Haberler

Diyarbakır Katip, Arzuhal Yazmaz Oldu

Türkülere konu olan arzuhalcilik, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle yok olmanın eşiğine geldi.

Türkülere konu olan arzuhalcilik, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle yok olmanın eşiğine geldi. Diyarbakır'da sayıları 15 dolayında olan arzuhalciler, Valilik, Belediye, Adliye ve bazı kamu kurum kuruluşlarının duvar kenarında kendilerine oluşturdukları yerlerde daktilo ile dilekçe yazarak geçimlerini sağlarken, Hava Kuvvetleri'nde 28 yıl hizmet veren emekli astsubay 73 yaşındaki arzuhalci İhsan Demirseçen, teknoloji ilerledikçe eski günleri özlediğini söyledi.

Teknolojinin gelişmesi bir çok el emeği mesleğini bitirdiği gibi, halen daktilo kullanan arzuhalcileri de etkilemeye başladı. Gerek e-devlet sistemin hayata geçmesi, gerekse de dilekçelerin bilgisayar ortamından yazılması arzulhalcileri zor duruma soktu. Diyarbakır'da sayıları 15 dolayında olan arzuhalci, Valilik, Belediye, Adliye ve bazı kamu kurum kuruluşlarının duvar kenarında kendilerine oluşturdukları yerlerde daktilo ile dilekçe yazarak geçimlerini sağlıyor.

BÖYLE DEVAM EDERSE EN FAZLA 10 YIL SONRA BU MESLEK BİTER

Eskişehir'de askeri okula gitmiş ve Hava Kuvvetleri'nde 28 yıl hizmet veren emekli Astsubay 73 yaşındaki arzuhalci İhsan Demirseçen, teknoloji ilerledikçe meslekte yaşanan sıkıntıları anlatırken, eski günleri özlediğini söyledi. Dilekçe yazmayı Hava Kuvvetleri'nde askeri mahkemelerde görev yaptığında öğrendiğini söyleyen 25 yıllık arzuhalci Demirseçen, böyle devam ederse arzuhalciliğin 10 yıl sonra biteceğini ifade etti. Demirseçen, Diyarbakır eskiden bir tane idi. Şimdi ise, 4 ilçeye bölündü. 4 ilçeye bölündüğü için, ekmeği de 4'e bölüyoruz. 25 yıl önce başladığım bu meslekte, bugün itirabariyle çok büyük farkılıklar var. 25 yıl önce günde 20 dilekçe yazardık, bugün ise en fazla 5 tane yazabiliyoruz. İnsanlar bizleri tercih etmemelerin en büyük nedeni internetten kaynaklanıyor. Böyle devam ederse en fazla 10 yıl sonra bu meslek biter. Eskiden sayımız çoktu. Gittikçe herkes bırakmaya başladı. Genelde emekliler bu işi yapıyor. Adliye önünde olduğumuz için bize gelip dilekçe yazdıranlar genellikle adli işlemler içindir. Eskiden sabıka kaydını da bizi yazıyorduk fakat onuda kaldırdılar. Bu mesleğin eski zevki kalmadı. Eskiden iyi kazanıyorduk, şimdi ise para kazanamıyoruz. Bir dilekçeyli 10 ila 30 lira arasında yazıyoruzdedi.

Osmanlı döneminde 18'inci yüzyılda hayata geçen arzuhalcilik, ilk dönemlerde kurumlar arasında resmi yazışmalarda kullanılırdı. Zamanla resmi kurumlar dışında seyar arzuhaliciler ortaya çıktı. Arzuhalcilik, Pir Sultan Abdal'ın 'Katip arzuhalim yaz yare' türküsü ile Selda Bağcan söylediği güzel türküye yer almıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title