Haberler

Dolar 1,5 Ayın Zirvesinde

Güncelleme:

Kuzey Irak referandumu gerçekleştirilirken dolar ve euro artış yaşıyor. Dolar 1.5 ayın zirvesi olan 3.53 TL'yi geçerken, dünyada diğer para birimlerine karşı değer kaybeden euro TL karşısında güçlendi.

Kuzey Irak'ta oy verme işlemi başlayan referandumun jeopolitik riskleri artırması ve Fed'in açıklamaları ile geçen hafta 3.50 seviyesini aşan dolar/TL'de referandum süreci, Almanya seçim sonuçları ve küresel piyasalar izleniyor. Cuma gününü 3.50 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 3.5015/3.5030 seviyesinde başladı. Dolar kuru saat 9.40 itibarıyla 3.5111 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 4.1852 seviyesindeydi. Euro/dolar ise aynı dakikalarda 1.1912 seviyesinde işlem gördü.

BORSA İSTANBUL'DA KAYIP YÜZDE 2'Yİ AŞTI

Ancak, saat 11.00 sıralarında hem dolar hem euro yükseldi.

DOLAR İÇİN KRİTİK HAFTA

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Küresel anlamda USD için oldukça kritik bir hafta olduğunu belirtmek gerekir. Fed'in Aralık ayında faiz artırabileceğine dair sinyallerin alındığı açıklamalarının ardından bir momentum kazancı olmuştu, ancak DXY hareketinin 92,5 – 93 üzerinde, UST10YR hareketinin de %2,30 üzerinde kalıcılık sağlamaması devamının gelmemesine neden oldu. Ancak Almanya seçim sonuçlarında merkez partilerin oy kaybını ve Merkel açısından hükümeti kurmak için belirsiz bir süreç oluşmasını negatif fiyatlayan EUR, USD'nin biraz daha ön plana çıkmasına neden oldu. Aralık ayı Fed opsiyon fiyatlaması %63 seviyesinde, bu hafta Fed konuşmacılarının takvimleri çok yoğun. Hemen hemen her gün birden fazla konuşma var, en önemlisi Salı günkü Janet Yellen konuşması olmak üzere. Fed kurmayları piyasaları faiz artışına hazırlayıcı konuşmalar yapabilirler. Bunun yanında bu hafta vergi reformu açısından da kritik; Perşembe ve Cuma günü GSYH ve PCE gibi önemli veriler açıklanacak" dedi.

"KURDA BASKI YUKARIYA DOĞRU DEVAM EDEBİLİR"

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Küresel şartlar USD'de momentum kazancını desteklerken, Kuzey Irak'taki referandum sonrası gerginliğin bir üst boyuta geçeçecek olması iç piyasalar açısından gerginlik yaratıyor. Normal şartlar altında, Endonezya Merkez Bankası (BKID)'in de 25 baz puan indirmesi sonrasında volatiliteden arındırılmış carry getirilerinde Türkiye, diğer EM'ler arasında hala en cazip konumda yer almaya devam ediyor. Ancak jeopolitik riskler ve siyasi başlıklar tedirginlik yaratıyor, o yüzden kurda baskı yukarıya doğru olarak devam ediyor. Referandum sonrası artacak gerginlik ve Türkiye'nin bölgedeki askeri mevcudiyetinin artması bir baskı unsuru olarak fiyatlanabilir, bu durumda Fed sonrasında aşılamayan ve satışların geldiği teknik seviye olan 3,52 kritik olacaktır. Mevcut baskı yukarı doğru; 3,52 üzerinde ise piyasa pozisyon artırarak 3,55 – 3,58 gibi hedeflere hareket oluşturabilir. USDTRY'nin 3,49'un altında kalıcılık sağlamasının gündemin durulmasıyla gerçekleşebileceğini düşünüyoruz."

KRİTİK REFERANDUM BUGÜN

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu kararı nedeniyle öne çekilerek Cuma günü toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantılarında Türkiye'nin atacağı adımlar belirlendi.

Öte yandan hükümete sınır ötesi operasyon için verilen yetkiyi uzatan tezkere de Cumartesi günü TBMM'de kabul edildi.
IKBY Kuzey Irak'ta bugün bağımsızlık referandumu yapılacağını açıklamış, bazı bölge ülkeleriyle birlikte Türkiye de referandumun iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Referandumda Orta Doğu'da istikrarsızlığı ve şiddeti artıracağına ilişkin bölgesel ve uluslararası endişelere rağmen oy verme işlemi başlarken Dışişleri Bakanlığı, referandumun sonuçları bakımından Türkiye için yok hükmünde olduğunu ve Türkiye'nin kendisine yönelecek tehditler karşısında "tüm önlemleri" alacağı açıkladı.

EURO'DA 'SEÇİM' DÜŞÜŞÜ

Küresel piyasalarda ise euro, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dördüncü kez seçimi kazanması ancak aşırı sağa olan desteğin artmasıyla bölünmüş bir parlamentoyla karşı karşıya kalmasının ardından değer kaybetti.
Merkel'in Alman sınırlarını 1 milyondan fazla göçmene açtıktan iki yıl sonra göç karşıtı Almanya için Alternatif Partisi'nin(AFD) yarım yüzyıldan uzun sürede parlamentoya giren ilk aşırı sağ parti olması şaşkınlık yarattı.

OVP AÇIKLANABİLİR

Öte yandan bu hafta takip edilecek bir diğer gelişme ise çalışmaları bir süredir devam eden ve 2018-2020 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program (OVP) olacak.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak programın son rötuşlarının yapıldığını OVP'nin "bu hafta" açıklanmasının planlandığını, açıklamanın Salı günü yapılabileceğini söyledi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.89, valörde son işlemde yüzde 10.99 seviyesindeydi.
Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.74, valörde son işlemde yüzde 11.80 seviyesindeydi. (Reuters/Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Irak Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title