Haberler

    Dostluk Tazelediler

    Obama, Soğuk Savaş döneminde iki Almanya'yı birbirinden ayıran bölgedeki tarihi Brandenburg Kapısı önünde halka açık bir konuşma yapmayı planladı. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, dönemin ABD yönetimiyle ilişkileri zedelememek için Obama'nın bu planına sıcak bakmadı.

    Brandenburg Kapısı yerine etkinliğin aynı cadde (17. Juni - 17. Haziran) üzerindeki Siegessaeule (Zafer Anıtı) önünde yapılmasını önerdi. Tabii Merkel'in bu yaklaşımı Obama'yı biraz gücendirdi. Ama yapacağı bir şey yoktu. Aralarında binlerce turistin de bulunduğu 200 binin üzerinde kişi Barack Obama'nın 24 Temmuz 2008 tarihinde Zafer Anıtı önünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmasını dinledi.

    ABD'nin tarihinde ilk AfroAmerikalı olarak başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Barack Obama, 2009 yılı Nisan ayında Almanya'nın Baden Baden kentinde yapılan NATO Zirvesi'ne katıldı.

    4-5 Haziran tarihlerinde de Dresden ve Kaiserslautern kentleri ile Nazi Toplama Kampı Buchenwalde'yi ziyaret etti. 18-19 Haziran 2013 tarihlerinde de eşi ve çocuklarıyla birlikte başkent Berlin'e resmi bir ziyarette bulundu.

    İşte bu ziyaretten birkaç ay sonra Amerikan Gizli Haberalma Teşkilatı National Security Agency'nin (NSA) Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonuyla yaptığı görüşmeleri ve yazışmaları bile gizlice dinleyip kayıtlara geçtiği ortaya çıktı. Tabii bu gelişme üzerine Merkel küplere bindi. Telefona sarılıp Barack Obama'ya NSA'in bu davranışının dostluğa da dostlara da yakışmadığını söyledi.

    Merkel, dost ülkeler arasında karşılıklı güvenin altını çizerken NSA'in bu tutumunun güven kaybına yol açacağını hatırlattı ve "Böyle birşeyi kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

    Ortalığı çok da alevlendirmek istemediği için Obama, Başbakan Merkel'e böyle bir şeyi kendisinin de tasvip etmediğini söyledi ve bundan sonra benzer şeyler yaşanmayacağı sözü verdi. Daha sonraki günlerde NSA'in Merkel'den önceki Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile görevi devraldığı Helmut Kohl'ün telefonlarının da NSA tarafından yıllarca gizlice dinlediği ortaya çıktı.

    Avrupalı başka devlet başkanları ve hükümet başkanlarının da.

    Geçtiğimiz Pazar ve Pazartesi günleri Barack Obama yine Almanya'daydı. Hannover Sanayi Fuarı'nın açılışına katıldı. Bu muhtemelen Obama'nın Almanya'ya yaptığı ve yapacağı son resmi ziyaret olacaktı. İşte Merkel ile Obama, Hannover'de tam bir dostluk sergiledi. Yaşanan kırgnılıklardan, kızgınlıklardan eser bile yoktu.

    Merkel yaptığı konuşmalarına "Sevgili Barack" diye başladı. İki lider ve iki ülke arasındaki dostluğun öneminin altını çizdi.

    Barack Obama da öyle. Hem fuarın açılış konuşmasında, hem de öğrencilerle düzenlenen etkinlikte yaptığı Avrupa Konuşması'nda, sözlerine "Sevgili Angela" diye başladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'den bahsederken "Çok güvendiğim bir dost", "Çok önemsediğim bir dost" dedi.

    Birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden tepkiler yağarken, Alman halkının önemli bir bölümü tepki gösterirken, Barack Obama, Merkel'in sığınmacılar politikasına övgüler yağdırdı. Tarihin Merkel'i haklı kılacağını söyledi. Yıllarca eski Doğu Almanya'da yaşayan ve özgürlüğün ne demek olduğunu çok iyi bilen Başbakan Angela Merkel gibi bir politikacının ancak böyle cesur bir karar verebileceğini hatırlattı. Evet, giderayak Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, dostluk tazeledi. İyi de oldu...

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Brandenburg Kapısı Angela Merkel Barack Obama Almanya Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title