Haberler

Doğu-Batı Düşünce Günleri Devam Ediyor

Güncelleme:

Sultanbeyli Belediyesi İle İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilen Doğu-Batı Düşüncesi Günleri, Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde Başladı.

Doğu-Batı Düşünce Günleri" Ortadoğu coğrafyası ile batı coğrafyasından önemli düşünürleri bir araya getirdi. Türkiye, Irak, Pakistan, Bosna Hersek ve ABD'den İslam üzerine çalışmalar yapan düşünürler, Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde buluştu.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Sultanbeyli Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen düşünce günlerinde konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "Kuşkusuz doğu ve batı eskiden beri tartışılmaktadır. Bu tartışma, coğrafi alanda olmakla beraber, felsefî düşünce alanında da devam etmiştir.

Samuel Huntington, "Medeniyetler Çatışması" makalesinde doğunun Müslüman coğrafyayı kapsadığı, batının ise Hıristiyanları kapsayacağı gibi bir düşünce öngörüsünde bulundu. Bugün görüyoruz ki, bu öngörü gerçekleşmedi" dedi.

Hüseyin Keskin: "Doğu İle Batı Çatışmaya Mahkum Değil"

Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise "Doğu ve batıyı buluşturmak üzere insanlık adına yapmış bulunduğunuz bu çalışmalar için hepinize teşekkür ediyorum." diyerek başladığı konuşmasında "Doğu ve Batı medeniyetleri çatışmaya mahkûm değildir.

İki medeniyet arasındaki geçirgenliklerin entelektüel kökeni Endülüs'teki Cordoba şehrinde doğmuş olan İbn Rüşd'e dayanır. 'Doğu da Allah'ındır, Batı da Allah'ındır' ilkesinden hareketle iki kadim medeniyetin tarih boyunca birbiriyle ilişkisinin varlığı bir realitedir. Ne Batı düşüncesi olmadan, Doğu düşüncesi anlatılabilir ve anlaşılabilir; ne de Doğu düşüncesi olmadan Batı düşüncesi anlatılabilir ve anlaşılabilir." dedi.

Suriye'deki Gerginlik El Buti'nin Gelmesini Engelledi

3 gün sürecek olan düşünce günlerinin açılışını yapmak üzere programa davet edilen Suriye'nin önemli düşünürü Said Ramazan El Buti, gergin günlerin yaşandığı Suriye'den güvenlik gerekçesiyle çıkamadığı için açılışa katılamadı. Buti'nin yerine Teksas'ta Kuzey Amerika İslam Araştırmaları enstitüsünde görev yapan Prof Dr. Yusuf Ziya Kavakçı ve Doç.Dr Abdullah Trabzon ilk sunumu gerçekleştirdi.

11 Eylül saldırılarının Amerika'daki İslam algısı adına büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Kavakçı, "11 Eylül'den önce Müslümanlarla çatışmayan ve halkın bir bilgisinin, dolayısıyla önyargısının olmadığı bir Amerika çok farklı. Ancak 11 Eylül'den sonra algı oluşmaya başladı.

Önce İslam'a tenkit, ardından Peygamber efendimize, peşinden de Kur'an-ı Kerim'e saldırmaya başladılar.11 Eylül sonrasında bu tepkiler arttı, ancak bu tepkilerin boyutunu da binde birin üzerinde görmüyorum." şeklinde konuştu.

Öğleden sonraki oturumda konuşan Prof. Dr. Yaşar Düzenli Vahiy üzerinde durdu. "Vahiy insanın yeniden dirilişidir" dedi

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title