Haberler

Diyarbakır: Diyarbakır'da Temizliğin Maliyeti 6 Trilyon

Köyden Kente Göçün En Çok Etkilendiği Yerlerin Başında Gelen Diyarbakır'da Yaşanan Temizlik Sorunlarının Büyükşehir Belediyesi'ne Maliyeti 6 Trilyon Lirayı Aştı.

Köyden kente göçün en çok etkilendiği yerlerin başında gelen Diyarbakır'da yaşanan temizlik sorunlarının Büyükşehir Belediyesi'ne maliyeti 6 trilyon lirayı aştı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, kentin önemli problemlerinden biri olan temizlik sorununun temel nedeninin, 'kentlilik bilincinin' zayıflığından kaynaklandığını belirtirken, önümüzdeki yılın başında hayata geçirilecek olana katı atık projesi ile sorunu önemli oranda çözeceklerini söyledi.

Kentin önemli temel sorunlarından biri olan temizlik üzerine büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş, sorunun temelinde 'kentlilik bilincinin' zayıflığının yattığını söyledi. Çağdaş, son 15 yıl içinde köyden kente olan göçlerden Diyarbakır'ın çok fazla etkilendiğini ifade etti.

Büyükşehir belediyesi olarak şu anda 109 sağlık merkezinden tıbbi atık topladıklarını kaydeden Çağdaş, "Bunları insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek bir şekilde bertaraf etmekteyiz. Bu tıbbi atıklardan da Belediye bütçesine ciddi bir gelir sağlanmaktadır. Yine kentimizde ortalama günlük 5 yüz ton katı atık toplanmakta ve bu katı atık bertaraf sahasına intikal etmektedir" dedi.

KATI ATIKLARDAN GELİR SAĞLANACAK

2007 yılının başında uygulamaya geçecek olan katı atık projesine ilişkin bilgi veren Çağdaş, "Çöplerimizi vahşi depolama yöntemi olan, üstüne toprak örterek bertaraf etme yerine ayrıştırma tesisi ile organik ve inorganik malzemeleri birbirinden ayrıştıracağız. Çöp sahasını bir fabrika sahasına dönüştürerek belli bir istihdam ortamı sağlayacağız. Böylece çöplerimizden bir ekonomik girdi hedefliyoruz" diye konuştu. Şu anda projenin fizibilite çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren Çağdaş, tesis için bir yer belirlediklerini ve tesisin kente kazandırılması için çalışmalarını hızlandıracaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi ve ilk kademe belediyelerini temizlik çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çağdaş, "Temizlik yasal olarak birebir Büyükşehir Belediyesi görev tanımlaması içerisinde değildir. Yine Büyükşehir Belediye yasası gereği Büyükşehir Belediyeleri yalnızca aktarma istasyonlarında toplanan çöpleri, katı atıkları bertaraf eder. Bu çöpler ve katı atıklarını düzenli depolama alanları dediğimiz alanlara taşıyıp insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek bir tarzda yeniden düzenlenir. Ancak Büyükşehir Belediye meclisimizin almış olduğu bir karar ile belediye olarak biz 57 ana arterimizde hem bakım hem temizlik çalışmalarını yürütmekteyiz" dedi.

KENT TEMİZLİĞİ İÇİN 6 MİLYON YTL

2007 yılı bütçesinden Büyükşehir Belediyesi olarak kent temizliği 3.5 milyon YTL ayırdıklarını söyleyen Çağdaş, "Bunu sadece Büyükşehir Belediyesi'nin 57 ana arterin ve yine Büyükşehir Belediyesi'nin denetiminde olan parkların temizliğine ayrılan rakam olarak ifade edebiliriz. İlk kademe belediyelerimizdeki bu rakamları topladığımızda kesin olmamakla birlikte yaklaşık bir rakam verirsek bu kente belediyelerimiz ortalama 6 trilyonluk bir kaynak aktarmaktadırlar. Bu belediye bütçesi ile mukayese edildiğinde sadece Büyükşehir Belediyesi bütçesinin nerdeyse yüzde 6'sından daha fazlası temizliğe ayrılmaktadır" dedi.

Ağırlıklı olarak Bağlar bölgesinde caddelerin günde 2-3 kez temizlendiğine ve çöplerinde 2-3 kez toplandığına dikkat çeken Çağdaş, "Bu kentin temizliğine harcanan para bu kentte yaşayan insanların cebinden çıkan paradır. Yani kendi ellerimizle kirlettiğimiz caddelerimizi, sokaklarımızı yine belediye bütçesinden daha farklı kalemlere aktarılması gereken kaynakları maalesef kirlettiğimiz bu alanların temizliğine bu kaynaklarımızı heba etmekteyiz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title