Haberler

Doğu'nun "Gökkuşağı Tepeleri" Turizme Kazandırılacak

MURAT YILDIZ/YUNUS OKUR - Erzurum'un Oltu ilçesinde bulunan ve gökkuşağı gibi rengarenk görüntüleriyle dikkati çeken tepeler, turizme kazandırılacak.

MURAT YILDIZ/YUNUS OKUR - Erzurum'un Oltu ilçesinde bulunan ve gökkuşağı gibi rengarenk görüntüleriyle dikkati çeken tepeler, turizme kazandırılacak.

Oluşumu 45 milyon yıl öncesine dayanan ve dünyada benzerinin Çin'de bulunduğu belirtilen Oltu'nun rengarenk tepeleri, ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor.

Atatürk Üniversitesi Oltu Yerbilimleri Fakültesince, gökkuşağı gibi farklı renkleriyle insanların ilgisini çeken tepelerin bölge turizmine katkı sağlayacak hale getirilmesi için proje hazırlandı.

Projeyle jeopark çalışması yapılacak tepelerin turizme kazandırılarak bölgeye çok sayıda yerli ve yabancı turistin çekilmesi hedefleniyor.

"Renkli tepeler 45 milyon yılda oluştu"

Atatürk Üniversitesi Oltu Yerbilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özgür Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin Alp Himalaya kuşağında yer aldığını söyledi.

Renkli tepelerin 45 milyon yıla yakın geçmişi olduğunun bilindiğini ifade eden Bilici, şöyle konuştu:

"Bu tepelerin iklim şartları ve özellikle milyonlarca yıl süren erozyon gibi etkenler sonunda bu hali aldığını bilmekteyiz. Tepelerin kırmızı rengi, bu rengi veren ana madde olan demir ve buna benzer minerallerin rüzgar ve erozyon ile birikmesi sonucu oluşmuştur. Oluşumla ilgili yer yer yeşil ve farklı renkler ihtiva eden renklerden de bahsetmek gerekir. Bunlar da yine içindeki farklı minerolojik bileşenlere dayandırılmaktadır."

"Bu muhteşem görüntüyü turizme kazandırmak istiyoruz"

Özgür Bilici, renkli tepelerle ilgili çok fazla çalışma yapıldığını belirterek, bölgede buna benzer görüntülerin olduğunu anlattı.

"Bu muhteşem görüntüyü turizme kazandırmak istiyoruz." diyen Bilici, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bölgemizdeki bu ve buna benzer farklı oluşumların jeoturizme 'jeopark' adı altında kazandırılması amacıyla projemiz var. Burası jeoturizm açısından değerli, turist çekecek bölge haline gelecek. Jeolojik anlamda genç bir oluşum. Dünyada bu tepelerin benzeri olarak bilinen ve jeoturizme kazandırılmış oluşum, Çin sınırlarındaki Gökkuşağı Dağları'dır.

Oltu'daki oluşumun oradan farkı ise daha genç oluşudur. Bu anlamda çalışmalar yapılıp, buranın jeoturizme kazandırılması kanaatindeyiz, umarım gerçekleştirebiliriz."

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Çin Halk Cumhuriyeti Erzurum Oltu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title