Haberler

Diyarbakır - Türk Ve Tuğluk İle Görüştü

Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Ahtisaari, Diyarbakır'da

FİNLANDİYA ESKİ CUMHURBAŞKANI AHTİSAARİ, DİYARBAKIR'DA

Diyarbakır'da temaslarda bulunmak için bir günlük ziyaret gerçekleştiren Bağımsız Türkiye Komisyonu üyeleri, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk ve yardımcısı Aysel Tuğluk ile görüştü. Class Otel'de, 2 saat süren görüşmeye, Türk ve Tuğluk'un yanı sıra İHD yöneticisi, aynı zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in eşi Reyhan Yalçındağ Baydemir de katıldı. Yazar Altan Tan ise Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile birlikte otele gelmesine rağmen görüşmeye katılmadı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Ahmet Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TÜRK: SİLAHLARIN GÜNDEMDEN KALKMASINI KONUŞTUK

Türk, çok hassas bir sürecin içinden geçtiklerini belirterek, "Uluslararası deneyimi olan, barış konusunda çok büyük çabaları olmuş, çok önemli değerli bir grup. Biz bugünkü içinde bulunduğumuz süreç, gelecekle ilgili düşüncelerimizin, Kürt sorununun nasıl sağlanabileceğini, ve silahların gündemden kalkması konusunda nelerin yapılması gerektiği konusundaki düşüncelerimizi ifade ettik" dedi.

GÜVEN VERİCİ GRUPLAR DEVREYE GİRMELİ

Görüşmede, güven verici adımların atılması halinde silahların gündemlerinden çıkabileceğine olan inançlarını söylediklerini ifade eden Türk, her şeyden önce güven verici adımların atılması gerektiğini kaydetti. Kürt halkının 'meşru, makul' taleplerini içselleştiren bir yaklaşım biçiminin ortaya çıkması gerektiğini söyleyen Türk, şöyle dedi:

"Zaten bütün dünya biliyor ki artık silahlar yerine gerçektenden diyalog, uzlaşı, müzakerelerle artık sorunların çözülebileceğini herkes görüyor. Herkes de ifade ediyor. Şunu da çok büyük samimiyetle söylemek istiyorum ki, artık devlette operasyonlarla silahlarla bu sorunun çözülmeyeceğini görüyor. PKK'da silahlarla çatışmalarla bu sorunun çözülmeyeceğini çok iyi görüyor. Ama burada güven verici gerçekten Kürtlerin farklılıklarını içselleştiren bir yaklaşım, bir mantıkla yaklaşıldığı durumunda gerçekten sürecin barışçıl bir sürece evrilmesi için çok önemli bir büyük bir şansın olduğunu görüyoruz. Biz bu düşüncelerimizi aktarmaya çalıştık. Tabi ki bu mesele için, barış ve demokrasi için, yıllardır birlikte yaşayan halkların kardeşliğinin, sevgiye dönüşmesi için sadece bize görev düşmüyor. Bütün iç dinamiklerle yine barış ve demokrasiden yana ve bu konuda deneyimi olan gurupların da yoğun çaba görmesini istiyoruz. Her sorunda mutlaka güven ortamının oluşması konusunda bir çabanın oluşması lazım. Yine güven oluşturacak grupların devreye girmesinde büyük yararların olduğunu görüyoruz. Düşüncelerimizi ifade etmeye çalışıyoruz."

BİR DAHA ATEŞKES ÇAGRISI YAPACAK YÜZÜMÜZ OLMAYACAK

Türk, PKK'nın 20 Eylül'e kadar ilan ettiği 'eylemsizlik' kararını da değerlendirdi. 20 Eylül'ün çok hassas bir gün ve konu olduğunu savunan Türk, sözlerine şöyle devam etti:

"Yani bıçak sırtında gittiğimiz bir süreç ve bu sürecin barışçıl bir sürece evrilmesi için gerçekten barışın önünü açacak bazı çabaların, çalışmaların ortaya çıkması gerekiyor. Eğer güven verici bir şey olursa belki bu konuda etkili olabiliriz. Çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu coğrafyada tüm kesimlerin, 20 Eylül sürecinin uzaması için hem hükümetten hem PKK'dan beklentileri var. Bu konuda gereken çabaları ortaya koyuyorlar. Umut ediyoruz ki, bütün çabalar barışçıl bir sürecin başlaması için bir vesile olur. 20 Eylül'den sonra artık bizim bir daha birilerine ateşkes çağrısı yapacak yüzümüz de olmayacaktır. Bu konuda düşünce ve taleplerimizi dile getirdik. Gerçekten barış için bir kanalın açıldığını gördük. Tabi ki bu tek taraflı olmaz hükümetin de, devletin de artık bu acıların dinmesi konusunda, yine demokratik bir Türkiye'nin oluşması konusunda artık devreye girmesi gerekiyor diye düşünüyorum."

ÇAĞDAŞ BİR YAKLAŞIM BEKLİYORUZ

Türk, barışa inandıklarını ve artık acıların yaşanmadığı fotoğrafları görmek istemediklerini, insanların ölmediği demokratik, çağdaş bir yaklaşımın ortaya çıkması gerektiğini ifade etti. Barıştan başka formülün olmadığını kaydeden Türk, Umudumuzu da hiç bir zaman kaybetmeyeceğiz. Umudumuzu koruyacağız" diye konuştu.

Demokratik Toplum Kongresi'nin aldığı kararlar doğrultusunda, Aysel Tuğluk'un Abdullah Öcalan ile, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de Cumhurbaşkanı ile bir görüşme planladığı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Türk, "Bu görüşmeler sağlanabilirse, burada gerçekten bir çabayı bir demokratik sürecin başlatılması konusunda bir ciddiyet ortaya çıkarsa, bu çabalarımız genişler. Herkesimle bu konuda diyalog oluşturmak için çabalarımızı artıracağız. Ama yeni randevu istedik, bu da birkaç gün içinde belli olur. O zaman daha net somut bazı şeyleri tartışabiliriz diye düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title