Haberler

Tesadüfen Bulabileceğiniz Gök Taşının 1 Gramı, 2 Milyar Dolar Değere Sahip

Güncelleme:

Değeri milyarlarca dolar olan gök taşlarından koleksiyon yapan Doç. Dr. Ozan Ünsalan, "Sadece bir tanesinin bir gramı 2 milyar dolar eder" diyerek vatandaşları gök taşlarını ayırt edebilmesi için uyarılarda bulundu.

Gök taşları ile 7 yıl önce üzerinde bazı analizler yapması için kendisine verilen gök taşı parçası sayesinde tanışan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan, değeri milyarlarca dolar olan gök taşlarından koleksiyon yaptı. Sadece bir gramı bile 2 milyar dolar eden gök taşlarını her gün arazide arayıp bulmaya çalışan insanlar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ünsalan, vatandaşların normal taş ile gök taşını ayırmaları için önemli uyarılarda bulundu.

1 GRAMI 2 MİLYAR DOLAR

Yaklaşık 1 gram civarından 1 kilograma kadar gök taşları olduğunu belirten Ünsalan, bilimsel açıdan bakıldığında sadece bir gramının 2 milyar doları bulabileceğini söyledi. Koleksiyonunda ABD'den Arjantin'e, Çin'den Fas'a, Antarktika'dan Avusturalya'ya, Türkiye'deki birkaç bölge ile birlikte farklı coğrafyalara düşen gök taşlarına ait parçalar olduğunu belirten Ünsalan, "2 milyar dolarlık göktaşı var. Bunlar bize çok uzaklardan gelen misafirler, yaklaşık 300 milyon kilometreler mertebesinde uzaklıktan geliyor. Dolayısıyla ne kadar uzak olduğunu hayal edin. Bu yüzden hiçbir fiyat biçemeyiz. İlle de biçeceksek bilimsel açıdan sadece bir tanesinin bir gramı 2 milyar dolar eder" dedi.

Tesadüfen Bulabileceğiniz Gök Taşının 1 Gramı, 2 Milyar Dolar Değere Sahip

"TAŞI HEMEN ANALİZE GÖNDERMEYİN"

2015 tarihinde Bingöl Sarıçiçek'e düşen gök taşının ardından birçok kişinin maddi anlamda kazanımlar elde etmesinin dikkat çektiğini hatırlatan Doç. Dr. Ozan Ünsalan, "Bu olaydan sonra bu konuya ilgi oldukça arttı. Neredeyse günde onlarca mesaj, mail almaya başladım. 'Araziye çıkayım gök taşı bulayım' demek bir yöntem olmakla beraber, tabi ki bulabilirsiniz ama ömrünüz boyunca yüzde 1'den düşük bir ihtimalle bulabilirsiniz. Bu bilinen bir gerçek. Vatandaşlarımız şu yanlışı yapıyor; araziye çıkıp 'gök taşı var mı yok mu' diye araştırmaya başlıyorlar. Özelikle yaz aylarında bu durum artıyor. Diyelim ki bir örnek taş buldular ve bunu hemen ücret karşılığında analize gönderiyorlar. Ama önce bir mail atmalarını öneriyorum. Baktığımızda bir bulgu görüyorsak analize gönderebiliriz ama hemen 'göktaşı mı değil mi' diye analize göndermeyin. Biz de yapılan en büyük yanlışlardan biri bu, o yüzden özellikle söylüyorum" diye konuştu.

Tesadüfen Bulabileceğiniz Gök Taşının 1 Gramı, 2 Milyar Dolar Değere Sahip

GÖK TAŞI OLMASI İÇİN 3 ÖNEMLİ ÖZELLİK

Gök taşlarını uzman kişilerin bile zorlukla ayırt edebileceği ancak belli kıstaslar hakkında vatandaşları aydınlatan Ünsalan, "Bulunan bir gök taşının öncelikle bir gözle ayırt edilmesi gerekiyor. Bu da uzun yıllar çalışmayı gerektiriyor. Her jeoloji ile ilgili alanda veya fizik alanında ihtisaslaşmış kişinin bile bunu görmesi çok zor. Üç özelliğe dikkat edebilirler; birincisi dışı yanık kabuk, ikincisi parmak izi şekilli girintiler ve üçüncüsü de iç kısmı ile dış kısmının birbirinden farklılık göstermesi gerekiyor" dedi.

Tesadüfen Bulabileceğiniz Gök Taşının 1 Gramı, 2 Milyar Dolar Değere Sahip

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bingöl Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (5)

KARA ŞİMŞEK:

Selam 1 tonluk bunun gibi asteroid buldum tüm metaller yapışıyor 18 milyona sattım ama 0 gram kaldı D: haberlere çıkmasını istemiyom

0
0
yanıtYanıtla
Bahar:

Merhaba. Bende de farklı birkaç parça var, içi altın gibi parlak olan ve demir gibi parlak olan var. Çok küçük parçalar onların ne kadarını numune olarak göndermek yeterli olur.

0
0
yanıtYanıtla
ali:

bendede var bunda 10 gr ici isigi tutunmu altin gibi parliyor abi

0
0
yanıtYanıtla
Adnan güneş:

Slm abi bunların küçük göktaşını buldum 15 gram içi parlak metal mıknatıs yapışıyor üzerinde küçük çatlak ve paslı kabuklar var

0
0
yanıtYanıtla
cengiz:

s. a abi bende aynı bu taştan var

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title