Haberler

Doktor Balıkların Sırrı Araştırılıyor

Doktor balıkların sırrı araştırılıyor Sedef hastalığını tedavi eden Sivas'ın doktor balıkların, ölü deriyi temizlemedeki sırrının solungaçlarında ve ağızlarındaki özel bir mukusta olduğu anlaşıldıSİVAS - Sedef hastalığını tedavi eden Sivas'ın doktor balıkların, ölü deriyi temizlemede ki...

Doktor balıkların sırrı araştırılıyor

Sedef hastalığını tedavi eden Sivas'ın doktor balıkların, ölü deriyi temizlemedeki sırrının solungaçlarında ve ağızlarındaki özel bir mukusta olduğu anlaşıldı

SİVAS - Sedef hastalığını tedavi eden Sivas'ın doktor balıkların, ölü deriyi temizlemede ki sırrının solungaçlarında ve ağızlarında ki özel bir mukusta olduğu anlaşıldı.

Sivas'ın Kangal ilçesinde asırlardır yer altında ki kaynak suyla birlikte yüzeye çıkan, sazangillerden oldukları düşünülen 2-14 cm arasında uzunlukta ki doktor balıklar, bilinenin aksine 37 dereceye varan su sıcaklığında hayatlarını sürdürebiliyor. Hiçbir şekilde dışarıdan beslenmeyen, üretimlerine müdahale edilmeyen balıklar yer altından gelen yüksek selenyum içerikli suda kendiliğinden üreyip gelişiyor ve besleniyor. Bilindik diğer balıkların aksine su soğudukça sayıları azalan balıklar suyun ısınıp 37 dereceyi bulması ile sayıları da artıyor. Bir çok balık türünün hayatını sürdüremeyeceği sıcaklıkta doktor balıkların çoğalma nedeni ise araştırılıyor.

Şifa balıkların ağzında

Balıklar havuzlara veya dereye giren hastaların selenyumlu suda yumuşayan ciltlerini sarıp yaraların üzerindeki kabukları ve ölü derileri büyük bir ustalıkla yaradan ayırıp yaralı kısımların da yumuşamasını sağlıyorlar. Üstü açılan yara ise selenyumlu su ve ultraviyole ışınların yardımı ile iyileşme sürecine giriyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı tarafından doktor balıklar üzerinde yapılan bilimsel araştırmada balıkların solungaçlarında yüksek oranda sülfat ve siyatik asit tespit edildi. Ayrıca balıkların ağız kısmında üretilen mukus hücrelerinde asidik glikokonjugatların baskın olduğu gözlendi. Balıkların ölü derileri ve yara kabuklarını temizlemesinin sırrının bu mukusta gizli olduğunu düşünülüyor.

Dünyanın bir çok farklı ülkesinden geliyorlar.

Geçirdikleri sedef hastalığına çare bulamayan bir çok hasta, şifa bulmak için dünyanın bir çok farklı ülkesinden Sivas'a geliyor. Hastalar doktor ve ilaçlarda bulamadıklarını şifayı doktor balıklarda, selenyumlu suda ve doğal ultraviyole ışıklarda bulduklarını belirtti.

Üçünden biri olmadan tedavi gerçekleşmiyor

Kangal Balıklı Kaplıcası Hemşirelerinden Emel Kılıçer, su, güneş ve balıkların tedavide olmazsa olmaz üç etken olduğunu ifade edip, birinin olmaması halinde tedavinin yarım kalacağını söyledi. Kılıçer açıklamasında, "Kaplıcamız başta sedef olmak üzere bir çok cilt rahatsızlığına iyi gelmektedir. Suyumuzun içerisindeki selenyum ve silisyum mineralleri başta olmak üzere bir çok mineral bulunmaktadır. Balıklarımız ise vücutta ki ölü derileri temizlemektedir. Ağızlarında ki antiseptik mukusun yara iyileştirme özelliği de olduğu tespit edilmiştir. Balıklarımızda ilgili bir çok bilimsel çalışma yapıldı. Bu çalışmalar halen de devam etmektedir."dedi.

Bu özellikle ile dünyada tekler

Kılıçer, dünyanın hiçbir yerinde benzer balıkların 27 derecenin üzerinde ki sularda yaşayamadığını belirtip doktor balıkların ise 37 derecede ki suda yaşadıklarına dikkat çekerek, "Dünyanın hiçbir yerinde 27 derecenin üzerinde yaşayan balık yoktur. Ancak bu balıklar bilinen bu kuralı değiştirip, sıcak suya uyumlu olarak ilginç bir tedavi şetli sunuyor. Doktor balıkları farklı kılan başlıca özellikte bu. Havuzlarda hiçbir müdahale olmadan kendiliğinden beslenen ve üreyen balıklar, görevlerini tamamladıktan sonra kendilerini dereye bırakıyor."dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Sedef Hastalığı Sivas Genel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title