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de kadınların siyasete katılımının düşüklüğünü rakamlarla anlatan Ağırbaş, kadınları politikaya çekecek özendirici çalışmalar yapmak gerektiğini, DSP'nin bu konuda atılacak her türlü adıma destek olacağını da sözlerine ekledi. (ANKA)

(HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title