Haberler

Diyarbakır ) Gazeteciler Diyarbakır'da Barışı Konuştu

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Medyalog Platformu'nun Diyarbakır'da düzenlediği ' Toplumsal Uzlaşması ve Medya Çalıştay'nda yazarlar ile Güneydoğu'da görevli gazetecileri biraraya gelip barışı konuştu.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Medyalog Platformu'nun Diyarbakır'da düzenlediği ' Toplumsal Uzlaşması ve Medya Çalıştay'nda yazarlar ile Güneydoğu'da görevli gazetecileri biraraya gelip barışı konuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Barış herkese kazandırır. Barışa ulaşmak için öncelikle toplumda uzlaşı kültürü, bunu inşa etmek için de birbirimize dokunma ve dinleme kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. 30 yıldır yaşadığımız ortak travma algıda da travma yarattı dedi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın organize ettiği 'Toplumsal Uzlaşması ve Medya Çalıştayı Diyarbakır'da gerçekleştirildi. Green Park Otel'deki çalıştaya, Oral Çalışlar, Mete Çubukçu, Mahmut Övür, İhsan Dağı, Şahin Alpay, Zeynep Gürcanlı, Sevil Küçükkoşu'nun da aralarında bulunduğu yazarlar ve muhabirler ile Güneydoğu'da görev yapan gazeteciler ile akedemisyenler katıldı.

BAYDEMİR BU YIL BARIŞ OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecileri Kürtçe 'Haşgeldiniz' diyerek selamladı.

Baydemir, adalet, eşitlik ve özgürlük temelli barışın hiç bir şekilde kaybedeni olmayacağını, barışın herkese kazandıracağını söyledi. Toplumda uzlaşı ve bu kültürün inşa edilebilmesi için de birbirine dokunmak, hissetmek ve dinlemek kültürünü geliştirmeyle barışa ulaşılacağını belirten Baydemlir, şöyle dedi

Barış herkese kazandırır. Barışa ulaşmak için öncelikle toplumda uzlaşı kültürü, bunu inşa etmek için de bir birimize dokunma ve dinleme kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. 30 yıldır yaşadığımız ortak travma, algıda da travma yarattı. Üzülerek ifada ediyorum ki, bugün Batı ile Doğu, Kuzey-Güney arasında sıkıntılar var. Peki neden Bunu ortadan kaldırmanın en etkin noktası şüphesiz medyanın dilidir. Medyanın kullanacağı barış dilidir. Sadece yaptıklarımızdan değil, aynı zamanda yapmadıklarımızdan da mesulüz. Görmemiz gerekli görmediklerimizden de mesulüz. Medyanın bunda çok büyük bir vebalinin olduğunu düşünüyorum. Bir yıl önce Roboski'de (Uludere'nin Ortasu Köyü) yaşananlara gözümüzü uzun süre kapattık. Kalemlerimizi de oynatmadık diye düşünüyorum. Bir hafta önce Şahin Öner, olayında olduğu gibi gözümüze kapattık kalemimizi yanlış oynattık. Yerel, gerçeği zaten yaşıyor. Ama kitle iletişim araçları gerçeği olduğundan farklı gösteriyor. Bu toplantının gerçeğe erişiminde insanlarımızın birbirine dokunmasında ve hissetmesinde ileri bir adım olmasını temenni ediyorum. Bugün ki toplantı sadece istişareden ibaret olmasın. Mutlaka Dağkapı Meydanı'nda, Ulu Cami'nin avlusunda mutlaka bulunun. Dört ayaklı minarenin altından geçerken kardeş kavgasının bitmesi dileğinde bulunun. Bu yıl barış yıl olmasını temenni ediyorum.

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi, köşe yazarı Şahin Alpay, 'Uzlaştırma ve Kışkırtma Arasında Medya' konulu oturumu açtı. Basının tüm görüşleri serbestçe ifade etmesi gerektiğini belirten Alpay, şöyle konuştu Akademisyenler için nasıl ki özgürlük şart ise gazeteciler içinde editoryal bağımsızlık şarttır. Yani hükümetlerin, devletin, patronların müdahalesine uğramadan gazeteciler tarafından yönetilen bir medya olmadan, medya demokratik görevlerini yerine getiremez. Biz medya mensupları olarak mesleğin ahlak ve ilklerine, kültürüne sıkı sıkıya bağlı olmamız gerekir. Bu kültürü edinmedikçe görevlerimizi yerine getiremeyiz. Basın özgürlüğünün gelişmesi için mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Editoryal bağımsızlık, belki de en kötü olan konumuz. Türkiye'de medyayı hükümetle alışverişleri olan patronlar yönetiyor. Hükümetle iyi geçinmek için medyanın bağımsızlığına müdahale ediyorlar. En büyük sorunumuz editoryal bağımsızlığımızdır. Türkiye 2013 yılına büyük bir umutla girdi. Eşitlik ve adalet prensipleri temelinde kimsenin dini inancından, anadilinden, etnik kökeninden dolayı ayrımcılığa maruz kalmadığı, herkesin kimliğini ve inancını özgürce yaşayacağı bir Türkiye özlemiyle yeni yıla girdi. Bunun gerçekleşeceğine dair her zamandan daha fazla iyimser bir ortamdayız. Bu her yer için de geçerli.

Çalıştaya katılan gazeteciler daha sonra soru cevap kısmına geçip, görüş alışverişinde bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Baydemir Şahin Alpay Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title