Haberler

Dmö'den Küresel Isınma Uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütünden (DMÖ), 2016 yılında rekor seviyeye çıkan küresel sıcaklık artışı ve iklim değişikliği kaynaklı dengesizliklerin, bu yılın başlarında da aşırı uçlarda seyrettiği uyarısı yapıldı.

Dünya Meteoroloji Örgütünden (DMÖ), 2016 yılında rekor seviyeye çıkan küresel sıcaklık artışı ve iklim değişikliği kaynaklı dengesizliklerin, bu yılın başlarında da aşırı uçlarda seyrettiği uyarısı yapıldı.

DMÖ'den yayımlanan "Küresel İklim Durumu" başlıklı yıllık analizde, 2016 yılında kayıtlara geçen rekor sıcaklık artışları doğrulanırken, mevcut koşullar altında 2017 yılının daha olumlu geçeceğine dair belirti bulunmadığı vurgusu yapıldı.

Küresel ortalama sıcaklığın 2016 yılında endüstri öncesi döneme göre 1,1 santigrat derece yüksek olduğu kaydedilen raporda, bunun 2015 yılındaki son ortalama sıcaklık rekorundan 0,06 santigrat derece daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, ortalama yüzey suyu sıcaklığının rekor seviyelere çıktığı ve küresel su seviyesinin yükseldiği vurgulanırken, arktik deniz buzu kalınlığının yıl boyunca ortalamanın altında kadığı bildirildi.

DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporu değerlendirirken, atmosferdeki karbon dioksit seviyesindeki sürekli artışın, insan müdahalesinin iklim sistemlerine etkisini giderek belirgin kıldığını ileri sürdü.

Gelişmiş ölçüm araçlarının ve uzun vadeli iklim verilerinin varlığı sayesinde insan eliyle meydana gelen ısınma ile sıcak hava dalgaları gibi yüksek tesirli iklim olayları arasındaki ilişikinin ortaya konabildiğinin altını çizen Taalas, 2001'den bu yana geçen 16 yılda, ortalama sıcaklıkların, her yıl 1961-1990 dönemindeki ortalama sıcaklıktan 0,4 santigrat derece yüksek olduğunu ifade etti.

Geçen yıl, süregelen sera gazı etkisindeki ısınmaya ek olarak yılın başlarında etkili olan "El Nino güney salını"mının oluşturduğu sıcak hava dalgası, ortalamanın üzerinde sıcaklığa sahne oldu.

Artan okyanus sıcaklıkları çok sayıda sualtı resifinin ağarmasına ve tropik sularda ciddi yosun kaybına sebep olurken, bu durum canlıların gıda zincirlerini, eko-sistemleri ve balıkçılığı olumsuz etkiledi.

Yine 2016 yılında, Afrika ve Orta Amerika'da kitlelerin gıda güvenliğini tehdit eden kıtlıklar meydana gelirken, Atlantik Okyanusu'nda 1963 yılından bu yana oluşan ilk 4. kategori kasırga "Mathew", Haiti'de büyük yıkıma sebep oldu.

Bilim adamları, rapora dahil edilmeyen bazı yeni ölçümlerin, aşırı koşulların 2017'de de devam edeceğine dair emareler içerdiğine dikkat çekiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title