Haberler

Dokuma Kilim ve Halılar Kadınların Elinde Hayat Buluyor

Sorgun ilçesinde açılan kursta, unutulmaya yüz tutan kilim, halı ve heybe dokumacılığı canlandırılıyor.

Yozgat Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, Sorgun Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Eymir Belediyesi'nin katkılarıyla Sorgun'a bağlı Eymir beldesinde açılan kursa katılan 25 kursiyer için sertifika töreni düzenlendi.

Törende konuşan Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Türkiye'de bir çok mesleğin artık unutulmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, bu meslekleri yeniden hayata geçirmenin de bir vatandaşlık görevi olduğunu söyledi.

Türk dünyasında kilimin ayrı bir yeri bulunduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:

"Sergiye girerken hocamız, kursiyerlerin ilk başladığı günde dokuduğu ve bir çok hataların olduğu kilimi gösterdi. Sonra masaları ve sergiyi gezmeye başladığımızda, şairin dediği gibi, kilimin renginden ancak anlayanın dokuduğunu gördük. Yani burada üretilen her bir üründe, üreten kardeşimizin ruh dünyası var. Harcadığı emek, işine gösterdiği muhabbet var. İnsan ürettiğine sevgisini verirse, konuşmaya başlıyor o eser" dedi.

Vali Yazıcı, Eymir'in başını çektiği kursla ilk kez bu kadar ciddi anlamda katılımın görüldüğü kilim ve halı dokumacılığının gelişeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Eymir Belediye Başkanı Çetin Mertoğlu ise, kursları başarı ile tamamlayanların bu mesleği geliştirmeleri için yeni tezgahlar kurulacağına işaret ederek,Eymir'de kilim ve halıcılığın bir meslek haline getirileceğini kaydetti.

Kursiyerlerden Esme Bilici ise, eskiden çulhalık dedikleri bu tezgahlarda halı, kilim, yastık, heybe, Kur'an kabı ve buna benzer şeyler dokuduklarını ifade ederek, o günleri, tezgahların, dokuma iplerinin kokusunu bile çok özlediğini ifade etti.

Kursta usta öğretici olarak görev yapan Nesrin Meral Kaplan da yaklaşık 5 ay süren kursa 25 öğrenci ile başladıklarını, bunların 24'ünün kursu tamamlayarak sertifika almaya hak kazandığını söyledi.

Konuşmaların ardından düzenlenen törenle 24 kursiyere sertifikaları verildi.

Törene, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Yozgat Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Nevzat Atak, kursiyerler ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Halk Eğitimi Merkezi Sorgun Yozgat Eymir Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title