Haberler

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği, Cumhurbaşkanı Gül'e Rapor Sunacak

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği, Yarın Diyarbakır'a Gelecek Olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Kentte Turizmin Gelişmesi İçin Yapılması Gereken Öncelikli Çalışmaların Yer Aldığı Bir Dosya Sunacak.

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği, yarın Diyarbakır'a gelecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e kentte turizmin gelişmesi için yapılması gereken öncelikli çalışmaların yer aldığı bir dosya sunacak.

Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Nedim Çizmeci, bölge gezisi kapsamında yarın Diyarbakır'a gelecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunacakları dosyaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Geçen yıllar içinde hükümetlerin bölgeye olan ilgisizlikleri ve uzak durma tercihlerinin Diyarbakır'ın giderek gerilemesine ve bölgede yıllar süren çatışma ortamın da yoğun göçe neden olduğu ifade edilen açıklamada, "Aşırı insan dalgasına hazırlıksız yakalanan kentler, yoksulluğun had safhada yaşandığı 'köyler'

haline gelmiştir. Zaten kıt olan istihdam olanakları, yoğun göç dalgası ve aşırı nüfus artışına bağlı olarak gençleşen toplumsal yapı karşısında ihtiyaca yanıt vermekten uzak kalmış, sorun giderek kentin ve hatta ülkenin geleceğini tehdit eder boyuta gelmiştir. 'Diyarbakır'a 1 milyon turist, 180 bin kişiye iş ve aş' şiarıyla yola çıktık. Diyarbakır'ın kurtuluşu ancak turizminin geliştirilmesinden geçiyor. Turizmin geliştirilmesi için kentin kendi dinamikleriyle aşabileceği, merkezi bütçenin yıllık olağan

tahsisleriyle yaşama geçirebileceği, insanların gündelik yaşamlarını değiştirecek, ekonomik aktivitelerin içine çekebilecek projeler olduğu gibi, ancak ve ancak hükümet düzeyinde destek verilmesiyle yapılması zorunlu olan projeler de söz konusudur" denildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi'nin işbirliğiyle hazırlanan Dicle Vadisi Projesi için belediyelerin uluslararası finans kuruluşları düzeyinde hibe kredilerinin bulunması gerektiği belirtilen açıklamada, hükümetin Hazine garantisini esirgememesi istendi. Suriçi Rehabilitasyon Projesi için merkezi hükümetin bu konuda gayret göstererek somut proje sunması gerektiğine dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi, her yıl düzenli olarak surların onarımı için belli bir bütçe ayırsa bile bu acil ihtiyaca karşılık vermemektedir. Restorasyonu ancak daha iyileştirilmiş bütçelerle mümkün olan tarihi surların kurtarılması ve turizme kazandırılması amacıyla tüm dünya ülkelerini veya kentlerini ortaklığa davet etmektedir. 82 adet burcu olan Diyarbakır Surları'nın her bir burcu ile izleyen kale duvarları, bir ülke veya kardeş kente kiralanacak, kentimiz dünyada da tanıtılmış

olacaktır. Böylece Diyarbakır dünya kenti unvanını elde edecek, bu sayede turizmin gelişmesi de mümkün olacaktır. Projenin yürürlüğe girmesiyle kentimizde işsiz genç kalmayacak, batıya yönelen iş göçleri de önlenecektir."

Diyarbakır'ın tanıtım programına alınması gerektiği kaydedilen açıklamada, ilde turizmin geliştirilmesi için şiddetle tanıtıma ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Merkezi hükümetin Diyarbakır'ın ulusal ve uluslararası tanıtımı için çaba içinde olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamuoyuna ve ilgili taraflara deklare edilen Turizm Stratejisi içinde, Diyarbakır'ın ağırlığı artırılmalı ve Güneydoğu Destinasyonu içinde kentin de olması sağlanmalıdır" denildi.

(FA-FA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title