Haberler

Doğu ile Batıyı Birleştiren 'Egnatia Yolu'

Balkanlar ve Farklı Avrupa Ülkelerinden Sanatçı, Müzisyen, Akademisyen ve Bölge Halklarından Oluşan Bir Grup, Tarihi Egnatia Yolu'nu Yürüyerek İstanbul'a Ulaştı

Balkanlar ve farklı Avrupa ülkelerinden sanatçı, müzisyen, akademisyen ve bölge halklarından oluşan bir grup, tarihi Egnatia Yolu'nu yürüyerek İstanbul'a ulaştı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında hayata geçirilen 'Kültür Nehri İstanbul' projesi kapsamında 2009 yılının Mayıs ayında Arnavutluk'tan yola çıkan 'Egnatia Gezginleri', sembolik olarak Yedikule'den İstanbul'a giriş yaptı.

İstanbul'da sona eren yürüyüşle Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından kullanılmış olan bu uzun ve tarihi yolu, halklar arasında bir barış köprüsü sembolü haline getirmeyi amaçlayan Egnatia Gezginleri'ni, Yedikule Avlusunda Bahçelievler GSD Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri karşıladı.

Merkezi Hollanda'da bulunan Egnatia Yolu Vakfı (Via Egnatia Foundation) Yönetim Kurulu Üyesi Paula Jansen, etkinliğin amacına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Böyle güzel bir yolu yeniden canlandırmanın ve yol üzerindeki ülkeler arasındaki ilişkiyi yeniden tesis etmenin çok iyi bir fikir olacağını düşündük. Bu nedenle bu projeye başladık' dedi. Gruptakilerin tamamının gönüllü olduğunu kaydeden Jansen, yürüyüşü finanse etmek üzere çeşitli sponsorların vakfa katkıda bulunduğunu, gezinin İstanbul ayağının ise Hollanda Konsolosluğu tarafından finanse edildiğini söyledi. Egnatia Yolu'nu yürüyen gezginleri karşılayan grupta bulunan Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi eğitimcisi Maggie Pınar da bu yolun Roma öncesi dönemden kalma tarihi bir yol olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

'Avrupa'yı Türkiye'ye ve Anadolu'ya bağlayan çok önemli bir ticaret yolu. Bu arkadaşlar, bu yolu yürüyerek, Balkanlardaki topluluklar ve toplumlar arasındaki barışı ve komşuluğu simgeleyen bir yürüyüş yaptılar. Biz de İstanbul'da yaşayan çocuklarla onları karşılamak istedik. Barış eğitiminin simgesi olarak, çocuklarla yetişkinleri bir araya getirip farklılıklara karşı saygı ve sevgi, barışçıl bir ortamda yaşamanın anlamı, kültürler arasındaki benzerlikleri vurgulayan bir etkinlik yapmak istedik.' İtalyan, Slovak, Yunan, Hollandalı ve İngilizlerin yer aldığı Egnatia Yolu Vakfı üyelerinden oluşan grup, yağmura rağmen Türk öğrencilerle beraber Yedikule Avlusu içinde halay çekti, zaman zaman da göbek attı.

- EGNATİA YOLU ETKİNLİKLERİ-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği, Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Egnatia Yolu Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Egnatia Yolu projesi kapsamında yarın bir dizi etkinlik yapılması planlanıyor. Arkeoloji Müzesi'nde 'Egnatia Roma Yolu' konulu bir konferans düzenlenecek. Yürüyüşe katılan grubun yol boyunca çektiği fotoğraflar da Arkeoloji Müzesi Yıldız Konferans Salonu Fuayesi'nde İstanbullularla buluşacak. Egnatia Yolu yolculuğu sırasında Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye'deki çocukların yaptığı 40 metrelik 'Barış Resmi', yine yarın çocuklar tarafından 60 metreye tamamlanmasının ardından Gülhane Parkı'nda sergilenmeye başlayacak. (HUŞ-TUR-NUR) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title