Haberler

Doğal Gaz Zammı... -Kocaeli Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ulusoy: -"kalıcı ve Köklü Önlemler Alınmadığı Müddetçe Doğal Gaz Fiyatlarındaki Artışların Elektrik Fiyatlarına da Yansıyacağı ve Enerji Krizinin Derinleşeceği Açıktır"

Makine Mühendisleri Kocaeli Şube Başkanı Çınar Ulusoy, Kalıcı Önlemlerin Alınmaması Halinde Doğal Gaz Fiyatlarındaki Artışın Elektrik Fiyatlarına Yansıyacağını ve Enerji Krizinin Yaşanacağını Öne Sürdü.

Makine Mühendisleri Kocaeli Şube Başkanı Çınar Ulusoy, kalıcı önlemlerin alınmaması halinde doğal gaz fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarına yansıyacağını ve enerji krizinin yaşanacağını öne sürdü.

Ulusoy, yaptığı yazılı açıklamada, BOTAŞ'ın dün doğal gaz fiyatlarına yaptığı yüzde 5,8 oranındaki zam ile satış fiyatlarında yıl başından bu yana yapılan artış oranının yüzde 27,35'e ulaştığını, 2005 yılı başından bu yana yapılan zamların oranının yüzde 60 olduğunu savundu.

BOTAŞ'ın zarar ettiği, alacaklarını tahsil edemediği, bu nedenle bankalardan 1,7 milyar YTL ticari kredi kullandığı yönünde basında haberler yayınlandığını ileri süren Ulusoy, özetle şöyle dedi:

''Borçlarını ödemeyerek BOTAŞ'ı zor duruma düşüren belediyeler, vatandaştan topladığı gaz bedellerini, ilk yağmurda göle dönen alt geçitlerde, yurt dışından ithal edilen ağaçlarda harcamaya devam etmektedir.

Bu gerçeklerle birlikte hükümetin IMF ile elektrik ve doğal gaza sürekli zam konusunda mutabık kaldığı da gözetildiğinde doğal gaz satış fiyatlarındaki artışların devam edeceği, kalıcı ve köklü önlemler alınmadığı müddetçe doğal gaz fiyatlarındaki artışların elektrik fiyatlarına da yansıyacağı ve enerji krizinin derinleşeceği açıktır.''

-ÖNERİLER-

Ulusoy, açıklamasında şu önerilerde bulundu:

-Borçlu kuruluşların BOTAŞ'a borçlarını ivedilikle ödemesi ve BOTAŞ'ın mali sorunlarını çözmesi sağlanmalı.

-Doğal gaz temin anlaşmaları yeniden görüşme konusu yapılmalı ve bu anlaşmalardaki Türkiye aleyhine hükümler iptal edilene kadar görüşmeler sürdürülmeli.

-Enerji politikalarında doğal gaza aşırı bağımlılık azaltılmalı.

-Gaz temininde Rusya'ya aşırı bağımlılık, arz kaynakları çeşitlendirilerek giderilmeli.

-Yurt içinde doğal gaz ve petrol aramaları ve yerli üretimin artırılması hedeflenmeli.

-Temel bir ihtiyaç maddesi olan doğal gaza uygulanan KDV düşürülmeli, ÖTV kaldırılmalı.

-Elektrik üretimi içinde doğal gazın yüzde 40'ları aşan payı düşürülmeli, yerli linyitin payı yükseltilmeli.

-Enerji üretiminde başta su, rüzgar ve jeotermal olmak üzere yerli, yeni ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmelidir.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title