Haberler

Doğu Anadolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odaları Konsey Toplantısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (Tvhb) Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Veteriner Hekimlere Suni Tohumlama Primlerinin 10 Aydır Ödenmediğini Belirterek, "Bıçak Kemiğe Dayanırsa Hayvan Sürüleriyle Ankara'ya Yürürüz" Dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Dr. Mehmet Alkan, veteriner hekimlere suni tohumlama primlerinin 10 aydır ödenmediğini belirterek, "Bıçak kemiğe dayanırsa hayvan sürüleriyle Ankara'ya yürürüz" dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi Veteriner Hekimler Odaları Konsey toplantısı, Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası'nın (VHO) ev sahipliğinde Kars Sim-Er Otel'de yapıldı. Toplantıya TVHB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Erzurum VHO Başkanı Doç. Dr. Yavuz Selim Sağlam, Van VHO Başkanı Prof. Dr. Yakup Can Sancak, Erzincan VHO Başkanı Naci Gün ve Kars-Ardahan-Iğdır VHO Başkanı Doç. Dr. Yavuz Öztürkler ile serbest veteriner hekimler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kars-Ardahan-Iğdır VHO

Başkanı Doç. Dr. Yavuz Öztürkler, suni tohumlama destek primlerinin ödenmemesinin sahada çalışan veteriner hekimleri olumsuz etkilediğini söyledi.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Aklan ise, Türkiye'nin hayvancılık açısından gelişmiş bir ülke olmadığını belirterek, "Biz, hayvancılıkta her ne kadar klasik olarak söylenen 'hayvancılık memleketiyiz, Doğu Anadolu hayvan deposu' diyorsak da, hayvancılıkta gelişmiş bir ülke değiliz. Gelişmekte olan bir ülke denilebilir. Çünkü, toplam tarımsal gelirler içerisindeki hayvansal gelirlerin payı maalesef yüzde 25-30 civarındadır" dedi.

Destekleme primlerinin ödenmesiyle ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'le birçok kez görüştüğünü dile getiren Alkan, primlerin seçim öncesi çok hor kullanıldığını söyleyerek, "Maalesef bizim bu seneki suni tohumlama destekleme primleri ödenmedi. Ben bununla ilgili Bakan beye gittim. Yeniden atanışının ikinci, üçüncü günü tebrik için gittiğimde görüştüm. Maliye Bakanlığı'na, Başbakanlık'a, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na aynı zamanda da resmi yazılar yazdım. Açık söylemek gerekirse Tarım

Bakanı, suni tohumlama teşvik primlerinin ödenip ödenmediğini bilmiyor. Yanındaki müsteşarına sordu, o da bilmiyor. Daha sonra takip edilmesi için talimat verdi. Denildi ki, Tarım Bakanlığı'nda desteklerle ilgili bir kuruş para kalmadı. Bu paralar seçim öncesi çok hor bir şekilde kullanıldı. Bir il, çok küçük bir ile (Ağrı) sadece yem teşvik primi olarak verilen para 50 trilyon lira. Küçük bir il, ama toplam arazisinin tümünde yem bitkisi ekilse o para ancak tutuyor. Hatta neredeyse o parayla o toprakların

tümü alınabilir. Bizim suni tohumlama teşviklerinin tümü 36 trilyon lira. Yani bu destekler maalesef seçim öncesi bir seçim malzemesi olarak hor bir şekilde kullanılmış ve bütçede para kalmamış" diye konuştu.

Alkan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile bakanlık bürokratlarının kendilerini oyaladığını öne sürerek, "Şanlıurfa'da toplam tarımsal destek 5 katrilyon. Urfa bunun yüzde 9'unu almış. Yüzde 9'u, 5 katrilyonla çarpınca 450 trilyon lira ediyor. Yani bir Urfa'ya verilen tarımsal destek 450 trilyon lira. Bu korkunç bir rakam. Yani devlet vermiş, ama suni tohumlama bizim en önemli gündem maddemizdir. Maalesef 10 aydır bizim arkadaşlar para harcıyorlar ve sermayeleri de sınırlı. Devlette alacağımız kalmaz, ama

mühim olan zamanında almaktır. Bıçak kemiğe dayanırsa biz de meslek olarak tavrımızı şekli ne olursa olsun ortaya koyacağız. Eylem mi yaparız, iş mi bırakırız, bir gün et muayenesi mi yapmayız, bakanlığa mı yürürüz, hayvan sürüleriyle Ankara'ya mı gideriz belli olmaz. Ama bir şey yapacağız. Çünkü 2 seneyi aşkın süredir bakanlık ve bakanlık bürokrasisi bizi oyalıyor" şeklinde konuştu.

(BA-İRT-CC-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title