Haberler

Doğal Afetlerde Yüz Yılda 100 Bin Kayıp

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Bir Afet Ülkesi Olan Türkiye'de Son Yüz Yılda Yaklaşık 100 Bin Kişinin Hayatını Kaybettiğini Kaydetti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, bir afet ülkesi olan Türkiye'de son yüz yılda yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

AKUT Trabzon Temsilciliği'nin açılışında konuşan Bakan Özak, Türkiye'nin bir afet ülkesi olduğunu söyledi. Deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler sonucu yüzyılda yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Özak, ülkedeki herkesin ve her kurumun bu gerçeği bilmesi, fakat gerekli tedbirleri de alması gerektiğini dile getirdi. Afet sonrasında en önemli görevlerden birinin de arama-kurtarma çalışmaları yapan birimlere düştüğünü ifade eden Özak, bu hizmetleri ibadet etmeye benzetti. "Hepimiz

ibadet ediyoruz" diyen Özak, "Hepimiz namaz kılıyoruz, oruç tutuyoruz. Ama en büyük ibadet bana göre bu tür çalışmalar. Bunlara ben 'salih erdem' diyorum. Kendi hayatını riske atarak başka bir insanın hayatını kurtarmak çok büyük sorumluluk. Türkiye de bu konuda çok önemli çalışmalar yapılıyor. Afet sonrası AKUT, Kızılay, Sivil Savunma ekiplerimiz çok iyi çalışıyor. İnşallah afet öncesinde de daha iyi olacağız" dedi.

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise, 1996 yılında kurulan AKUT'un bazı illerde temsilciliklerinin bulunduğunu, ancak çok sayıda doğal afete maruz kalan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde temsilciliklerinin şu ana kadar bulunmadığını söyledi. Uzun zamandır Doğu Karadeniz' de ekip oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Mahruki, "Dün Giresun'da bir ekip kurduk. Bugün Trabzon'da, yarın da Rize'de bir ekip kuracağız. Aslında 4-5 yıllık bir projemizin sonunda bir seferde Doğu Karadeniz'in üç büyük ilinde

ekiplerimizi oluşturduk. Karadeniz'de kurduğumuz bu ekiplerle Türkiye çapında her yere en kısa zaman içerisinde müdahale edeceğiz" diye konuştu.

AKUT Trabzon temsilcisi Ragıp Pirselimoğlu da, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde arama-kurtarma faaliyetlerinin bugüne kadar çok düşük bir seviyede bulunduğuna dikkat çekti. Pirselimoğlu, "Bizler Trabzon Doğa Sporları Kulübü olarak AKUT'la birlikte Trabzon'da meydana gelen afetlere müdahale etmek üzere bir birim oluşturduk" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Trabzon Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü sahasında kurulan AKUT Trabzon Temsilciliği, Bakan Özak ve Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu tarafından açıldı.

(EK-MU-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title