Haberler

    Doların Sabitlenmesi Sektörün Önünü Açar

    Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka, projemlak.com'un sorularını cevaplandırdı.

    İşte Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka'nın projemlak.com'a özel olarak yaptığı o açıklamalar...

    Gayrimenkul sektöründe yeni bir döneme giriyoruz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Gayrimenkul sektörünün içindeki firmalar olarak özellikle 2018'de zor bir dönem geçirdik. Ama milletimizin dik duruşu ve hükümetimizin destekleri neticesinde son dönemde olumluya dönen gelişmeler var. Hepimiz için zor bir dönem olacak ama bu zorluklar bizi yıldırmayacak. Bundan sonraki dönemde de gayrimenkul sektörünün önündeki engellerin yavaş yavaş kalkacağını düşünüyorum. Çünkü yıllık ortalama 700-800 bin konut ihtiyacı olan bir ülkedeyiz. Yaşadığımız bir şok var ve bunu anlatıp yolumuza devam edeceğimizi düşünüyorum. Ama tabi ki maliyetlerin artmış olması ve piyasadaki daralmadan dolayı arzın fazla olması bu toparlanma sürecini biraz daha uzatacaktır. Ama 2019 ile beraber sektörde yeniden bir açılma ve konut fiyatlarında yukarıya doğru bir ivme olacaktır diye tahmin ediyorum.

    Malum bir dolar hareketliliği var ve faizler çok yüksek. Bu konuda sizleri en çok mağdur eden durum nedir?

    Burada iki farklı bakış açısı var. Doların yüksek olması inşaat maliyetlerin artmasına ve maliyetlerin değişmesine nede oluyor. İşin ikinci kısmında ise müşterilerin belirsizliği görerek bekleme pozisyonuna geçmelerine neden oluyor. Faiz açısında baktığımızda olaylar çok daha farklı. Müşteriler açısından konut faizlerinin artmış olması müşterilerin alacağı konut yatırımlarında geriye dönüşlere sebep oluyor. Çünkü 300 bin liralık bir konutta 9 bine varan aylık ödemeler ortaya çıkıyor. Bunlar çok yüksek rakamlar. Benim şahsi düşüncem doların yüksek olması tabi ki bir handikap ama yüksek bir rakamda da olsa doları sabitleyebilirsek ve faizleri geriye çekebilirsek bu durumda piyasa açılacaktır. Böylece maliyetleri belli bir oranda sabit tutarak bir ilerleme sağlayabiliriz.

    Peki yeni projeleriniz var mı?

    Biz Okkalar İnşaat olarak her dönem projelerimize devam ettik. Proje çalışmalarında önemli olan doğru lokasyonda, doğru kesime hitap edecek, doğru projeyi yapmaktır. 2019'da Konya ve İstanbul'da yeni projelerimize devam edeceğiz. Konya'da belediyeden ihale yoluyla aldığımız Selçuklu bölgesinde 100 dairelik bir inşaatımız başladı. İstanbul'da ise Çengelköy'de anlaştığımız yerler var. Bunun haricinde de görüştüğümüz birkaç farklı yer var. Müşteri odaklı projelerle çalışmalarımıza devam ediyor. Biz hem ekonomimize hem de milletimize güveniyoruz. Yaptığımız projelere de güveniyoruz. Milletimiz bu ekonomik savaşa pabuç bırakacak değil. Müşterilerle ortak bir ödeme planı oluşturunca satış yönünden büyük bir sıkıntı çekmiyoruz.

    Emlak Konut'un başlattığı yeni kampanya hakkında neler düşünüyorsunuz?

    Emlak Konut tabi ki piyasayı hareketlendirecek çalışmalar yapmaya devam ediyor. 0.98 güzel bir oran. Müşterilerin alımıyla ilgili talepleri de artıran bir oran ama burada şöyle de bir handikap var: 0.98'in devlet tarafından desteklenmeyip de müteahhit tarafından karşılanıyor olması inşaat firması için ciddi bir yük oluşturuyor. Bunun yanında devlet eliyle piyasa genelinde konut faizleri geriye çekilebilmiş olsa bu piyasayı daha çok hareketlendirecektir. Emlak Konut'un yapılan bu kampanyası sınırlı bir etki gösteriyor.

    Geçmiş dönem satışlarınızdan söz edecek olursak 2018 sizin açınızdan nasıl geçti?

    Biz Konya'nın en eski ve büyük firmalarımızdan birisi olmamızdan dolayı bu bölgede tercih edilen bir firmayız. Dolayısıyla Konya'daki satışlarımızda fazla bir yavaşlama olmadı. Keza İstanbul'da da oluşan yatırımcı bir müşterimiz vardı. Mevcuttaki Arma Menta projemizde yüzde 80'ine yakınını sattık ve sene sonunda teslim ediyoruz projemizi. Maltepe'deki projemizi geçen ay teslim ettik ve yüzde 50'sini sattık. Kadıköy'deki projemizi de önümüzdeki ay teslim edeceğiz ve teslimden sonra satışa başlamayı düşünüyoruz.

    Ayrıca bizim en büyük avantajlarımızdan birisi de bizim bu zorlu süreçte bütün projelerimizin İş Bankası ve Garanti Bankası tarafından temelden kredilendirme garantisinde olmasıdır. Bu nedenle insanlar gönül rahatlığıyla projelerimize para yatırabiliyorlar. Çünkü bizimle birlikte bu iki banka da projelerimize teslimle ilgili olarak ortak ve kefil olmuş oluyor.

    Bu dönemde gayrimenkul yatırımcılarına neler tavsiye etmek istersiniz?

    Bu dönem kesinlikle gayrimenkul yatırımı için kaçırılmayacak bir dönem. Çünkü şuanda mevcuttaki inşaatların satış rakamları maliyetlerin altında. Şuanda herkes elindeki stokları sattığı için geçmiş dönem maliyeti üzerinden hareket ediyor. Ama bugünden sonra yapılan hiçbir konut bundan önce yapılan konutların oranında mal edilemeyecek. Onun için parası olan ya da yatırımcı olan kişilerin en çok kazanacağı dönem şuanda alacağı gayrimenkullerden olacak.

    Şuan gayrimenkul geliştiricilerinin maliyetlerini en çok artıran kalemler neler?

    Şuanda arsa paylarında ister istemez bir gerileme var. Bu sevindirici bir nokta. Çünkü bizim ana gider kalemlerimizden birisini de bu oluşturuyor. Ama piyasanın durgunluğundan dolayı söylenen oranlar yavaş yavaş geri gelmeye başlıyor. Bölgelere göre değişiyor ama mesela Kadıköy'de Bağdat Caddesi bölgesinde yüzde 70'lere çıkan oran yüzde 60-65'lere geldi. Diğer bölgelerde yüzde 55 denen bölgeler yüzde 50'lere geldi. Ama bununla birlikte dolardaki oynaklıktan dolayı piyasadaki işçi ve malzeme maliyeti belirsizliği var. Bugün demir ve beton ciddi bir rakama geldi. Alçı, boya, sıva gibi giderlerde de ciddi rakamlar var. Bunlarla birlikte günü birlik fiyatlar değişiyor ve doların sürekli değişmesinden dolayı asıl belirsizlik burada başlıyor. Eğer doların sabitlenmesi ve rakamların oturması sağlanabilirse bu maliyet rakamı daha net belli olacak ve inşaat firmalarının önü daha da açılmış olacaktır.

    Son olarak neler söylemek istersiniz?

    İnsanların inşaat firmalarına güveninin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizim inşaat firmalarımız genelde halkla iç içe olduğu için eğer güvende bir sıkıntı olursa inşaat firmalarının her zaman sıkıntı çekeceği ve bunun ileriye dönük yayılacağı bir sorunlar yumağı ortaya çıkar. Ama burada güvenecekleri firmanın geçmişine bitirdiği projelere ve banka desteklerine bakmaları lazım. Bu dönemi yatırım için kaçırmasınlar.

    Sümeyra KIRCA- projemlak.com

    Kaynak: Projemlak / Ekonomi

    Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title