Haberler

Diyarbakır Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Hdp, DBP, DTK'nın öncülüğünde Avrupalı sol partiler ile birlikte Diyarbakır'da düzenlenen 'Avrupalı sol partilerin dayanışması' konferansının sonuç bildirgesi açıklandı.

Hdp, DBP, DTK'nın öncülüğünde Avrupalı sol partiler ile birlikte Diyarbakır'da düzenlenen 'Avrupalı sol partilerin dayanışması' konferansının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgeyi okuyan Sol Parti temsilcisi Heike Hansel, "Türk hükümetine sokağa çıkma yasaklarına son vermesini ve kuşatılmış kentlere erişim sağlanması için çağrıda bulunuyoruz. Temel insan haklarına yönelik ağır ihlaller durdurulmalı ve savaş suçlarının sorumlularının saptanması ve kavuşturulması için bir uluslararası komisyon kurulmalıdır" dedi.

KÜRTLERİN ÖZ YÖNETİM TALEBİ MEŞRU BİR TALEPTİR

Avrupa Birliği ve Avrupa ülkelerine çağrıda bulunan Hansel, "Biz AB'ye ve Avrupa ülkelerine, Türkiye hükümetinin Avrupa insan hakları sözleşmesindeki hükümlülüklerini yerine getirmesi, PKK'yla müzakereleri yeniden başlatması ve bu müzakerelerin üçüncü bir tarafın gözetiminde gerçekleşmesi için çağrıda bulunmasını istiyoruz. Kürtlerin öz yönetim talebi ve tanınma talebi meşru bir taleptir. Avrupa Konseyi'nin ilkeleriyle uyumludur, suç olarak gösterilmemelidir" dedi.

Heike Hansel, kadınların barış sürecine entegre olmaları gerektiğini vurguladı, "AB'ye, NATO'ya ve Avrupa ülkelerine Türkiye'ye silah ihracatlarını durdurmaları ve her türlü askeri işbirliğine son vermeleri çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

SUR'A YÜRÜRKEN POLİS DURDURDU

Heyet açıklama sonrası toplantının yapıldığı Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda yaklaşık 500 metre ileride bulunan Sur İlçesi'ne yürüyüşe geçti.

Aralarında Alman Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, ile HDP ve DBP'li üyeler, Sümerpark çıkışında polis tarafından durduruldu. Burada polis yetkilileriyle bir süre görüşen heyetten 30 kişilik grup, kaldırımdan yürüyerek Urfakapı önüne geldi. Daha ileri yürümelerine polisin izin vermediği heyet adına konuşan Almanya'nın Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, "Yetkililerin demokratik örgütlerle görüşmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Diyarbakır Türkiye Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title