Haberler

Diyarbakır: Kabine Bakanları Felaketi Değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Büyük Afetin Yaşandığı Batman ve Şırnak'taki İncelemelerini Tamamladıktan Sonra Diyarbakır'da Bir Değerlendirme Toplantısı Düzenledi. Bakan Çelik, Başbakan'ın "Abarttınız" Sözünün Bazı İnsanlar Tarafından Çarpıtılarak İstismar Edildiğini Savundu. Çelik, Uluslararası Yardım Kuruluşlarından Kimsenin Yardım Talebinde Bulanmamasını İstedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, büyük afetin yaşandığı Batman ve Şırnak'taki incelemelerini tamamladıktan sonra Diyarbakır'da bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Bakan Çelik, Başbakan'ın "Abarttınız" sözünün bazı insanlar tarafından çarpıtılarak istismar edildiğini savundu. Çelik, uluslararası yardım kuruluşlarından kimsenin yardım talebinde bulanmamasını istedi.

Sabah saatlerinde özel bir uçak ile sel felaketinin yaşandığı Batman ve Şırnak'a gelen bakanlar, incelemelerini tamamladı. Şırnak'tan helikopter ile Diyarbakır'a geçen bakanlar, burada bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Bakanlar adına söz alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, açıklamalarda bulundu. Çelik, sel felaketinden en çok etkilenen vilayetin Batman olduğunu söyleyerek, "Burada detaylı incelemelerde bulunduk. Vali, belediye başkanı ve yöre halkından bilgi aldık. Bakanlarımız ile birlikte olup bitenleri bizzat yerinde gördük. Daha sonra Şırnak'a geçtik. Şırnak'ın Silopi ve Uludere ilçelerinde sel felaketine uğrayan vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Öncelikle bu sel felaketi esnasında hayatlarını kaybedenlere başbakanımız adına başsağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağolsun. Canları geri getirmek mümkün değil, onlar bizim için ciddi olarak keder ve elem sebebidir. 21 vatandaşımızı maalesef Diyarbakır'da kaybettik ve halen burada 2 kayıp vatandaşımız var" dedi.

Bakan Çelik, ağır ve orta hasarlı evlerin Toplu Konut İdaresi ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından yaptırılacağını belirterek, "Köydeki vatandaşlarımız isterlerse, evleri yine hayvan barınaklarıyla birlikte Bayındırlık Bakanlığımız tarafından yaptırılacak. Bizden sonra sayın başbakanımız bölgeyi ziyaret edecek. Merhum Ecevit'in vefatı dolayısıyla başbakanımız Ankara'da bulunuyor. Ümit ediyorum ki, sayın başbakan bölgeye gelene kadar birçok problem de halledilmiş olacaktır. Felaketin yaşandığı yerlerde uzun vadede kalıcı çözümler bulmak üzere tedbirler alınacaktır" diye konuştu.

"BU ACILARI GİDERMEYE MUKTEDİRİZ"

Bölge halkının hayırseverlik ve yardımseverlik duygularının ne kadar asil duygular olarak tezahür ettiğini gördüklerini ifade eden Çelik, "Sivil toplum örgütlerimiz devrede, bu çalışmaları hep birlikte yapıyoruz. Milletimiz bu yaraları sarmaya muktedirdir. Bu konuda gücümüz, kuvvetimiz yerindedir. Zaman zaman uluslararası yardım kuruluşlarına çağrılarda bulunan insanlar oluyor. Bunları çok gereksiz görüyoruz. Biz bu acıları gidermeye muktediriz, bu kabiliyet devlet ve milletimizde vardır. Sel felaketinde bin konutun zarara uğradığı Batman'dır. Bu evlerin yıkılıp yapılması gerekiyor. Diyarbakır ölçeğine bakıldığında bu çok daha azdır. Türkiye'nin çoğu ilinde sel oldu ancak onlar çok hafif şekilde atlatıldı. Büyükler, özellikle buralarda oldu. Maddi zararın tespiti daha sonra yapılacaktır. Okullar kullanılamaz durumda olduğu için kapalı değil. Merkezde 16 ve civarda 13 okul şu an kapalı, ancak bu kapalı okullar zarara uğradığı için kapalı değiller. Okullarımızı tatil etmemizin nedeni, çevresinde bulunan meskenlerde ciddi zararlar olduğu için çocuklar, psikolojikmen ve fiziki şarlar itibarıyla okula gelecek durumda değiller. Bu nedenden dolayı kapalıdır. Ancak gerekli ödenekler gönderildi. En kısa zamanda orada da hayat normale dönecek" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Seli abarttınız" sözünün yanlış anlaşıldığını söyleyen Bakan Çelik, "Sayın başbakanın 'abartıldı' sözü şudur; sadece Türkiye'de tabii afet olmuyor. Türkiye'de sadece sel ve deprem olmuyor. Özellikle küresel ısınma sonucu dünyanın birçok yerinde bu tür sel baskınlar maaselef meydana geliyor. Sayın başbakanın söylediği budur. Siz tabii afetleri büsbütün yok edemezsiniz. Ama sayın başbakanın sözünü çarpıtarak, oraya buraya çekerek bazı insanlar malesef bunları istismar ediyor. Sayın başbakan, halkına duyduğu sevgi, gösterdiği şefkat açısından herkes tarafından bilinen bir insandır. Vatandaşlarımıza en ince detayına kadar destek olunması, yardım edilmesi talimatını bizzat veren başbakanımızın kendisidir. Sayın başbakanımızın söylediği sözlerde anormallik yoktur. Anormallik, bunu farklı taraflara çekmektir" dedi.

Diyarbakır Havaalanı VIP salonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan bakanlar, daha sonra yine sel felaketine uğrayan Hakkari'nin Şemdilli İlçesi'ne hareket etmek üzere Diyarbakır'dan ayrıldı. Bakanların, Şemdinli'de incelemelerini tamamladıktan sonra, Şanlıurfa'nın Harran ve Ceylanpınar ilçelerini ziyaret edecekleri, ardından Ankara'ya dönecekleri öğrenildi.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in Cumartesi günü düzenlenecek cenaze töreninin ardından bölgeye geleceği bildirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title