Haberler

Diyarbakır: Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota Diyarbakır'da

Çeşitli İncelemelerde Bulunmak Üzere Diyarbakır'ı Ziyaret Eden Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota ve Müsteşar Mirozslav Musiç, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhan Diken ile Biraraya Geldi. Büyükelçi Bakota, Büyükşehir Belediyesi ile Ekonomik Bir İşbirliği Geliştirmek İstediğini Söyledi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'ı ziyaret eden Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota ve Müsteşar Mirozslav Musiç, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhan Diken ile biraraya geldi. Büyükelçi Bakota, Büyükşehir Belediyesi ile ekonomik bir işbirliği geliştirmek istediğini söyledi.

Bölgedeki gelişmeleri yerinde incelemek amacıyla Diyarbakır'da bulunan Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota ve Müsteşar Mirozslav Musiç, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhan Diken ile öğle yemeği yemek için Gazi Köşkü'nde biraraya geldi. Hem Hırvatistan'da hem de bölgede yaşanan ortak siyasal ve ekonomik gelişmelere dikkatin çekildiği görüşmede Büyükelçi Bakota, Diyarbakır'dan çok etkilendiğini söyledi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler Komisyon Toplantısı nedeniyle Gaziantep'e gelmişken birkaç gün için de bölgeyi de gezmek ve çeşitli siyasal ve ekonomik incelemelerde bulunmak istediğini belirten Bakota, "Diyarbakır'daki gelişmeleri sizin ağzınızdan dinlemek iş ve ekonomi gibi konularda ilişkiler geliştirmenin zeminini yoklamak için geldik" dedi.

Diyarbakır'ın tarihi önemine ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhan Diken, yaşanan 20 yıllık çatışmalı süreç ile birlikte kente büyük bir göçün olduğunu söyledi. Hırvatistan'ın da büyük bir savaşın içinden çıktığına dikkat çeken Diken, "Sizler de savaşın yol açtığı tahribatları kapatma çabası içindesiniz. Kentimiz Diyarbakır'ın nüfusu 3 yüz binden birden 1 milyonun üzerine çıktı. Resmi rakamlara göre 3 bin 400 köy boşaltıldı ve 3 milyon üzerinde insan yerinden oldu. Bu göçten Diyarbakır büyük oranda nasibini aldı. Göç eden insanlarımız sağlıklı konutlarda yaşamıyor ve şu anda ciddi bir barınma sorunu yaşıyoruz" diye konuştu. Kentte yüzde 70 oranında işsizliğin yaşandığına da dikkat çeken Diken, istihdam sorununun çözümünde zorlandıklarının altını çizdi. 10 bin ailenin şu anda sağlıksız konutlarda yaşamak zorunda kaldığına dikkat çeken Diken, birincil olarak konut sorununun da çözümü için proje çalışmalarını sürdükleri bilgisini verdi.

Kendilerinin de zor dönemler yaşadıklarını ancak bu zor dönemleri çok boyutlu ve bütünlüklü politikalarla aştıklarını ifade eden Bakota, "Her yıl 10 milyona yakın turist ağırlıyoruz. Mülteci sorunları karşısında çözümler ürettik" dedi. Sorunlar karşısında Büyükşehir Belediyesi'ne her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Bakota, işleyen bir ekonominin oluşturulması ve insanların istihdam edilmesi durumunda bütün sorunların çözüleceğine dikkat çekti.

GAP bölgesi ile Hırvatistan arasında ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesi konusunda araştırmalarda bulunduklarını da kaydeden Bakota, bölgenin alt yapı sorunlarının çözümü için somut projeler sunulması durumunda yardımcı olacaklarını söyledi. Bölgedeki sorunun çeşitli yönlerinin olduğunu kaydeden Başkan Vekili Diken ise, merkezi hükümetlerin bölge sorunlarına karşı duyarsız kaldıklarını öne sürdü. Diken, Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'nin AB Mali İşbirliği kapsamında hazırladıkları 8 projeye bin 800, 2 bin Euro civarında destek gelmesine rağmen bu desteğin Devlet Planlama Teşkilatı tarafından engellendiğini iddia etti. Bölge halkı, parti ve Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'nin AB'ye girmesi için ciddi çalışmalarda bulunduklarının da belirten Diken, "Bizzat Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Baydemir, diplomatik faaliyetlerde bulundu. AB'ye salt ekonomik bir ortaklık olarak bakmıyoruz. Farklı kültürlerin, dillerin ve dinlerin ortak bir değeri olarak bakıyoruz" ifadelerini kullandı. Toplu konut sorunu için ülkelerinde ciddi mesafeler kat ettiklerini ekleyen Büyükelçi Makota, Büyükşehir Başkan Vekili İlhan Diken'i de Zagreb'e davet etti.

Yapılan görüşmelerden sonra Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota, Başkan Vekili Diken'e Hırvatistan'ın tarihsel zenginliğini içeren motiflerin yer aldığı metal bir kuş hediye etti. Başkan Vekili Diken de, Yaşam Atölyesi ürünü olan ve Diyarbakır'ın tarihsel zenginliğini ve amblemini içeren bir tabak hediye etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title