Haberler

Dokunulmazlık Dosyaları 439'a Ulaştı

Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Talebiyle Meclis'e Gelen Başbakanlık Tezkerelerinde Ciddi Artış Oldu.

TBMM'ye sunulan dokunulmazlık dosyalarının sayısı 439'a ulaştı.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis'e gelen Başbakanlık Tezkerelerinde ciddi artış oldu. Meclise, 20. Dönemde 252, 21. Dönemde 247, 22. Dönemde 298 dosya gelirken, 23. Dönemde bugüne kadar 439 dosya sevk edildi.

Bu dosyalardan 75'i hakkında, dokunulmazlıkların kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi benimsenirken, 76 dosya için oluşturulan 3 hazırlık komisyonu çalışmalarını tamamlayamadı. Milletvekillerini dinleyen hazırlık komisyonları, aradan geçen uzun süreye rağmen yeniden toplanıp dosyalarla ilgili karar veremedi. Geri kalan 288 dosya hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.

Dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin dosyaların 267'si 21 DTP milletvekiline ait. AK Parti'li milletvekilleri hakkında 106, CHP milletvekilleri hakkında 49, MHP milletvekilleri hakkında ise 16 dosya bulunuyor. Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin bir dosyası var.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün 15, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3'er, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün 2, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in ise birer dosya ile dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin herhangi bir dosya bulunmuyor.

Dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin en fazla tezkere, 35 dosya ile DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna'ya ait.

Yargılandıkları davalar nedeniyle savcılığa ifade vermeye gitmeyen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk'un durumu ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvurunun kabul edilmesi nedeniyle, dokunulmazlık konusu yeni yasama yılında da Meclisin gündeminde yer almaya devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title