Haberler

Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 51'i tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 51'i tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 250 kişi kapasiteli salonda yapılan duruşmaya, tutuklu, tutuksuz sanıklar ve avukatları ile yakınları katıldı. Duruşmada, müdahil olarak Başbakanlık adına avukatlar Alper Doğan, İsmet Kartal, Halit Çokan, Emre Arık ve Ali Güney ile TBMM adına Avukat Ömer Burak Barış da hazır bulundu. AK Parti Çayırova ve Kandıra İlçe Başkanlıkları yönetim kurulu üyeleri de duruşmayı takip etti.

Duruşmada, firari sanıklardan Enver Kılıç ve Zabit Kişi'nin, Kazakistan'da yakalandıklarına ilişkin yazı zapta geçirildi.

Daha sonra, darbe giris¸imi sırasında Donanma Komutanlıgˆı 5. Muhrip Filotillası Komodorluğu go¨revinde bulunan eski Deniz Kurmay Albay Önder Öngör, "darbe u¨st yo¨netimi tarafından verilen talimatlar dogˆrultusunda, firari sanık eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ın direktifleriyle Donanma Komutanlıgˆı'nda bulunan savas¸ gemilerinin seyre c¸ıkması talimatını verdigˆi, darbe gecesi Bay'ın verdigˆi tu¨m emir ve talimatları uyguladıgˆı, talimat dogˆrultusunda gemilere Marmara Denizi'nde top atıs¸ı yapmaları yo¨nu¨nde emir ve baskı uygulayarak, TCG Kemalreis gemisine top atıs¸ı yaptırdıgˆı, kendisine verilen kurallara aykırı tu¨m emir ve talimatları sorgulamadan uyguladıgˆı, darbecilerle hareket ettigˆi, imaj incelemesinde o¨rgu¨tu¨n kullandıgˆı kriptolu iletis¸im sistemi 'ByLock' kalıntılarına rastlandığı" suçlamaları hakkında savunma yaptı.

Suçlamaları reddederek, kendisi hakkında hazırlanan bilirkişi raporlarının taraflı olduğunu savunan Öngör, örgütle bağı olmadığını iddia etti.

Mahkeme başkanından sanığa tepki

Öngör'ün, hakkındaki iddialara ilişkin savunma yapmaktan uzun süre uzaklaşması üzerine, Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli, "Savunma yapmamakta ısrar ediyorsun. Savunmana geçeli 30 dakika oldu. Savunma yapmanı bekliyoruz." şeklinde sanığı uyardı.

Bunun üzerine Öngör, askeri terimleri mahkeme heyetine anlatması gerektiğini, bugüne kadar savunma yapmak için beklediğini dile getirdi.

Kendisinin kanunlara aykırı emir almadığını ve uygulamadığını öne süren Öngör, örgüt yöneticiliği suçlamasıyla ilgili iddianamede somut bir delil olmadığını iddia etti.

Başkan Sevimli, sanığın yeniden davayla ilgili olmayan konular hakkında konuşması üzerine, "Ayhan Bay'la darbeyle ilgili görüşme yaptın mı? Gemilerin seyre çıkması emrini verdin mi? Bu sorulara cevap ver. Savunmanı yap. Davayla ilgili olmayan konulardan bahsediyorsun." dedi.

Sevimli'nin "ByLock kullandın mı?" sorusu üzerine sanık Öngör, ByLock'u ne kendi telefonunda ne de başka hat üzerinden kullanmadığını ileri sürdü.

"Bunu yaptığım için gurur duyuyorum"

Mahkeme Heyeti Başkanı Sevimli'nin, "15 Temmuz'da bağımsız olarak aranarak Marmara Salonu'ndan ayrılmışsın. Marmara Salonu'ndaki komodorluk sosyal faaliyetini sen mi düzenledin? Tarihini sen mi belirledin?" sorusu üzerine Öngör, "Marmara Salonu'ndan savaş gemilerinin emniyetini almaya gitmem suç olmuş. Savaş gemilerine terör saldırısı ihbarı aldım. Amirimin emriyle gemileri seyre kaldırdım. Koşarak, görev yerime gittim. Mümkün olsa uçarak giderdim. Emri 1. amirim olan Ayhan Bay'dan aldım. Bunu yaptığım için gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Öngör, sosyal faaliyet tarihinin kendisi tarafından 15 Temmuz olarak belirlendiğini ifade ederek, söz konusu organizasyonun hakkındaki suçlamalarla sebep sonuç ilişkisi bulunmadığını ileri sürdü.

Söz konusu durumda, darbe tarihini önceden bildiği iması yapıldığını anlatan Öngör, bunun doğru olmadığını, temayül olarak bu tür yemeklerin cuma günü yapıldığını savundu.

Öngör'ün dosyada bulunmayan konular hakkında konuşması üzerine Sevimli, "Savunma hakkını kötüye kullanmaya yönelik hareketler yapıyorsun." uyarısında bulundu.

Duruşma, sanık Öngör'ün savunmasıyla devam ediyor.

İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "1" numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 92 şüpheli bulunuyor.

İddianamede, Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetme" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Deniz Halit Çokan Kartal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title