Haberler

Doğu Anadolu'nun Patates Üretim Havzası: "Ahlat"

ŞENER TOKTAŞ / NECAT HAZAR - Bitlis'in Ahlat ilçesinde 35 bin dekar alanda yılda yaklaşık 150 bin ton üretilen patates, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

ŞENER TOKTAŞ / NECAT HAZAR - Bitlis'in Ahlat ilçesinde 35 bin dekar alanda yılda yaklaşık 150 bin ton üretilen patates, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Ahlat'ta zor şartlarda hasadı yapılan patatesler, öncelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere pazarlanıyor.

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, AA muhabirine, bu yıl ilçede üretilen patatesin kilogramının 50-55 kuruşa satıldığını söyledi.

Şimdiye kadar patates hasadının yüzde 80'ini gerçekleştirdiklerini anlatan Demirden, "35 bin dekarda yaklaşık 15 bin kişiyi çalıştırıyoruz. Bu 'açık hava fabrikası' gibi bir şey ancak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Yılda 150 bin ton üretilen patatesten ilçe ekonomisine yaklaşık 100 milyon lira girdi sağlıyoruz. Ülkenin patates ihtiyacının yüzde 4'ünü de Ahlat'tan karşılıyoruz. "dedi.

"Bundan sonda dışarıdan tohum almayacağız"

Demirden, bu yıl sertifikalı patates üretimine başladıklarını, ilçede 20 çiftçinin bu alanda çalıştığını anlattı.

Bu yıl ilçede 10 bin ton sertifikalı tohum ürettiklerini dile getiren Demirden, "Ürettiğimiz tohumu ekeceğiz. Bundan sonra dışarıdan tohum almayacağız. Çevre il ve ilçelere de bu tohumu satıyoruz. Dışa bağımlılıktan çıkıp, ürettiğimiz tohumlardan patateslerimizi yetiştireceğiz." diye konuştu.

Demirden, gümrük kapılarında yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle patatesi dışarıya değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki illere pazarlamaya çalıştıklarını kaydetti. Bu sıkıntı nedeniyle patates fiyatının istenilen seviyede olmadığını vurgulayan Demirden, her şeyin normale dönmesiyle pazar sorunu yaşanmayacağını ifade etti.

"Hastalıktan ari bir bölgeyiz"

Ahlat'ta cips, kumpir ve yemeklik için 3 çeşit patates üretildiğini dile getiren Demirden, şöyle konuştu:

"İlçemizde birkaç cips fabrikasına sözleşmeli patates ekimi yapan çiftçilerimiz de var. Burada cips, kumpir ve yemeklik patates ekimi yapılıyor. Rakımın yüksek, topraklarımızın ise kumsal ve bakir olmasından dolayı hastalıktan ari bir bölgeyiz. Bu bizim özelliğimiz. Bu nedenle patateslerimizin dayanıklılığı ve tadı diğer bölgelerin patatesinden daha iyi. Biz sadece çiftçilerimizin emeğinin ve ürününün karşılığını almasını istiyoruz. Aracı değil, üreticilerin kazanmasını istiyoruz."

Ahlatlı patates üreticisi Harun Gültaç ise 21 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, "Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı bu yıl biraz verim kaybımız var. Bu yıl dönüm başına 4-5 ton patates aldık ve yaklaşık 2 bin 500 ton mahsül kaldırdık." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Bitlis Ahlat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title