Haberler

Doç. Dr. Çilli: "Nikotin Bağımlılığı Tedavi Edilebilir Bir Hastalık"

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, Sigarada 4 Bini Aşkın Birbirinden Farklı Zararlı Maddelerin Bulunduğunu, Bunlardan Nikotinin Belirgin Psikoaktif Özellik Taşıdığını ve Asıl Bağımlılıktan Sorumlu Tutulduğunu Söyledi.

SELÇUK Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, sigarada 4 bini aşkın birbirinden farklı zararlı maddelerin bulunduğunu, bunlardan nikotinin belirgin psikoaktif özellik taşıdığını ve asıl bağımlılıktan sorumlu tutulduğunu söyledi. Sigara başlama yaşının ilkokullara kadar düştüğünü, ancak üniversitenin sigaraya başlamada önemli bir etken olduğunu belirten Doç. Dr. Çilli, düzenli sigara içenlerde ortaya çıkan nikotin bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu kaydetti.

Nikotin bağımlılığının sigara kullanımına bağlı belirgin sorunlar yaşanmasına karşı devam ettirildiğini vurgulayan Doç. Dr. Çilli, ''Nikotin bağımlılığı sigara kullanma davranışları ile birlikte bilişsel, davranışsal ve fizyolojik belirtileri içeren bir bozukluk olarak tanımlanmıştır. Belki hala bilmeyenler olabilir, nikotin bağımlılığı ve nikotin yoksunluğu birer psikiyatrik bozukluk olarak kabul edilmektedir'' dedi.

DÜZENLİ KULLANANLARDA ORAN YÜKSEK

Nikotin bağımlılığının birçok hastalığın nedenleri arasında ön sıralarda yer almasına karşın hala sigara içenlerin oranlarının yüksek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çilli, ''Her sigara kullanan nikotin bağımlısı değildir. Ancak düzenli sigara kullananlarda nikotin bağımlılığı oranı oldukça yüksektir. Bağımlılık düzeyinde olmasa da kullanılan her sigara insan bedenine zarar verir. Psikiyatrik bir bozukluk olan nikotin bağımlılığı, hastanelerin aile hekimliği veya psikiyatri bölümlerinde tedavi edilebilir. Nikotin bağımlısı olan hastaların da sigarayı bırakmak için özel çaba göstermeleri ve iradeli olmaları çok önemlidir'' diye konuştu.

ERKEKLERDE BAĞIMLILIK DAHA ÇOK

Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmada en az bir ay süreyle, günde en az bir sigara içen öğrencilerin oranının yüzde 27.5 olarak bulunduğunu belirten Doç. Dr. Çilli, şunları söyledi:''Araştırmada erkek öğrencilerde sigara kullanma oranı kızlardan yaklaşık bir buçuk kat fazladır (yüzde 33'e karşın yüzde 21) öğrencilerin bağımlılık düzeyinde sigara kullanma oranı ise, yüzde 17'dir. Bağımlılık oranı erkeklerde kızlara göre 2 kata ulaşmaktadır. Bu oranlar günde en az bir sigara içenlerin yüzde 60'tan fazlasının nikotin bağımlılığı tanıtısını aldığını göstermektedir. Sigara ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı daha çok gençlik dönemlerinde başlamaktadır. Giderek daha erken yaşlarda sigaraya başlanmasına karşın üniversite hayatı sigara başlamada önemli bir dönemdir. Özellikle bu döneme dikkat etmek gerekir.''

İNSANDAN İNSANA BULAŞIR

'Neden sigara kullanmaya başladınız' sorusuna birbirinden farklı cevapların bulunabileceğini söyleyen Doç. Dr. Çilli, ''Bu konuda pekçok fikir ortaya atılabilir, çoğunda doğruluk payı vardır. Aslında sigara insandan insana bulaşır, daha çok da kalabalık ortamlarda belki o ortamlarda bulunduğunuz için, belki o ortamlara daha rahat girebilmek, kalabalık için başlarız. Sonra da zaten yemek içmek gibi bırakamadığımız bir şey olur'' dedi.

Sigaradaki 4 binin üzerinde zararlı maddenin vücuda büyük zarar verdiğini vurgulayan Doç. Dr. Çilli, ''Arkadaşlarınızın size bu hastalığı bulaştırmasına izin vermeyin. Size bulaşmış ise, siz arkadaşlarınıza bulaştırmayın, bir an önce bağımlılık gelişmeden kurtulmaya çalışın. Hiç kimse ben bunun bağımlısı olayım diye sigaraya başlamaz. Ancak her gün içerek bağımlısı olur'' diye konuştu.

Özlem DOĞAN

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title