Haberler

Doğu Karadeniz'de kahverengi kokarca ile mücadele çalışması başlatıldı

Güncelleme:

Doğu Karadeniz'de fındık, kivi, fasulye gibi birçok tarım ürününde zarara yol açtığı belirlenen kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları sürüyor.

Doğu Karadeniz'de fındık, kivi, fasulye gibi birçok tarım ürününde zarara yol açtığı belirlenen kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının desteği ile 2017 yılından itibaren başlatılan çalışmalar neticesinde Rize İl Müdürlüğü tarafından il genelinde 1600 adet ilaçlı kapan dağıtıldı.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri Güneysu ilçesinde kapanların bir bölümünü çiftçilere dağıtarak bilgilendirme yaptı. Afiş ve broşürler vatandaşlara dağıtılırken kapanlar bahçelere asıldı.

Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ziraat Mühendisi Neslihan Duman, gazetecilere yaptığı açıklamada, kahverengi kokarcanın ilk kez Rize'de 2016 yılında görüldüğünü, zararlı böceğin Gürcistan'dan giriş yaptığını söyledi.

İlaçlama tavsiyelerinin yanında 2017 yılından itibaren eradikasyon (yok etme) projesini yürüttüklerini vurgulayan Duman, "Eradikasyon çalışma kapsamında çiftçilere 19 litrelik damacana bidonlar içerisinde feromon tabletleri dağıtıyoruz. Bunlar böceği cezbederek içerisine gelmesini sağlıyor. 1 Ağustos itibari ile 1600 adet feromon tuzağı teslim edildi. Güneysu ilçemizde 150 adet tuzak tesliminde bulunduk." dedi.

Üreticilerin bilgilendirildiğine değinen Duman, "Özellikle güneş alan, rüzgar geçişi olan bölgelerde bidonlar asılıyor. Kokusu daha çok alana etki etsin ve böcekleri cezbedip çeksin. Bakanlığımızın tavsiyede bulunmuş olduğu iki tane ilacımız var. İlaçlamayla 15 günde bir feromen tuzağı astığı yerin etrafını ilaçlamaları gerekiyor." diye konuştu.

Duman, projenin amacını ise şöyle açıkladı:

"Amaç böceği tamamen yok etmek değil ve çok zor. Popülasyonu baskılamak olabildiğince aza çekmek ekonomik zarar eşiğini daha alt seviyelere çekmek. Bu çalışmalar bakanlığımızın desteğiyle yürütülüyor. İnşallah kısa sürede popülasyonu belli bir sevide tutup zarar eşiğini en az seviyede düşürmeyi planlıyoruz."

Çiftçiler ise çalışmadan memnun kaldıklarını, böceğin bölgede, kivi, yerel asma ve mandalina ağaçları bölgesinde görüldüğünü söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Doğu Karadeniz Güneysu Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title