Haberler

Doğum Fotoğrafçıları Sertifikalı Olmalı"

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Akça, Türkiye'de doğum fotoğrafçılığı konusunda sertifika programı açılması gerektiğini söyledi.

ŞENGÜL OYMAK - Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Akça, Türkiye'de doğum fotoğrafçılığı konusunda sertifika programı açılması gerektiğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesinde sağlık çalışanlarına yönelik "Ameliyathanede Fotoğraf Çekimi ve Spesmen Fotoğraflama Kursu"na katılan Prof. Dr. Tamer Akça, AA muhabirine doğum fotoğrafçılığındaki yanlış algı ve tıbbi eğitim eksikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Üniversitenin Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi Tıbbi Fotoğrafçılık Sertifikasyon Programı Eğitim Sorumlusu olan Akça, Türkiye'de doğum fotoğrafçılığının, doğum ve sonrasında çekilmiş kareler olarak algılandığını vurgulayarak, bunun doğumda fotoğraf çekmek anlamına gelmediğini bildirdi.

"Doğum fotoğrafçılığı doğumda çekilen fotoğraflar değildir"

"Zaten doğumun kendisini çekmeniz mümkün değil" diyen Akça, "Yaptığınız iş yakınlarını, ebeveynlerin doğumu seyrederken ki hallerini çekmek. Çocuğun doğduktan sonra annesine veriliş anını, yıkandığı anı, bunları çekmek." ifadesini kullandı.

Bu alanda fotoğrafçılığın, Eski Galler Prensesi Lady Diana'nın çocuklarının fotoğraflarının servis edilmesiyle başladığını kaydeden Akça, yurt dışında doğum fotoğrafçılığı algısının farklı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Yurt dışında algılanışı şöyle; bir hamilelik süreci başladığında fotoğrafçıyla anlaşılır. Fotoğrafçı hamilelik sürecinde kadınla ve aileyle birliktedir, o dönemlere şahitlik eder. Bir takım etkinliklere, çocukla ilgili alışverişlerde fotoğraflanır. Sonra doğum öncesi hazırlıklar, doğum ve doğduktan sonra çocuğun ilk diş çıkarması, o ülkenin ritüellerine göre yıkanması, bunların hepsi için fotoğrafçı oradadır. Çocuğun yaş günlerinde oradadır. Aslında doğum fotoğrafçılığı, yurt dışında hamileliğin başlamasından çocuğun bir kaç yaşına kadarki süreci ilgilendiren ciddi sözleşmeli bir iştir. Doğum fotoğrafçılığı doğumda çekilen fotoğraflar değildir.?"

"Tıbbi hassasiyetleri bilme zorunluluğu var."

Akça, Mersin Üniversitesinde 2 yıl önce açılan Türkiye'nin ilk Tıbbi Fotoğrafçılık Sertifikasyon Programı kapsamında, çeşitli illerdeki sağlık çalışanları özellikle vakalarıyla ilgili tedavi süreçlerini doğru görüntülemek için "tıbbi fotoğrafçılığın" püf noktalarını öğrendiğini anımsattı.

Türkiye'de doğum fotoğrafçılığı konusunda da bir sertifika programı açılması gerektiğini vurgulayan Akça, sözlerini şöyle tamamladı:

"Doğum fotoğrafçılığı sosyal bir konu, tıbbi bir konu değil ancak çekimler sırasında ameliyathane ve doğumhane kurallarına uymak ve tıbbi hassasiyetleri bilmek gibi bir zorunluluğu var. Doğum fotoğrafçılarının var mı öyle bir bilgileri, hayır. Aslında Tıbbi Fotoğrafçılık Sertifikasyon Programı, bu konuda verdiğimiz kurs, bize doğum konusunda sertifika programı açmamız gerektiğini, bu konuda çok talebin olduğunu gösteriyor. Bir cerrah ve tıp etiği doktorasına sahip olmam itibariyle söylüyorum; bu dersleri verebilecek çok az kişi var."

Kaynak: AA / Güncel

Mersin Üniversitesi Türkiye Akça Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title